Μια πολύ σημαντική τροφή, που προστατεύει την υγειά μας
Οι ξηροί καρποί είναι πρωτεϊνούχες τροφές υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες σε συμπυκνωμένη μορφή, προσφέρουν στον άνθρωπο πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία για την υγιεινή διατροφή του.
Εκτός οπό πρωτεΐνες, τις οποίες περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα και σε εντελώς φυσική και αφομοιώσιμη μορφή, περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες, ακόρεστα έλαια, ένζυμα και μεγάλες ποσότητες οργανικών στοιχείων, κυρίως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο.
Οι ξηροί καρποί δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη. Η χοληστερίνη βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές τροφές και ενοχοποιείται για την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον περιέχουν τις φυτικές στερόλες, που περιορίζουν την αρτηριοσκλήρυνση, τη συσσώρευση δηλαδή των λιπαρών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία.
Εάν οι ξηροί καρποί ενταχθούν σε μια μελετημένη διατροφή ελέγχου θερμίδων, μπορούν να βελτιώσουν τα θετικά αποτελέσματα οποιασδήποτε δίαιτας. Πολλές δίαιτες, φτωχές σε λίπη, που παράλληλα περιέχουν λανθασμένους τύπους λιπών και είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αποτελούν επικίνδυνη διατροφή γιατί προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση. Το αντίθετο συμβαίνει με τη διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα μονοακόρεστα λίπη, που επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, δεν αυξάνει και τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων στο αίμα, τα οποία αποτελούν άλλον έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιοπάθειας.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετά καλές πηγές πρωτεϊνών. Το πιο σημαντικό ωστόσο, όσον αφορά την υγεία, είναι ότι οι πρωτεΐνες τους είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη. Αυτό βοηθά στη σύνθεση νιτρικού οξειδίου στο σώμα, που με τη σειρά του συμβάλει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, εξουδετερώνοντας δυσκαμψία των αρτηριών που έχουν στενωθεί από τη χοληστερίνη και ίσως να σταματήσει την έμφραξή τους. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, το αράπικο φιστίκι αποτελούν πλούσιες πηγές αργινίνης.
Οι ουσίες μέσα στους ξηρούς καρπούς, που περιορίζουν τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία, λέγονται φυτοστερόλες, που είναι λιποδιαλύτες και περιέχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται πλούσια σε φυτοστερόλες. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, Ε, αρκετό ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Τα μονοακόρεστα λίπη που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) – κακής χοληστερίνης.
Τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία χα-μηλώνουν τη χοληστερίνη και συγχρόνως μπορεί να βοηθήσουν στις φλεγμονές και να ελαττώσουν τους πόνους.
Κάστανα βραστά ή ψημένα έχουν γεύση γλυκιά και ευχάριστη. Ξηρά περιέχουν 30%-40% άμυλο, 32,5% σάκχαρο, 8%-11% πρωτεΐνες, 25%-30% νερό και σε μικρές ποσότητες λιπαρές ουσίες, άλατα και κυτταρίνη, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Β. Τα κάστανα παραμένουν μία από τις αγαπημένες τροφές σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Τα καρύδια Βραζιλίας είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε σελήνιο: μπορεί να περιέχουν και 5,300 mcg σελήνιο στα 100 gr.
Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν αρκετή ποσότητα καλίου, σιδήρου και ασβεστίου, προστατεύουν από την υψηλή πίεση και είναι μια πολύ δυναμική τροφή για τους χορτοφάγους.
Τα αράπικα φιστίκια είναι υπόγειος καρπός, φυτρώνουν μέσα στη γη και ανήκουν στα όσπρια. Είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και περιέχουν ολεϊκό οξύ και αρκετή βιταμίνη Ε. Τα αράπικα φιστίκια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά φαινόμενα, γι’ αυτό η συμβουλή στις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν είναι να μην καταναλώνουν ξηρούς καρπούς -ιδιαίτερα φιστίκια- για να μειωθούν οι πιθανότητες μιας αλλεργικής αντίδρασης στο παιδί. Πρέπει να αποφεύγονται από το διαιτολόγιο υπέρβαρων ατόμων, διότι περιέχουν αρκετό λίπος. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσουν άτομα με γρήγορο μεταβολισμό, όπως αδύνατα ή νευρικά άτομα. Συνιστώ σε όσα άτομα θέλουν να τρώνε τα φιστίκια να αγοράζουν βιολογικά φιστίκια, που περιέχουν λιγότερες χημικές ουσίες και προφυλάσσονται από τις αφλατοξίνες.
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και θειαμίνη. Δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου μαζί με τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια Βραζιλίας για τα άτομα που δεν τρέφονται με γαλακτοκομικά προϊόντα, πλούσιες πηγές πρωτεϊνών και ακόρεστα λιπαρά.
-Της Δρ. ΜΑΤIΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ BSc. N.D. , Πτυχιούχου College of Oriental Medicine
Σχολιάστε το άρθρο