Βρώσιμο περιτύλιγμα προστατεύει τα τρόφιμα καλύτερα από το πλαστικό

Βρώσιμο περιτύλιγμα

Βρώσιμο περιτύλιγμαΜια εξαιρετική λύση για το πρόβλημα της συσκευασίας των τροφίμων –που απασχολεί ιδιαίτερα τον τομέα των βιολογικών προϊόντων- μπορούν να δώσουν τα φυσικά αιθέρια έλαια. Νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry διαπίστωσε ότι ένα εδώδιμο υμένιο με αιθέρια έλαια ρίγανης και γαρύφαλλου κράτησε το ψωμί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τα συμβατικά πλαστικά σε συνδυασμό με ένα συντηρητικό τροφίμων γνωστό ως προπιονικό ασβέστιο.

Ερευνητές από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Vicosa στη Βραζιλία αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα των αιθέριων ελαίων αφού έμαθαν για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για σύγχρονες λύσεις στη συντήρηση των τροφίμων, λύσεις για την αποφυγή χρήσης τοξικών χημικών ουσιών, η ομάδα ερεύνησε το αν τα αιθέρια έλαια ενσωματωμένα στη συσκευασία τροφίμων μπορεί να είναι η λύση.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, εκτός από τα αιθέρια έλαια προστέθηκε στο μείγμα και μεθυλοκυτταρίνη, ένας τύπος βρώσιμων ινών, προκειμένου να δημιουργηθούν φύλλα μεμβράνης. Όταν χρησιμοποιήθηκαν τα βρώσιμα φύλλα που δημιουργήθηκαν σε ψωμί χωρίς συντηρητικά, η ομάδα παρατήρησε αξιοσημείωτη μείωση σε ζυμομύκητες και μούχλα μετά από 15 ημέρες.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι φυσικές λύσεις που συχνά θεωρούνται κατώτερες από τις συμβατικές, μπορούν λειτουργήσουν καλύτερα στη συντήρηση τροφίμων και την προστασία από την ανάπτυξη μούχλας. Οι πιθανές εφαρμογές των αιθέριων ελαίων μπορούν επεκταθούν πέρα από την αντικατάσταση της πλαστικής συσκευασίας στα τρόφιμα σε μεταλλικά δοχεία, το χαρτί και το γυαλί.

Σχολιάστε το άρθρο