Βιταμίνες B12, B6 και φυλλικό οξύ καθυστερούν το Αλτσχάιμερ

b12Οι βιταμίνες B12, B6 και το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού εκτός των άλλων δρουν κατά της γήρανσής του. Η επίδρασή τους στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι αποδεδειγμένη. Έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό γηριατρικής ψυχιατρικής «International Journal of Geriatric Psychiatry» με επικεφαλής την νευροψυχολόγο Σελέστ ντε Τζάγκερ, απέδειξε την θετική επίδραση των εν λόγω βιταμινών σε ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημόνων η λήψη των βιταμινών Β6, Β12 και του φυλλικού οξέος μείωσαν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ποσοστό μέχρι και 30% σε 270 άτομα άνω των 70 ετών που μελετήθηκαν.

Η χορήγηση βιταμινών Β και φυλλικού οξέος μπορούν να καθυστερήσουν την αρχική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, επιβραδύνοντας την εκδήλωση άνοιας και Αλτσχάιμερ, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες Β, σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ, μειώνουν το επίπεδο της ομοκυστεΐνης, του αμινοξέος που υπάρχει στο αίμα και που σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για άνοια. Η ομοκυστεΐνη τείνει να αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων και γι αυτό οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η βιταμίνη B12 βρίσκεται σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φυλλικό οξύ το συναντάμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι, τα δημητριακά, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα ακτινίδια, τα αμύγδαλα. Αντίστοιχα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η σόγια, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες και τα δαμάσκηνα. Επίσης, το ψωμί από αλεύρι ολικής αλέσεως είναι προτιμότερο, αφού η επεξεργασία του για να γίνει άσπρο μειώνει κατά πολύ την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6.

Οι ερευνητές εφιστούν όμως την προσοχή μας, καθώς χρειάζονται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση του θέματος αυτού και η συμβουλή ενός γιατρού κρίνεται απαραίτητη. Μάλιστα, αποτρέπουν τους ασθενείς από το να παίρνουν μόνοι τους βιταμίνες.

Σχολιάστε το άρθρο