Το χημικό συστατικό triclosan και πάλι στην πυρά

triclosan

triclosanΗ χημική ουσία triclosan, που χρησιμοποιείται ευρέως σε σαπούνια, οδοντόκρεμες, στρώματα και παιχνίδια έχει επικριθεί έντονα από τους επιστήμονες. Τον περασμένο χρόνο μετά από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, διαπιστώθηκε ότι η ουσία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα των μυών και το περιβάλλον. Τώρα, νέα κλινική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Lund της Σουηδίας δίνει νέα στοιχεία για το όπως αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο χημικό συστατικό.

Στην κλινική μελέτη που περιελάμβανε 2.400 γυναίκες και παιδιά, αποδείχθηκε ότι η χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει triclosan, ανέβασε τα επίπεδα του triclosan στα ούρα περισσότερο από χίλιες φορές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν τις εγκύους και τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες που περιέχουν triclosan, καθώς φαίνεται να είναι ένας ισχυρός ενδοκρινικός διαταράκτης. Επιπλέον, Σκανδιναβοί επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι αυτός ο βακτηριακός αναστολέας μπορεί να κάνει ορισμένα βακτήρια πιο ανθεκτικά.

Αντίθετα, το γερμανικό Bundesinstitut für (BfR) -το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων– θεωρεί ότι το χημικό συστατικό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται στα προϊόντα σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Σχολιάστε το άρθρο