Το μυστικό αυτού του κρασιού είναι η …ντομάτα!

Οι Καναδοί λάτρεις του κρασιού τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με ένα όλο πιο δημοφιλές, αλλά παράξενο κρασί φτιαγμένο από μια μυστική οικογενειακή συνταγή που μετράει τέσσερεις γενιές πίσω και προέρχεται από ντομάτες.

Ο λόγος και ο ντόρος για το κρασί του Pascal Miche, ενός 40χρονου πρώην χασάπη από το Κεμπέκ, που κατάφερε να παράγει και να λανσάρει με επιτυχία το πρώτο κρασί από ντομάτα. Τρία χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα, ο Miche πουλάει 34.000 μπουκάλια κρασί ετησίως που παρασκευάζει αποκλειστικά από ντομάτες. Το «αμπέλι» ή μάλλον καλύτερα οι ντομάτες του βρίσκονται στο Charlevoix, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μόντρεαλ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ήθελε να τελειώσει αυτό που ο προπάππους του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930. Ο Miche μετανάστευσε από το Βέλγιο στο Κεμπέκ πριν επτά χρόνια και πάντοτε είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του να εμπορευματοποιήσει τη συνταγή του προγόνου του που κρατήθηκε μυστική για τέσσερεις γενιές.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Miche μπορεί να ονομάζει το προϊόν του «κρασί», αλλά για να το εξάγει π.χ. στη Γαλλία θα πρέπει να αλλάξει το λανσάρισμά του, αφού στη Γαλλία μόνο τα αλκοολούχα που παρασκευάζονται από τη ζύμωση του χυμού των σταφυλιών μπορούν να φέρουν την ονομασία «κρασί».

Ο Miche που έχει παθιαστεί με το κρασί του, τονίζει ότι διαλέγει τις ντομάτες του με την ίδια φροντίδα που οι οινοποιοί διαλέγουν τα σταφύλια τους και ότι η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια: διαλογή, σύνθλιψη, ζύμωση, εμφιάλωση κτλ, μια διαδικασία που διαρκεί εννέα μήνες, δίνοντας ένα λευκό κρασί με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 18%. Στο τελικό προϊόν δεν υπάρχει ίχνος ντομάτας, ούτε καν στη γεύση. Το κρασί λέγεται Omerto, ονομασία που προέρχεται από το όνομα του προπάππου του Omer Miche.

Για να μπορεί να αποκαλεί το προϊόν του «κρασί», ο Miche έπρεπε πρώτα να πείσει τις αρχές ότι η ντομάτα είναι πράγματι φρούτο. Ο παραγωγός είχε την επιστήμη με το μέρος του. Βοτανικά, η ντομάτα είναι φρούτο, κυρίως επειδή περιέχει σπόρους του φυτού. Είναι η μαγειρική της χρήση που έχει οδηγήσει τους περισσότερους να πιστεύουν ότι είναι λαχανικό. Το σίγουρο είναι ότι τον Miche, δεν θα τον πάρουν με τις ντομάτες. Το ντοματόκρασο σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία στον Καναδά και ετοιμάζεται να εξαχθεί και σε άλλες χώρες.

 

Σχολιάστε το άρθρο