Το άγχος, αλλά και ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» του ανθρώπινου είδους, αλλά επηρεάζει και τα ζώα ακριβώς όπως και τον άνθρωπο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.
22 σπίνους χρησιμοποίησαν επιστήμονες του Περιβαλλοντικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Γιορκ και του Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας, υγείας των Ζώων και Συγκριτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης για τα πειράματά τους. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα καινούριο πολύχρωμο αντικείμενο στο δοχείο τροφής των πουλιών. Οι πιο δειλοί σπίνοι χρειάστηκαν μέχρι και μισή ώρα για να το πλησιάσουν, ενώ οι πιο θαρραλέοι λίγα δευτερόλεπτα.
Συγκρίνοντας τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες µε τη συμπεριφορά των σπίνων οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα πιο δειλά πουλιά είχαν τα υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών τοξινών οξυγόνου και τους πιο αδύναμους αμυντικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, τα θαρραλέα πουλιά είχαν καλύτερες άμυνες και κινδύνευαν λιγότερο από τις συνέπειες του οξειδωτικού στρες.
Υπενθυμίζουμε ότι το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών οξυγόνου υπερβούν τα φυσιολογικά όρια και είναι καταστροφικό για την υγεία του οργανισμού, προκαλώντας μια σειρά παθήσεων και πρόωρη γήρανση.
Σχολιάστε το άρθρο