Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας οδηγούν σε δυνατότερα μωρά

βιταμίνη D

Τα μωρά των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι αρκετά δυνατότερα κατά την ηλικία των τεσσάρων ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Southampton.

βιταμίνης DΟ συσχετισμός των επιπέδων της μητρικής βιταμίνης D με τη μυϊκή δύναμη των απογόνων έχει σημαντικές συνέπειες στη μετέπειτα υγεία των παιδιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr. Nicholas Harvey. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Είναι πιθανόν η μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη που παρατηρείται στα παιδιά τεσσάρων ετών, που γεννήθηκαν από μητέρες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης, να τα βοηθήσει στην ενήλικη ζωή τους, μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μυϊκής μάζας».

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 678 γυναίκες στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης τους. Τα παιδιά που γεννήθηκαν μετρήθηκαν στην ηλικία των τεσσάρων για τη δύναμη της λαβής τους και τη μυϊκή τους μάζα. Βρέθηκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D των εγκύων και αργότερα της μυϊκής μάζας και ιδιαίτερα της ενισχυμένης δύναμης της λαβής των παιδιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της μυϊκής δύναμης τόσο στα παιδιά όσο και στου ενήλικες, αλλά πρώτα φορά εξετάζεται ο συσχετισμός των επιπέδων της βιταμίνης D στις εγκύους και την υγεία των τέκνων τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Σχολιάστε το άρθρο