Τα ηλιοτρόπια της ελπίδας

Με ηλιοτρόπια προσπαθούν να «ξορκίσουν» το «δαίμονα» της ραδιενέργειας οι Ιάπωνες, καθώς πιστεύουν ότι τα φυτά θα απορροφήσουν τα ραδιενεργά ισότοπα στο έδαφος. Η δυνατότητα αυτή των ηλιοτροπίων δεν έχει ακριβώς αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά χιλιάδες από αυτά θα γεμίσουν τις περιοχές γύρω από τη Φουκουσίμα.

ηλιοτρόπιαΕθελοντές έχουν αναλάβει να καλλιεργήσουν ηλιοτρόπια φέτος και να στείλουν τους σπόρους στις μολυσμένες περιοχές για φυτευθούν εκεί την επόμενη χρονιά. Την εκστρατεία ξεκίνησαν κάποιοι νέοι επιχειρηματίες και δημόσιοι υπάλληλοι της Φουκουσίμα, οι οποίοι θέλουν να γεμίσουν μεγάλες εκτάσεις γης με ανθισμένα ηλιοτρόπια σαν σύμβολο ελπίδας και ανασυγκρότησης.

Τα ηλιοτρόπια είχαν φυτευθεί και σε περιοχές κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά το 1986 για τους ίδιους λόγους. Ιάπωνες ερευνητές έχουν ξεκινήσει δοκιμές για τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων φυτών, χωρίς τα αποτελέσματα να είναι ακόμα διαθέσιμα. Εκτός από ηλιοτρόπια οι Ιάπωνες σπέρνουν και κινέζικο λάχανο και σελόσια που επίσης θεωρείται ότι απορροφούν τη ραδιενέργεια.

Σημειώνεται ότι υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύονται στο βοδινό κρέας, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και το πόσιμο νερό, ακόμα και100 χιλιόμετραμακριά από το εργοστάσιο.

Σχολιάστε το άρθρο