Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης. Είναι 150 έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, αλλά με σχεδόν μηδέν θερμιδική περιεκτικότητα.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία. Στην Ελλάδα, προσωρινά απαγορεύεται ως συστατικό σε τροφές, αλλά επιτρέπεται μόνο για οδοντιατρική και καλλυντική χρήση, ενώ χρησιμοποιείται ελεύθερα στις ΗΠΑ, Ελβετία, Ιαπωνία, Κίνα, Λατινική Αμερική και τελευταία στην Γαλλία (26-08-09, Νο 1333 / 2008). Η Coca Cola καθώς και η Pepsi τη χρησιμοποιούν ήδη στα προϊόντα τους. Στις παραπάνω χώρες η στέβια υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς, ενώ έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές. Επίσης, τη χρησιμοποιούν ως προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστή ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.
Η «Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων» (EFSA), τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε ότι τοξικολογικά, τα γλυκοσίδια (στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη κ.λπ.) του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Ως ημερήσια δοσολογία θεσπίζονται τα 4mg/kg bw/day. *EFSA JOURNAL 2010;8(4):1537 www.efsa.europa.eu (Περισσότερες πληροφορίεs: www.biostevia.gr). Μετά και την απόφαση της EFSA, η οποία κατατάσσει, από πλευράς ασφάλειας, τη στέβια ακίνδυνη ως τρόφιμο, παρόμοια με την κοινή ζάχαρη, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα αντί των καπνών, αφού η μελλοντική τεράστια ζήτηση θα λύσει το οικονομικό σημερινό αδιέξοδο των Ελλήνων αγροτών, επιφέροντας πλούτο στη χώρα μας από τις εξαγωγές. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ενημερωμένοι για την τελευταία απόφαση της EFSA, σχετικά με τη στέβια και περιμένουν τα καλά νέα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σχολιάστε το άρθρο