Σπουδές στις Εναλλακτικές Θεραπείες

Για μια εναλλακτική πορεία ζωής

Το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές θεραπείες, δηλαδή τις θεραπείες που έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό από αυτό της συμβατικής ιατρικής, έχει τα τελευταία χρόνια αυξηθεί. Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως έχουν συνηθίσει να λέγονται, διακρίνονται γιατί συνήθως αντιμετωπίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό συνολικά και δεν περιορίζονται απλώς στη θεραπεία μιας πάθησης. Ο άνθρωπος αποτελεί ένα όλον και όταν αρρωσταίνει το σώμα έχει αρρωστήσει πρώτα η ψυχή και το πνεύμα. Η οπτική των εναλλακτικών θεραπειών όσον αφορά τη θεραπεία είναι το άτομο να ανακτήσει τις χαμένες του ισορροπίες, ώστε όχι μόνο να θεραπευτεί από την ασθένεια, αλλά και να καταφέρει να προχωρήσει προς μια νέα ζωή και θέαση του κόσμου.

Εναλλακτικές ΘεραπείεςΤο επίπεδο και η ποιότητα των μεθόδων της μη συμβατικής ιατρικής ολοένα και βελτιώνεται. Η βελτίωση αυτή καθώς και η αυξημένη ζήτηση έχουν δώσει την κατάλληλη ώθηση για την καθιέρωση αυστηρότερων επαγγελματικών κριτηρίων. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων με πυξίδα την προσωπική τους παρόρμηση και εμπειρία ζητά να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο των εναλλακτικών θεραπειών. Πώς μπορεί λοιπόν να γίνει κάποιος επαγγελματίας σε αυτό το χώρο; Στην Ελλάδα τα κέντρα εναλλακτικών θεραπειών που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα είναι πλέον αρκετά. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα περιλαμβάνουν είτε σεμινάρια επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες εναλλακτικούς θεραπευτές και τους ερασιτέχνες είτε σπουδές με την απόκτηση της αντίστοιχης βεβαίωσης σπουδών. Αν και στην Ελλάδα ακόμα δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένες πολλές από τις ειδικότητες αυτές, οι δυνατότητες εργασίας είναι ίδιες με αυτές κάθε ελεύθερου επαγγέλματος.

Οι κυριότερες εναλλακτικές θεραπείες στην Ελλάδα

Με τον όρο εναλλακτικές θεραπείες (συμβατικός όρος και ίσως όχι δόκιμος για πολλούς) εννοούμε μια πληθώρα θεραπειών, πνευματικών δρόμων ακόμα και σωματικής αγωγής διαφορετικών μεταξύ τους, αλλά και συγγενών από την άποψη της αντίληψης της ανθρώπινης οντότητας. Ένας διαχωρισμός όμως είναι αναγκαίος τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και γιατί πραγματικά υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους που οδηγούν σε άλλους δρόμους. Δυστυχώς, επισήμως, ακόμα δεν υπάρχει μια σαφής ταξινόμηση των θεραπειών αυτών. Μια πρώτη κατηγοριοποίηση στην οποία μπορεί κάποιος να βασιστεί για να προσανατολιστεί καλύτερα είναι:

Α. Στην πρώτη κατηγορία σχολών και σπουδών που μπορεί να βρει κανείς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ανήκουν όλες εκείνες που είναι εγκεκριμένες από τα ευρωπαϊκά όργανα (ψηφίσματα και οδηγίες της Ε.Ε. και η Συνθήκη της Μπολόνια) και παρέχουν τα αντίστοιχα πτυχία. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει:

1. Αυτοτελή Θεραπευτικά Συστήματα Εναλλακτικής Ιατρικής

2. Συμπληρωματικές Θεραπείες

3. Φυσικές και Ολιστικές Σπουδές

Εναλλακτικές Θεραπείες

1. Στα Αυτοτελή Θεραπευτικά Συστήματα περιλαμβάνονται:

Ομοιοπαθητική

«Τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» είναι ο θεμελιώδης νόμος της Ομοιοπαθητικής, που εισήγαγε ο Ιπποκράτης. Επαναφέρει την υγεία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει το βλαπτικό παράγοντα. Τα συμπτώματα μιας ασθένειας για την Ομοιοπαθητική, δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυναμική έκφραση του αμυντικού μηχανισμού του ανθρωπίνου σώματος. Αντιμετωπίζει τον άρρωστο ως έναν οργανισμό που έχει διαταραχτεί στο σύνολό του και επιχειρεί να θεραπεύσει τις βαθύτερες αιτίες που τον εξασθένισαν.

Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική ιατρική είναι μια διακεκριμένη μορφή ολιστικής προσέγγισης που αφοσιώνεται στη βελτίωση και θεραπεία οξέων και χρόνιων παθήσεων, χρησιμοποιώντας το νευρομυοσκελετικό σύστημα σαν μέσο θεραπείας. Επικεντρώνεται τόσο στο σημείο του σώματος που πονάει όσο και σε άλλες περιοχές που πιθανόν να συμβάλλουν στη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου σημείου.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Στην Κινέζικη Ιατρική η διάγνωση θεωρείται το σημαντικότερο εργαλείο για την κατανόηση των ίδιων των ασθενών ανθρώπων, παρά για την ίδια την ασθένεια. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι συνδυασμός των θεραπευτικών τεχνικών, των ιατρικών θεωριών που αναπτύσσονται από τη συσσωρευμένη εμπειρία της εφαρμογής των θεραπευτικών τεχνικών.

Βελονισμός

Ο Βελονισμός αποτελεί μέρος της κινέζικης ιατρικής για την εναρμόνιση του σώματος, ηλικίας 5.000 ετών. Το σύστημα του Βελονισμού χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες για να διαμορφώσει και να ερεθίσει μικροσκοπικά σημεία στους μεσημβρινούς, ώστε να προωθήσει τη ροή του Τσι (ενέργειας) σε συγκεκριμένα όργανα και τους ιστούς.

Βοτανοθεραπεία/ Φυτοθεραπεία

Πολύ πριν δημιουργηθούν οι φαρμακοβιομηχανίες, υπήρχαν παραδοσιακοί θεραπευτές, οι οποίοι ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα φυτά για να βοηθούν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τις ασθένειές του. Αυτή ήταν η βάση της θεραπευτικής βοτανολογίας. Τα βότανα ήταν τα φάρμακα της ιατρικής. Διάφορα μέρη των φυτών, τα φύλλα, τα άνθη, οι ρίζες, οι σπόροι, χρησιμοποιούνται για τις συγκεκριμένες ιαματικές τους ιδιότητες.

Φυσικοπαθητική

Μέθοδος με ρίζες στην αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη. Μέσα από φυσικές μεθόδους αυτοθεραπείας, περικυκλώνεται με ολιστικό τρόπο η αιτία της πάθησης, με ενισχύσεις στην ιδιοσυγκρασία του ατόμου, αλλά αντιμετωπίζονται και τα παράλληλα συμπτώματα. Ενισχύει τις δυνατότητες αυτοίασης του ανθρώπινου οργανισμού. Συνδυάζει γνώσεις από παραδοσιακές θεραπευτικές, την Ιπποκρατική Ιατρική και τις ολιστικές ειδικότητες, όπως την Ομοιοπαθητική, τη Φυτοθεραπευτική κ.α.

Χειροπρακτική

Αφάρμακο θεραπευτικό σύστημα που αναφέρεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, την οποία οι επιστήμονες της χειροπρακτικής προσπαθούν να επαναφέ-ρουν στη σωστή θέση. Ταυτόχρονα, επαναφέρεται στην κανονική του λειτουργία και το νευρικό σύστημα, γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητας του για αυτοθεραπεία.

Εναλλακτικές Θεραπείες

2. Οι Συμπληρωματικές Θεραπείες είναι:

Αρωματοθεραπεία

Η καταγωγή αυτής της μεθόδου θεραπείας έρχεται από τα βάθη των αιώνων και έχει τις ρίζες της σε αρκετές χώρες, που ανέπτυξαν σημαντικούς πολιτισμούς στο παρελθόν (Κίνα, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ινδία). Η αρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία μιας σωματικής πνευματικής, συναισθηματικής και νοητικής αίσθησης ευεξίας, κυρίως μέσω εισπνοών και μαλάξεων με έλαια φυτών που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ megalium

Ιριδολογία

Η Ιριδολογία είναι μια προληπτική διαγνωστική μέθοδος, που επιτρέπει στον ειδικό ιριδολόγο να διαβάσει στα μάτια κάθε κρυφή νόσο, πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Πρόκειται για μία μέθοδο, με την οποία μπορεί να μετρηθεί και το στρες. Το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι «με μια ματιά» μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πανοραμικά την κατάσταση της υγείας ενός οργανισμού.

Ayurveda

Η Αγιουρβέδα θεωρείται το παλαιότερο καταγεγραμμένο θεραπευτικό σύστημα στον κόσμο. Στόχος της είναι η διατήρηση της υγείας, κυρίως μέσα από την επίτευξη της ισορροπίας και της αρμονίας και όχι της καταπολέμησης της ασθένειας. Τονίζεται ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει τη σημασία της φυσικής ισορροπίας, της συναισθηματικής απελευθέρωσης, της ψυχικής υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της πνευματικής προόδου για τη συνολική εικόνα της υγείας. Είναι το μοναδικό σύστημα ιατρικής που αναγνωρίζει δέκα διαφορετικούς μεταβολικούς τύπους.

Ρεφλεξολογία (Ανακλασιοθεραπεία)

Η Ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος αυτοβελτίωσης, που στηρίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, τις παλάμες, τα αυτιά και άλλες περιοχές του σώματος. Με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς στα σημεία αυτά, επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση, η χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού. Έτσι, διευκολύνεται η διαδικασία αυτοθεραπείας του ατόμου.

Shiatsu 

Στα Ιαπωνικά shiatsu σημαίνει πίεση με τα δάκτυλα και είναι μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους σωματικής αγωγής. Εστιάζεται στη διατήρηση και επανάκτηση της ομοιόστασης, της φυσικής αρμονίας των λειτουργιών και συστημάτων του οργανισμού. Μέσω της εφαρμογής μια ευρείας γκάμας διαφορετικών τεχνικών, όπως μαλάξεις, διατάσεις και πίεση ειδικών σημείων, επιδιώκει να φέρει σε ισορροπία τόσο τους μύες και το σκελετό όσο και το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινοί).

Εναλλακτικές Θεραπείες

3. Στις Φυσικές και Ολιστικές Σπουδές συναντάμε:

Aura Soma

Πρόκειται για ένα μη παρεμβατικό σύστημα για την Αύρα και το Σώμα. Στηρίζεται στη δύναμη του χρώματος. Ενδυναμώνει το «Σώμα Φωτός» των οργανισμών, καθαρίζει την Αύρα και επιτρέπει στα αληθινά μας χρώματα να λάμψουν. Βασίζεται στα Έλαια Ισορροπίας, δίχρωμων μπουκαλιών που έχουν ενσωματωμένα: αιθέρια έλαια, χρώμα, νερό πηγής, εκχυλίσματα βοτάνων και ενέργειες κρυστάλλων.

Ανθοΐάματα Μπαχ

Ο γιατρός Έντουαρντ Μπαχ ανακάλυψε πως ορισμένα αρώματα λουλουδιών και οι συνδυασμοί τους, έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν αρνητικά συναισθήματα, αποκαθιστώντας έτσι την πνευματική και την σωματική ισορροπία. Τα Ανθοϊάματα Μπαχ είναι θεραπείες για χρόνια ή βραχυπρόθεσμα συναισθηματικά προβλήματα και αρνητικές στάσεις ζωής από 38 ιάματα, τα οποία έχουν παρασκευαστεί από άνθη άγριων φυτών, λουλουδιών,  θάμνων ή δέντρων.

Bowteck

Εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, κατάλληλη να βοηθήσει ένα μεγάλο φάσμα καταστάσεων για όλες τις ηλικίες. Διεγείρεται ήπια η αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού, ώστε μέσω των νευροδιαβιβαστών, να σταλεί ακριβές μήνυμα στο εγκεφαλικό κέντρο ελέγχου. Προκαλεί την αναρρύθμιση και τη θετική ανταπόκριση μυϊκών, αναπνευστικών και αδενικών λειτουργιών.

Ηλεκτροβελονισμός (χωρίς βελόνες)

Σύγχρονη μέθοδος, η οποία επιτυγχάνει τα αποτελέσματά της ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά σημεία των διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος χωρίς όμως βελόνες. Βασίζεται στις αρχές του κλασσικού βελονισμού. Επομένως, σχετίζεται με τη γνωστή κινέζικη θεραπευτική μέθοδο. Η μέθοδος βασίζεται στο γεγονός ότι το σώμα διαπερνούν οι ενεργειακοί μεσημβρινοί, οι οποίοι συνδέονται με όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και με το περιβάλλον.

Μασάζ (Αγιουρβεδικό, Thai, Τουίνα κ.α.)

Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και γενικά στα μαλακά μόρια. Επιτρέπεται έτσι η έξοδος από τους μυς των άχρηστων ουσιών που συσσωρεύονται όταν οι μυς εργάζονται ή όταν υποβάλλονται σε υπερβολική εργασία ή ένταση. Οι ουσίες αυτές που προκύπτουν από το μυϊκό μεταβολισμό, δημιουργούν πόνους, σκληρότητα και δυσκαμψία στους μυς.

NLP Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός

Το NLP βασίζεται στην πεποίθηση ότι με την κατάλληλη χρήση της γλώσσας μπορούμε να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο κάποιος σκέπτεται και να τον αλλάξουμε με το να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει όλα όσα δεν τον αφήνουν να προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Με το NLP παρατηρείται η συμπεριφορά πετυχημένων ανθρώπων και μελετάται ο τρόπος με τον οποίο τα θετικά της στοιχεία μπορούν να ενταχθούν και στη δική μας ζωή.

Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι αρωγός της σωματικής ψυχοθεραπείας. Στη Συστημική Αναπαράσταση αποκαλύπτονται εντάσεις, προβλήματα και καταστροφικές σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Στηρίζεται στις δυναμικές που υπάρχουν μέσα σε ένα σύστημα και στο πώς αυτές αποκαθίστανται, όταν υπάρχουν εμπλοκές που εμποδίζουν τον ψυχικό κόσμο να αναπτυχθεί.

Υπνοθεραπεία

Η θεραπευτική ύπνωση συνήθως απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα διαταραχών: όπως το στρες, τις κρίσεις πανικού, τις φοβίες, τις δια-τροφικές διαταραχές, τις κεφαλαλγίες, τις ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.α. Ο θεραπευτής προσπαθεί με διάφορες τεχνικές να οδηγήσει τον ασθενή στη χαλάρωση και στην εσωτερική συγκέντρωση. Με τις οδηγίες του υπνωτιστή, ο ασθενής καλείται να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο σώμα και στη ζωή του.

Β. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει σπουδές Θεραπευτικών Μεθόδων (σεμινάρια). Σε αυτές υπάρχει η δυνατότητα της αυτοθεραπείας και αποτελούν τρόπους αυτοβελτίωσης και αυτοπραγμά-τωσης. Δια-κρίνονται σε «θεραπείες» που σχετίζονται με σωματική άσκηση και σε αυτές που αφορούν περισσότερο πνευματική άσκηση.

Alexander τεχνική

Μέθοδος που εκπαιδεύει το σώμα ώστε να απαλλαγεί από τις κακές συνήθειες και να αποβάλει τις μυϊκές εντάσεις. Συμβάλλει στην ανακούφιση των αναπνευστικών και κινητικών δυσλειτουργιών. Απευθύνεται ιδιαίτερα σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς.

Γιόγκα

Συνδυάζοντας το διαλογισμό με τη σωματική άσκηση υπό την πρακτική των asanas (θέσεων), η γιόγκα στοχεύει στην επίτευξη της απόλυτης αρμονίας σώματος και πνεύματος. Τα δύο αυτά συστατικά στοιχεία, την εξάσκηση και το διαλογισμό, συμπληρώνει ένα τρίτο, που έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής. Χωρίς να υπαγορεύει κανόνες ή να επιβάλλει αλλαγές, η γιόγκα προτείνει παράλληλα σημεία- κλειδιά για την εξυγίανσή του τρόπου ζωής.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι η τέχνη του να υπάρχεις, χωρίς να κάνεις τίποτα. Με το διαλογισμό μαθαίνεις πώς να υπάρχεις απόλυτα κεντραρισμένος σε κατάσταση απόλυτης συνειδητότητας. Το σώμα και ο νους γαληνεύουν και οι σκέψεις παύουν να είναι χάος. Βοηθά στην κατάκτηση της αρμονίας και της απόλυτης επίγνωσης των συναισθημάτων και διαθέσεων.

Εσωτερική Θεραπευτική

Αφορά το ενεργειακό πεδίο που περιβάλλει και διαπερνά το φυσικό ανθρώπινο σώμα. Αυτό το ενεργειακό πεδίο αποτελείται από επτά μεγάλα εστιακά σημεία, που αποκαλούνται κέντρα και από άλλα μικρότερα, που αποτελούν ένα δίκτυο, μέσα στο οποίο διέρχεται η ενέργεια και διανέμεται μέσω αυτών στους αντίστοιχους ενδοκρινείς αδένες, στα συστήματα και στα όργανα του σώματος. Το άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο αυτής της επιστήμης, είναι ότι εργάζεται ουσιαστικά με αυτό που λέγεται ψυχή.

Πιλάτες

Μέθοδος που εφαρμόστηκε για να θεραπεύσει τους ασθενείς στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για τον πλήρη έλεγχο του νου που διευθύνει το σώμα. Η κοιλιά και η μέση, το κέντρο του ανθρώπινου σώματος είναι ο πυρήνας από όπου παράγεται όλη η δύναμη και η ενέργεια και διοχετεύεται στα άκρα και αυτά «δουλεύονται» περισσότερο.

Ρέικι

Η λειτουργία του ρέικι στηρίζεται στην αρχή ότι το σώμα δεν ασθενεί από μόνο του. Αυτό που λέμε «αρρώστια» είναι η δυσαρμονία του νου και του πνεύματος με τους παγκόσμιους πνευματικούς νόμους. Κάθε φορά που λέμε ψέματα, κάθε φορά που εξαπατάμε κάποιον, δημιουργού-με εμείς οι ίδιοι δυσαρμονία στο σύστημά μας. Η συσσωρευμένη δυσαρμονία κάποτε, παρουσιάζεται σαν φυσική ασθένεια. Το ρέικι πηγαίνει στην πηγή της έλλειψης ειρήνης στο σύστημά μας και αποκαθιστά την ενεργειακή ισορροπία.

Sotai

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασκήσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της σωματικής άσκησης, καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και του μυοσκελετικού συστήματος, που ταυτόχρονα βελτιώνουν την φυσική κατάσταση και τονώνουν τον οργανισμό.

Tai Chi Chuan

To Tai Chi Chuan είναι μια αρχαία κινέζικη τέχνη που επιδρά θετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα.  Έχει χαρακτηριστεί ως αργός ενεργειακός χορός, διαλογισμός σε κίνηση, πάλη σκιών, ολιστική θεραπευτική άσκηση, ήπια πολεμική τέχνη. Ανήκει στην οικογένεια των «εσωτερικών πολεμικών τεχνών». Η κινήσεις του Tai Chi έχουν να κάνουν με όλο το σώμα και συνοδεύονται από πληροφορίες για τη σωστή αναπνοή και στήριξη του σώματος.

Χοροθεραπεία

Η χοροθεραπεία κινητική θεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση σαν μια διαδικασία προώθησης της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ολοκλήρωσης του ατόμου.

Γ. Σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε επίπεδα μπορεί κανείς να συναντήσει και τις «ειδικές παραδοσιακές φυσικές μεθόδους». Στην Ελλάδα αυτές που συναντάμε συχνότερα είναι:

Βιοσυντονισμός

Όλοι μας εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες. Όταν έχουμε διαταραχή, η συχνότητά μας αυτή απορυθμίζεται και δυσκολεύει την ανάρρωσή μας. Με τον βιο-συντονισμό προσλαμβάνονται οι ιδιαίτερες  προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος, μέσω ηλεκτροδίων. Στη συσκευή οι δονήσεις αυτές τροποποιούνται: οι υγιείς δονήσεις ενισχύονται, ενώ οι παθολογικές αντιστρέφονται ή εξασθενούν. Στη συνέχεια επιστρέφονται στο σώμα με τη μορφή θεραπευτικών ταλαντώσεων.

Εναλλακτικές ΘεραπείεςΚρυσταλλοθεραπεία

Αποσκοπεί στη μείωση του πόνου φυσικού και συναισθηματικού- χωρίς φάρμακα. Χρησιμοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων, οι οποίοι τοποθετούνται στις προβληματικές περιοχές. Οι δονήσεις των κρυστάλλων αφυπνίζουν το ενεργειακό σύστημα επαναφέροντας το στην υγιή κραδασμική του συχνότητα.

Κρανιοϊερή Θεραπεία

Η Κρανιοϊερή Θεραπεία δεν είναι απλώς μια θεραπεία, αλλά και μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία και τρόπος ζωής που εφαρμόζεται με απαλά και ήπια αγγίγματα στο σώμα, την σπονδυλική στήλη και το κρανίο. Με τη Νέο-Κρανιοϊερή Θεραπεία υιοθετήθηκε και ο Θεραπευτικός Διάλογος, όπου δεν υπάρχει «Θεραπευόμενος» και «Θεραπευτής», αλλά «Ταξιδιώτης» και «Συνοδοιπόρος».

Ομοτοξικολογία

Η ομοτοξικολογία θεωρεί όλες τις παθήσεις αντίδραση του οργανισμού εναντίον των δηλητηρίων της ασθένειας. Η θεραπεία γίνεται με σκοπό την αποκατάσταση της γενικής ευεξίας τους οργανισμού (ολιστική θεραπεία), χρησιμοποιώντας δυναμοποιημένα βιολογικά σκευάσματα σε συνδυασμό πολλών ουσιών, επεκτεινόμενη έτσι σε ένα πλατύ φάσμα δράσης.

Spineworks

Η προσέγγιση αναγνωρίζει ότι σχεδόν κάθε μορφή πόνου, οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται στο σώμα, έχει κάποια σχέση με τη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους χαλαρώνοντας αρχικά τους μυς και τους ιστούς και κατόπιν ευθυγραμμίζει τους σπονδύλους χωρίς βίαιες κινήσεις.

Μελισσοθεραπεία

Πρόκειται για τη χρήση της μέλισσας και των προϊόντων της στην πρακτική θεραπευτική. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται το μέλι, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, η γύρη ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας για τη θεραπεία του οργανισμού.

κεραλοιφές

Εναλλακτικές θεραπείες και επαγγελματική αποκατάσταση

Γνωριμία με ορισμένες από τις Σχολές και τα Κέντρα Εναλλακτικών Θεραπειών

Οι σχολές εναλλακτικών θεραπειών στην Ελλάδα γνωρίζουν άνθιση σε σχέση με το παρελθόν αν και δεν λαμβάνουν ακόμα την απαιτούμενη αναγνώριση. Εμείς, επισκεφθήκαμε τις σημαντικότερες από αυτές δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν όλες- κάνοντας μια μικρή γνωριμία με πρόσωπα, πράγματα και χώρους και σας τις παρουσιάζουμε. Φυσικά το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική έρευνα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος οφείλει να έχει μια προσωπική εικόνα, μια κατ’ ίδιαν επαφή, προκειμένου να καταλήξει στο κέντροσχολή που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία του.

KYRIAKIDES STUDIES

Τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Κυριακίδη, είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με δύο παραρτήματα, το οποίο παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, μέσα σε ένα φιλικό, άνετο και σύγχρονο περιβάλλον, στους τομείς: Νοσηλευτική, Ρεφλεξολογία, Ηλεκτροβελονισμό (χωρίς βελόνες), Φυσικοπαθητική, Βελονισμό, Φυσικοπαθητική (μόνο για ιατρούς), Συμβουλευτική Ψυχολογία, Συμβουλευτική Αυτοβελτίωση και Ψυχηλογία. Πρόκειται για μια νέα δυναμική παρουσία στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών με πολύ καλές προοπτικές.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσφέρεται από τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Κυριακίδη, πτυχίο στη Νοσηλευτική με εξειδίκευση στην ρεφλεξολογία, τον ηλεκτροβελονισμό (χωρίς βελόνες) και τη συμβουλευτική αυτοβελτίωση από το αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο Titu Maiorescu.

Το Kyriakides Studies, έχοντας ως γνώμονα την ποιοτική εκπαίδευση, διοργανώνει κάθε χρόνο 3μηνα ή 6μηνα σεμινάρια. Το αντικείμενο των σεμιναρίων αυτών, είναι η αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, μέσω φυσικών αγωγών. Οι καθηγητές του, είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες του χώρου, με πολυετή διδακτική εμπειρία.

Οι δυο βασικές αρχές του Εργαστηρίου είναι: Επιστημονικότητα και Ολιστικότητα και στόχος του ο απόφοιτός του να σκέφτεται ολιστικά, να πράττει ολιστικά, αλλά και με επιστημονικό τρόπο.

NHS NATURAL HEALTH SCIENCE

Το Natural Health Science είναι ο πρώτος όμιλος σχολών εναλλακτικών επαγγελματιών από το 1992 και ικανοποιεί τις ανάγκες ενημέρωσης, πληροφόρησης, εκπαίδευσης και μάθησης των φυσικών επιστημών. Είναι το μοναδικό ίσως κέντρο το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη διδασκαλία, χωρίς να κάνει θεραπείες. Όλοι οι σπουδαστές σε ολιγομελή τμήματα, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια, τα οποία αξιοποιώντας τα, θα έχουν μια σίγουρη επαγγελματική εξέλιξη. Το NHS συνεργάζεται με παγκοσμίου κύρους πανεπιστήμια και κολέγια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, στα οποία οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το πτυχίο τους με σπουδές εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Στη Σχολή διδάσκουν καθηγητές και διδάκτορες πανεπιστημίων, Έλληνες και ξένοι, άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και άριστοι επαγγελματίες καταξιωμένοι στο χώρο τους, με ύλη καθορισμένη από διεθνή πρότυπα. Το κέντρο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο εκπαιδευτικά, ενώ για πληρέστερη ενημέρωση των υποψήφιων σπουδαστών γύρω από το περιεχόμενο των διαφόρων ειδικοτήτων έχει καθιερώσει ειδικές δωρεάν ενημερωτικές ομιλίες. Το NHS εκδίδει επίσης το τετραμηνιαίο περιοδικό Natural Health Science- Complementary Therapies, συμβάλλοντας στην ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με τις εναλλακτικές επιστήμες.

ΔΙΟΔΟΣ Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης & Εναλλακτικών Θεραπειών

Η Δίοδος σε συνεργασία με επιστήμονες  ιατρούς και θεραπευτές διεθνούς κύρους και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, έχει σχεδιάσει και προσφέρει ολοκληρωμένα και πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών στον τομέα της σωματικής και ψυχικής υγείας, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια ολιστική, συνθετική και επιστημονική προσέγγιση. Μέσα από τα προγράμματα αυτά οι σπουδαστές διδάσκονται να αντιμετωπίζουν το άτομο ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων. Στη Δίοδο η αντίληψη είναι ότι η έξαρση των ψυχοσωματικών προβλημάτων στην εποχή μας, αποτελεί ένα  σημαντικό πεδίο θεραπευτικής εφαρμογής της ολιστικής, συνθετικής προσέγγισης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του κέντρου εξελίσσουν και προωθούν στην πράξη τη σύγχρονη τάση της ενοποίησης «σώματος  ενέργειας  συναισθήματος – νόησης». Το κέντρο προσφέρει 4 τομείς σπουδών: bodywork-μάλαξη, εναλλακτική θεραπευτική, συμπληρωματικές θεραπείες, συμβουλευτικές θεραπείες και θεραπείες στρες.

Στη Δίοδο μπορεί κανείς να διδαχθεί την αλληλεπίδραση των παραγόντων που δρουν στην ασθένεια και την ίαση, να λάβει  βιωματική εμπειρία και γνώση, και να εφοδιαστεί με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα του εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Η 22ετής αδιάλειπτη πορεία του κέντρου με άξονα την ολιστική θεώρηση και πράξη αποτελεί εγγύηση για τον σπουδαστή.

EIOM-EUROPEAN INSTITUTE OF ORIENTAL MEDICINE

H EIOM ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1994 και λειτουργεί ως θεραπευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Διευθύντρια του κέντρου είναι η Ιλάειρα Μπουρατίνου, η οποία πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο «A Practical Guide to Acupoints», έναν οδηγό με οδηγίες για τη σωστή χρήση των Acupoints που απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους μαθητευόμενους θεραπευτές.

Το κέντρο λειτουργεί παράλληλα με το ελληνικό παράρτημα της European Shiatsu School, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη πορεία στη θεραπεία και την εκπαίδευση των φυσικών μεθόδων θεραπευτικής. Στην ΕΙΟΜ μπορεί να κανείς να διδαχθεί: Σιάτσου, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, Βελονισμό, Σοτάι και Stretching, Μασάζ, Ρεφλεξολογία, Rejuvance, Φυσική Αισθητική, Thai Massage. Οι δραστηριότητες της Σχολής απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες, ερασιτέχνες και υποψήφιους θεραπευτές όσο και σε άτομα από το ευρύ κοινό που αποζητούν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές αγωγές υγείας.

Η ανάπτυξη της προσωπικής ενέργειας, υγείας και πνευματικότητας είναι σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η καλλιέργεια της εσωτερικής συνείδησης, η ανάπτυξη βαθειάς κατανόησης και η εδραίωση της επικοινωνίας με τους άλλους, θεωρούνται προϋπόθεση για τη σωστή εκπαίδευση. Η μέθοδος διδασκαλίας χωρίς να στερείται επαγγελματισμού δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν τις ιδιαιτερότητες και την ιδιοσυγκρασία τους και όχι να εφαρμόζουν συγκεκριμένες παγωμένες φόρμες.

ALTER ART

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτιστικού κέντρου έρευνας και επιμόρφωσης στο οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και σεμινάρια εναλλακτικών θεραπειών, το Alter Art λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια υπό τη Γεν. Διεύθυνση της κας Βούλας Ξύκη.

Στους σκοπούς του κέντρου περιλαμβάνονται η παρουσίαση, προώθηση και διάδοση στο ευρύ κοινό των εναλλακτικών φυσικών μεθόδων θεραπείας. Η έρευνα σε θέματα εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, η προβολή των αποτελεσμάτων των εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας για τη σωματική και ψυχική υγεία του υγιούς ατόμου και του ατόμου με ειδικές ανάγκες είναι βασική επιδίωξη του κέντρου.

Το Alter Art διοργανώνει και σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις, εργαστήρια, διεθνείς συναντήσεις και επιμορφωτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις με κατ’ εξοχήν χρήση εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.

Στο κέντρο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σεμινάρια και ατομικές συνεδρίες στο shiatsu massage, 6 θεραπευτικούς ήχους, εσωτερικό χαμόγελο, κινησιολογία, cranio sacral και Bowtech.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ-ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Το 1993, όταν ο Γεράσιμος Στουραίτης αποφασίζει να ιδρύσει το Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής (ΙΚΚΟ), πολλοί τον χαρακτήρισαν ρομαντικό. Εκείνος όμως είχε έναν και μόνο στόχο: την απρόσκοπτη διάδοση της Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής τέχνης στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, όπως ακριβώς ίσχυε σε όλο τον κόσμο. Στην διάρκεια των χρόνων που πέρασαν, οι επιτυχημένες προσπάθειες του ίδιου και των συνεργατών του έφεραν το ΙΚΚΟ στην κορυφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Κλασσική Ομοιοπαθητική. Αν και λένε πως είναι δυσκολότερο να κρατηθείς στην κορυφή παρά να την κατακτήσεις, το ΙΚΚΟ επί 15 χρόνια είναι πρωτοπόρο στην εκπαίδευση της Ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα και, με δεδομένη πλέον την διεθνή αναγνώρισή του, συνεχίζει.

Η πολύχρονη εμπειρία του είναι εστιασμένη αποκλειστικά στην εκπαίδευση της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής. Τα επιμορφωτικά/μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του ΙΚΚΟ προς τους αποφοίτους του και σε άλλους Ομοιοπαθητικούς, η πολύχρονη σταθερή συνεργασία του με την Βρετανική Σχολή Ομοιοπαθητικής «The School of Homeopathy», αποβαίνουν για τους σπουδαστές του παράγοντες εγγύησης και επιτυχίας για το μέλλον τους ως Επαγγελματίες Ομοιοπαθητικοί.

AYURCARE

Η Ayurveda Hellas Α.Ε., υπό την αιγίδα της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Αγιουρβέδα), όντας πάντα σε επαφή με το AYUSH και επίσημα Ινστιτούτα της Ayurveda στην Ινδία, το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας και με διεθνώς αναγνωρισμένα αγιουρβεδικά κέντρα, δημιούργησε στο Κολωνάκι ένα πρότυπο κέντρο (Ayurcare), έκθεσης και εφαρμογής αυθεντικών βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών αναζωογόνησης, χαλάρωσης, αποτοξίνωσης, όπως Shirodhara, Panchakarma, βασικών τύπων αγιουρβεδικού μασάζ, Sweda (ειδικά βοτανόλουτρα), Basti, Nasyam, Karna Pooran κ.α.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δραστηριότητας, διοργανώνονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια πρότυπη, ολοκληρωμένη και πρακτική γνώση των συγκεκριμένων τεχνικών. Βασική θεωρητική γνώση για την επιστήμη της Αγιουρβέδα δίδεται δωρεάν. Διάρκεια: 1 με 1,5 μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας. Τα τμήματα είναι ολιγομελή (4-5 άτομα το πολύ), για την καλύτερη ροή του προγράμματος. Προϋποθέσεις: Σχετική γνώση του αντικειμένου της εναλλακτικής υγείας, κατά προτίμηση της Επιστήμης της Αγιουρβέδα και κυρίως «συμβατότητα» με της βασικές αγιουρβεδικές αρχές και αξίες.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Σε ένα όμορφο αρχοντικό της Κηφισιάς, λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Το πρόγραμμα των παρεχόμενων μαθημάτων είναι αρκετά ευέλικτο και απευθύνεται τόσο σε όσους θέλουν να λάβουν βασικές γνώσεις γύρω από την Αρχαία Ελληνική και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική όσο και σε εκείνους που επιθυμούν πλήρη κατάρτιση προκειμένου να ασχοληθούν επαγγελματικά με τις εναλλακτικές θεραπείες. Βασικός στόχος της Ακαδημίας είναι η καλλιέργεια του θεραπευτικού ήθους στους εκπαιδευόμενους θεραπευτές, αλλά και στους ήδη ασκούντες τις θεραπευτικές τέχνες.

Τα αντικείμενα τα οποία διδάσκονται στην Ακαδημία είναι: ο Βελονισμός, η Κινέζικη και η Δυτική Βοτανοθεραπεία, η Διατροφή, οι Φυσικές Μέθοδοι Καλλιέργειας των Φυτών, η Αρωματοθεραπεία, διάφορες θεραπευτικές τεχνικές μάλαξης (όπως Σιάτσου, Ταϊλανδέζικο Μασάζ, Creative Healing, Ρεφλεξολογία, Thai Yoga Massage, Ayurvedic Massage), το I Ching, η Αστρολογία κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκειμένου να συμμετάσχετε σε ένα από τα προαναφερόμενα τμήματα, θα πρέπει να παρακολουθήσετε ορισμένα ή και όλα τα μαθήματα του Βασικού Κορμού. Αυτή η εισαγωγική ενότητα περιλαμβάνει Ανάλυση Κειμένων του Ιπποκράτη, εισαγωγή στη Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, καθώς και τα Ιατρικά (ανατομία και φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος).

ALL4THERAPY | HOLISTIC HEALTH SCIENCE COLLEGE

Η Σχολή Ολιστικής Υγείας Holistic Health Science College του All4Therapy λειτουργεί επιτυχημένα από το 2012 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα με εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα των Εναλλακτικών Θεραπειών, της Ολιστικής Υγείας και της Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Απαριθμώντας αρκετούς μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως φοίτηση σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στοχεύει στην ουσιαστική μάθηση και την επάρκεια των εκπαιδευόμενων με νέες πρωτοποριακές και καινοτόμες μορφές εκπαίδευσης που επιμελείται προσωπικά η διευθύντρια της σχολής Δρ Αγγελική Κοσκερίδου – Νιάρχου.

Ολιγομελή τμήματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη σημαντικών και απαραίτητων θεραπευτικών δεξιοτήτων βάση την κατεύθυνσης των μαθητών. Σημαντικό μέρος στην εκπαίδευση λαμβάνει επίσης, η εκμάθηση της σωστής έρευνας και η ανάπτυξη του Ολιστικού Τρόπου σκέψης τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματικοτήτα και την επιτυχημένη θεραπεία. Στόχος μας οι επιτυχημένοι θεραπευτές και η εμπιστοσύνη του κόσμου που μας ακολουθεί από τα πρώτα βήματά μας!

Συνεργασίες με πανεπιστήμια σε Αγγλία και Αμερική για accredited certificates, bachelors, masters, Doctorates & diplomas. Προγράμματα εκπαίδευσης στη Βοτανοθεραπεία, τη Διατροφολογία, την Ομοιοπαθητική, την Συμπληρωματική Ιατρική, τη Φυσικοπαθητική, τον Ηλεκτροβελονισμό, τα Ανθοιάματα Bach, το Παραδοσιακό Usui Reiki, Συμβουλευτική Ψυχολογία, την Κλινική Υπνωση,Thai Massage Practiotioner Diploma, Ολιστικό Θεραπευτικό Μασάζ και πολλά ακόμα προγράμματα της Ολιστικής Ιατρικής και της Εναλλακτικής Θεραπείας.

Φυσικά στο All4Therapy οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση, διότι στον χώρο του All4Therapy διεξάγονται Θεραπευτικές συνεδρίες, μαθήματα Yoga και σεμινάρια για να υπάρχει μία συνεχόμενη και πλήρη κατάρτιση για τους ασκούμενους. Φυσικά με την αποφοίτησή τους μπορούν να ενταχθούν στα μέλη και να λάβουν την πιστοποίηση εγκεκριμένων θεραπευτών από τη Π.Ε.Σ.Ε.Ι.Ψ.Υ ΜΚΟ

Καλή σταδιοδρομία…

Ευχαριστούμε τον κο Νικόλαο Σαμαρίδη για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία.

Εναλλακτικές Θεραπείες

Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις…

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

-Ελληνικός Σύνδεσμος Εγγεγραμμένων Οστεοπαθητικών, Σχολείου 13, 153 42, Αγία Παρασκευή. Τηλ.: 210 6391991, Φαξ: 210 7222370

-Σύλλογος Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, Σπαθάρη 2, 11476, Πολύγωνο. Τηλ.: 210 6424818

-Πανελλήνιο Σωματείο Ηλεκτροβελονισμού χωρίς βελόνες. Τηλ. 2109837344, 2109370624

-Σύλλογος Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών /ΣΕΑ, Αγνώστων Μαρτύρων 62 ., 17123, Ν. Σμύρνη , Αθήνα. Τηλ. 3210 9343861 , Fax: 3210 9351839

-Ελληνική Εταιρεία Shiatsu, Ζησιμοπούλου 16, 11524 Αθήνα. Τηλ.: 210 6980168, email: shiatsu@shiatsugr.gr

-Σύλλογος Ελλήνων Βοτανοθεραπευτών. Τηλ. 6944899999

-Σύλλογος Bowtech, Πύρρου 55, Παγκράτι, Τηλ. 210 6015688

– Σύλλογος Ιριδολόγων. Τηλ. 210 9615322

ΣΧΟΛΕΣ

-NATURAL HEALTH SCIENCE, Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών, Έδρα: Πανδρόσου 31, 17564, Παλαιό Φάληρο. Τηλ.: 210.9837344-210.9825025 210.9849276. Α’ Παράρτημα: Λεωφ. Αμφιθέας 78 & Ανδρομάχης 8, 17564, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 210.9814502 Fax: 210.9812991 Β’ Παράρτημα: Χατζηαντωνίου 14 & Δ. Ράλλη, 15124, Μαρούσι, Τηλ: 210.8028179, Fax: 210.8028779, www.nhs.gr email: info@nhs.gr

-ΔΙΟΔΟΣ, Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Θεραπείας, Νικηφόρου Ουρανού 2, Λυκαβηττός, 14561. Τηλ.: 210.3620020 και 210.3620490, email: diodos@otenet.gr

-LIFE THERAPY ACADEMY- ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗ, Εθν. Αντιστάσεως 51-53 & Αριστείδου 8 – Καλαμαριά ΤΚ 55134 – Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310416064, Φαξ: 2310416912,, www.lifetherapy.gr email: info@lifetherapy.gr

-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Κεντρικό: Σωκράτους 24, Κηφισιά, 14561, Αθήνα. Τηλ.: 2108010111, 2108010680, Φαξ: 2108088382. Παράρτημα: Αμφικτυόνος 12 και Παυλοπούλου, Θησείο, 11851, Τηλ. 2103421088, www.akadimia.gr email: info@akadimia.gr

-KYRIAKIDES STUDIES- Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών , Κεντρικό Κτίριο: Ιτέας 14 Αργυρούπολη, 16452. Τηλ.: 2109955236, 2109951653 Φαξ: 2109955360 Παράρτημα: Ηροδότου 33, Μαρούσι (Ηλ. Σταθμός ΚΑΤ), 15122. Τηλ.: 2106147860, 2106147861 Φαξ: 2106147862, www.kyriakides-studies.gr email: info@kyriakides-studies.gr

-EUROPEAN INSTITUTE OF ORIENTAL MEDICINE καιEUROPEANSHIATSUSCHOOL, Στ. Κουμανούδη 46, Γκύζη, 11474. Τηλ.: 2106440023, www.tcm.gr και www.shiatsu.gr, email: info@shiatsu.gr , Αγ. Σοφίας 47, Θεσσαλονίκη 54631. Τηλ.: 2310272850

-Ιπποκράτειο Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Ελλάδος, Αθήνα: Αριστοτέλους 44, 104 33, Τηλ.: 210 8211431, 210 8815659 Φαξ: 210 8211431, τηλ/Φαξ: 27960 22102, email: info@ikko.gr

-ΣΥΝΘΕΣΙΣ- Χώρος πολιτισμού και έρευνας, Γερουλάνου 27, Αμπελόκηποι. Τηλ.: 2106984110

-ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, Αμφιτρίτης 28, Παλ. Φάληρο. Τηλ.: 210 9841030, www.reflexologia.kere.gr email: info@kere.gr

-ΟΜΑΚΟΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Σχολή εσωτερική και εναλλακτικής θεραπευτικής – Αινιάνος 6, Πεδίο Άρεως. Τηλ./ Φαξ: 2108211090, 2108210051, www.omakoeio.gr, email: omakoeio@otenet.gr

-ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Αλόννησος, Βόρειες Σποράδες. Τηλ.: 24240 65142, Φαξ: 24240 65147

-ΚΕΝΤΡΟ YOGA SATYANADA ΑΘΗΝΩΝ, Πλατεία Αγ. Ειρήνης 4, Αθήνα. Τηλ./ Φαξ: 210 3311178, Email: sayc@otenet.gr

-ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗ LIFE THERAPY ACADEMY, Αιγαίου 54 και Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310416064, 2310242001, Φαξ: 2310416912 www.lifetherapy.gr, email: info@lifetherapy.gr

– ALL4THERAPY | HOLISTIC HEALTH SCIENCE COLLEGE Θηβών 389 & Ιερά Οδός, Αιγάλεω Τηλ. 2105911119, www.all4therapy.com, email: all4therapy@gmail.com

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Εταιρείες και Ινστιτούτα που προσφέρουν ειδική επιμόρφωση στην εναλλακτική ιατρική και συμπληρωματικές θεραπείες. Δεν παρέχουν επαγγελματικά πτυχία, και συνήθως απευθύνονται σε αποφοίτους των εναλλακτικών θεραπειών.

-DIAN Εκπαιδευτική, Μ. Βόδα 89, Αθήνα 10440. Τηλ.: 2108253933, Φαξ: 2108253783, email: pmdian@otenet.gr

-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ (σεμινάρια). Τηλ. 21081054455, Κιν. 6977221110

-A.BIOINSTITUTE- Βιοεναλλακτικό Ινστιτούτο, Π. Γιαλούρου 19, Ν. Κυψέλη.

Τηλ.: 2108847840, Φαξ: 2108847783, www.alterheal.gr, email: nsamaridis@in.gr

-Ερευνητικό Ινστιτούτο Βελονισμού, Μητροπολίτη Ευσταθίου 28, 54454 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310 868117 Φαξ: 2310 868126, e-mail: info@acupuncture.gr

-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 133, 11521, Αθήνα. Τηλ.:  2106427527, www.bicom2000.gr, email: info@bicom2000.gr

-ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, Κ. Σμολένσκυ 8 και Ιπποκράτους 113, Αθήνα. Τηλ.: 2103631569

-ΟΜΟΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σόλωνος 22, Αθήνα. Τηλ.: 2103644820, Φαξ: 2103605572

-Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda, Βασ. Όλγας 159 (Στάση Γεωργίου), 546 45 Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310887679, Φαξ: 2310831335

-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΚΡΑΝΟΪΕΡΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, Β Πάροδος Βασ. Αδαμίδου 16β, Θεσσαλονίκη. Τηλ./Φαξ: 2310950159

-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, Μητρ. Ευσταθίου 28, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310868117, Φαξ: 2310868126

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ  (αυτοθεραπείας και αυτοβελτίωσης)

Συνήθως συνδυάζονται με θεραπείες και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

-Βιο-ανέλιξη -Πρωτοποριακό κέντρο ευεξίας, Δημοσθένους 21, 172 35 Δάφνη. Τηλ.: 210.9717735, Email: info@bioanelixis.gr

-ΙΑΘΕΙΝ- Πρότυπο Εναλλακτικό Θεραπευτικό Κέντρο, Βας. Αλεξάνδρου και Κρέσνας 1, Περιστέρι. Τηλ../Φαξ: 2105744997

-HARMONY IN PRAXIS «ANTISTRESSCENTER», Λ. Πεντέλης 5, Βριλήσσια. Τηλ. 2106824222, κιν. 6979211620, email: h-praxis@hellasnet.gr

-AYURCARE, Σόλωνος 51 Κολωνάκι (3ος όροφος). Τηλ.: 210 36 27 153, www.ayurveda-hellas.gr, email: bhumimurti@gmail.com

-ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, Μητσαίων 5-7, Ακρόπολη. Τηλ.: 2109234912, www.meditation.gr

-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, Σταθογιάννη 2, Κουκάκι. Τηλ.: 2109212617, www.taichi-chigung.gr, email: dimipt@otenet.gr

-Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ- Εκπαιδευτικές Εκδηλώσεις, Θέση Πελεκάρη, Γαλαξιδίου. Τηλ.: 2265042266, www.ariadne.diadromes.com, email: pliroforisi@pliroforisi.gr

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ, Χαροκόπου 45, 1ος όροφος. Τηλ.: 2108219210, Φαξ: 2108256387, www.psychotherapia.gr

-GESTALT FOUNDATION – Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Αθήνα: Μ. Μερκούρη 48, Ιλίσια. Τηλ./Φαξ: 2107254010, Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 73, Θεσσαλονίκη. Τηλ./Φαξ: 2310283588, www.gestaltfoundation.gr

-ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΙΧ- Κέντρο μελετών και ψυχοθεραπείας , Γ. Σεπτεμβρίου 84, Πεδίο Άρεως. Τηλ. 2108812104, 2108812653, www.kentroraix.gr

-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, Τ.Θ. 13793, Αθήνα. Τηλ.: 2103210016, Φαξ: 2103210061, www.therapia.gr

-ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, Κρίτωνος 15, Γλυφάδα, 16674. Τηλ.: 2109627259, 2106722488, Φαξ: 2106747273, www.simou-eq.org, email: gcse@mail.otenet.gr

ΓΙΟΓΚΑ -ΑΣΚΗΣΕΙΣ

-ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑΣΡΑΜ ΕΛΛΑΣ, Τ.Θ. 171, Κορωπί. Τηλ.: 2106644189, Φαξ: 2106644048, www.satyanadndashram.gr, email: satyam@otenet. gr

-ΣΩΜΑ YOGA  Σχολή Yoga , Μαρασλή 1 και Βας. Σοφίας, Αθήνα. Τηλ.: 2107211497, www.somayoga.gr

-ΛΩΤΟΣ Ακαδημία Ολιστικής Yoga, Μακεδονίας 14, Κηφισιά. Τηλ.: 2108015292, Φαξ: 2108011205, www.lotosyoga.gr, email: info@lotosyoga.gr

-MIND AND BODY EXERCISE STUDIO  Pilates. Εξουσιοδοτημένο ινστιτούτο από το Physicalmind Institute,New York, Δροσίνη 5 και Κηφισίας 228, Κηφισιά. Τηλ.: 2108010231, www.mindandbody.gr

-ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ TAI CHI CHUAN, Λεωφ Κηφισίας 179 και Παπαφλέσσα, Μαρούσι. Τηλ.: 2107648126, www.taichi.gr, email: lydiatilli@hotmail.com

-ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ, Γρίβα 23, 15233, Χαλάνδρι. Τηλ.: 2106818151, www.holisticcharmony.com

-ΗΛΙΟΧΟΟΣ, Αργαλαστή, Πήλιο, 37006. Τηλ./Φαξ: 2423055698, www.iliohoos.gr, email: info@iliohoos.gr

 

– της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο

2 σχόλια σχετικά με το “Σπουδές στις Εναλλακτικές Θεραπείες”

  1. Μία εναλλακτική θεραπεία, η οποία δεν απαιτεί σπουδές είναι η γανοθεραπεία.

    Είναι ιδιαίτερα απλή ενώ το εγχειρίδιο της γανοθεραπείας του Dr. Lim, Ph. D. περιέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος.

    Το εγχειρίδιο της γανοθεραπείας περιλαμβάνει τα 5 στάδια δράσης της γανοθεραπείας, δοσολογογικά σχήματα για πληθώρα διαταραχών και πολλές χρήσιμες ακόμα πληροφορίες.

    Αξίζει να το ψάξει κάποιος, ειδικά εάν επιθυμεί να ασχοληθεί με τον χώρο των εναλλακτικών θεραπείων

  2. Καλησπέρα σας είμαι Αισθητικός θεραπεύτρια και θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω μαθήματα χειροπρακτικής. Ο διαθέσιμος χρόνος μου είναι απο τα μέσα Νοεμβρίου. Θα ήθελα να ενημερώσετε σχετικά με τα προγράμματα που έχετε διαθέσιμα τη διαμονή μου , το κόστος και το χρόνο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    Κωνσταντίνα Φριντζάλα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.