Ο Marcus Rohrer στην Αθήνα μιλά για τη σπιρουλίνα

Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, o Marcus Rohrer μοιράστηκε σπάνιες στιγμές από το ταξίδι που τον οδήγησε στο κυανοπράσινο φύκι που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, τη Σπιρουλίνα.

Την απίθανη ιστορία για το κυανοπράσινο φύκι, που χρησιμοποιήθηκε αιώνες πριν για τη ξεχωριστή ενέργεια και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, είχε την ευκαιρία να μάθει το κοινό που παρακολούθησε μία αξιόλογη εκδήλωση, αφιερωμένη στον Marcus Rohrer και τη Σπιρουλίνα, το βράδυ της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Ο Marcus Rohrer επισκέφθηκε τη χώρα μας και παρουσίασε την υπέροχη ιστορία του σε δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε η εταιρεία ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ Α.Ε., στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

H εκδήλωση ξεκίνησε με την υποδοχή της Δάφνης Ελοβάρη, Διευθύντριας Marketing της ΕΛΟΒΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΕ.  Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Ελοβάρης καλωσόρισε τον Mario Orlandi, Διευθυντή της ΟΤC PHARMA INTL που διακινεί τη σπιρουλίνα σε όλο τον κόσμο και κάλεσε τον Marcus Rohrer για την ομιλία του.

«Έρωτας με την πρώτη ματιά»

σπιρουλίναΣτην παρουσίασή του, ο Rohrer μίλησε για την ευκαιρία που είχε να ανακαλύψει και να αναπτύξει τη χρήση της Σπιρουλίνας σε όλο τον κόσμο, κάτι που άλλαξε τη ζωή πολλών ανθρώπων που απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσής της.

Στην περιγραφή του ανέφερε: «Όταν συνάντησα τη Σπιρουλίνα το 1982, αμέσως αιχμαλωτίστηκα από αυτό το μικρό θαύμα και την τεράστια ικανότητά του. Ήταν ένα είδος «έρωτα με την πρώτη ματιά» που με έκανε να αλλάξω το επαγγελματική πορεία. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να πείσω τους ανθρώπους να φάνε αυτό το σκούρο πράσινο και με παράξενη οσμή «χόρτο».  Σύντομα τα οφέλη της χρήσης του έγιναν ξακουστά για την απίστευτα θεραπευτική δράση της και στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Η Marcus Rohrer Spirulina είναι απόλυτα ολοκληρωμένη κι έχει φυσική δράση από κάθε άποψη, ώστε όταν μπει στον ανθρώπινο οργανισμό να θέτει σε εφαρμογή τις λειτουργίες αυτοθεραπείας του σώματος. Η Σπιρουλίνα είναι κάτι περισσότερο από απλό πολυβιταμινούχο προϊόν. Η μοναδική συγκέντρωση χλωροφύλλης, φυκοκυανίνης και αντιοξειδωτικών βοηθά να διατηρούμε καλή υγεία, ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει επίσης αντιικές ιδιότητες.

Η χρήση της Σπιρουλίνας είναι καταγεγραμμένη από το παρελθόν, όμως μετά το 1520, όταν οι Ισπανοί κατακτητές κατέστρεψαν τον εξαιρετικό πολιτισμό των Αζτέκων, η γνώση για τη Σπιρουλίνα χάθηκε. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο από τους Kanembu, μία αφρικανική φυλή γύρω από τη λίμνη Chad, το μέρος όπου Βέλγοι και Γάλλοι βοτανολόγοι την ανακάλυψαν και πάλι. Ήταν και είναι τέλεια, όπως είναι η φύση».

Ο Marcus Rohrer είναι γεννημένος στην Ελβετία και ανήκει στην κατηγορία των σύγχρονων στοχαστών, με περιβαλλοντική συνείδηση και υψηλές ηθικές αρχές, οι οποίοι εργάζονται για το κοινό καλό και έχουν χαρακτηριστεί «δημιουργοί πολιτισμού». Θεωρώντας τα οικονομικά μια «στεγνή» και θεωρητική επιστήμη, στράφηκε στην τέχνη μέσω της γλυπτικής και της κεραμικής. Ανακάλυψε τη Σπιρουλίνα πριν από τριάντα περίπου χρόνια, όταν μελετούσε τη φυσική διαδικασία ίασης στη διάρκεια μιας προσωπικής αναζήτησης για έναν ολιστικό, υγιή τρόπο ζωής. Οδηγήθηκε σε αυτό, που ο ίδιος αποκαλεί «θαύμα της φύσης», το μικροσκοπικό φύκι με τη σπειροειδή μορφή, τη Σπιρουλίνα, που αποδείχτηκε από τις πιο πλούσιες, πιο ολοκληρωμένες και πιο ισχυρές φυσικές διατροφικές πηγές στον κόσμο. Αυτό το μικροσκοπικό φύκι υπάρχει στη γη πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και στοιχεία αναφέρουν τη χρήση του στην τροφή των Αζτέκων και των Μάγιας.

 

Συνέντευξη με τον Marcus Rohrer

σπιρουλίναΤον συναντήσαμε στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένη σε αυτόν το βροχερό βράδυ της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά. Τα υπόλοιπα, ας μας στα πει ο ίδιος με τον δικό του αυθεντικό και μοναδικό τρόπο.

Ε.Κ. – Πείτε μας για την Σπιρουλίνα, και ιδιαίτερα, για την σπιρουλίνα Marcus Rohrer, τι είναι ακριβώς;

M. R. – Σπιρουλίνα είναι το βοτανικό όνομα ενός μικροσκοπικού, γαλαζοπράσινου φυκιού και στα λατινικά σημαίνει «μικρή έλικα», πράγμα που οφείλεται στην σπειροειδή μορφή του φυκιού. Είναι μια από τις αρχαιότερες μορφές ζωής, με παρουσία στη γη μας περισσότερο από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Δεν είναι θαλασσινό φύκι, αλλά καλλιεργείται προσεκτικά σε ειδικές υδατοκαλλιέργειες σε υποτροπικά κλίματα. Στις μέρες μας, η σπιρουλίνα είναι γνωστή σαν μια από τις πιο πλούσιες και ολοκληρωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών στον κόσμο: είναι μικροσκοπική, αλλά πλήρως εφοδιασμένη με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτική πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά, ένζυμα και ισχυρές, φυτικές, θρεπτικές ουσίες που δεν βρίσκουμε στις άλλες τροφές. Η σπιρουλίνα Marcus Rohrer καλλιεργείται στο ηλιόλουστο νησί της Χαβάης, σε μια ειδική φάρμα υδατοκαλλιέργειας, μέσα σε φρέσκο νερό πηγής και καθαρό νερό από τα βάθη της θάλασσας, σε ένα υπέροχο κλίμα, χωρίς περιβαλλοντική μόλυνση με ήλιο όλο το χρόνο και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ε.Κ. – Πώς μπορεί η σπιρουλίνα Marcus Rohrer να ωφελήσει την υγεία μας; Ποια είναι πραγματικά η επίδρασή της στον οργανισμό μας;

M. R. – Η σπιρουλίνα Marcus Rohrer «δουλεύει» σε τρία επίπεδα: καθαρισμό, αποκατάσταση και τόνωση! Προάγει την διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού, καλύπτει τις ελλείψεις του και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν χρησιμοποιείται τακτικά, νιώθουμε περισσότερο σε φόρμα, έχουμε πιο πολύ ενέργεια και μπορούμε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας μετά από ένα κουραστικό οκτάωρο στη δουλειά, μετά από μια ασθένεια, ακόμα και μετά από ένα χειρουργείο. Οι αθλητές, για παράδειγμα, τη χρησιμοποιούν για μεγαλύτερη αντοχή και οι γυναίκες για πιο υγιές δέρμα και πιο ανθεκτικά νύχια. Είναι 100% φυσική και όλοι μπορούν να τη χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και τα βρέφη ή οι ηλικιωμένοι.

Ε.Κ. – Είχατε ένα μεγάλο ταξίδι με την σπιρουλίνα. Πώς την συναντήσατε και πώς μετά καταφέρατε να την κάνετε γνωστή και τον υπόλοιπο κόσμο;

M. R. – Αρκετά χρόνια πριν, είχα το δικό μου εργαστήρι γλυπτικής στην Ολλανδία. Την ίδια περίοδο, με ενδιέφερε και ένας πιο υγιής τρόπος διαβίωσης, καθώς επίσης και οι φυσικές θεραπείες. Γι’ αυτό το λόγο, παρακολούθησα μαθήματα φυσικών θεραπειών στην Ελβετία, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, «συνάντησα» τη σπιρουλίνα. Γοητεύτηκα αμέσως από αυτό το «μικρό θαύμα» και τις σπουδαίες θεραπευτικές του ιδιότητες, ήταν ένα είδος «έρωτα με την πρώτη ματιά». Έτσι, αποφάσισα να αλλάξω την απασχόλησή μου και άρχισα την πώληση της σπιρουλίνας στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησαν κι άλλες χώρες. Στην αρχή, δεν ήταν εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να φάνε αυτό το παράξενο σκουροπράσινο φύκι, αλλά σύντομα μπόρεσαν να βιώσουν τα οφέλη και να το συστήνουν οι ίδιοι σε συγγενείς και φίλους. Ήταν κάτι σαν το φαινόμενο της χιονοστιβάδας που συναντάμε στα βουνά της Ελβετίας…

Ε.Κ. – Η σπιρουλίνα δεν είναι κάτι καινούριο, έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για θρέψη και ενέργεια, ειδικά στην Νότιο Αμερική και την Αφρική, έτσι δεν είναι;

M. R. – Η σπιρουλίνα φύεται φυσικά σε κάποιες από τις λίγες αλμυρές λίμνες στην Κεντρική Αφρική και το Μεξικό. Πριν από πολλούς αιώνες, την χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι στην καθημερινή τους διατροφή για να παίρνουν ενέργεια. Γύρω στα 1520 μ.Χ. οι Ισπανοί εισβολείς κατέστρεψαν τον πολιτισμό των Αζτέκων και η γνώση που αφορούσε τη σπιρουλίνα χάθηκε εντελώς. Γύρω από τη λίμνη Τσαντ στην Αφρική, τα μέλη της φυλής Kanembu εξακολουθούν να συλλέγουν άγρια σπιρουλίνα από τη λίμνη και χρησιμοποιούν πίτες αποξηραμένης σπιρουλίνας στα καθημερινά τους πιάτα. Αμερικανική μελέτη, το 2004, έδειξε ότι ο ιός του AIDS χτύπησε κατά 10 φορές μικρότερο ποσοστό ατόμων γύρω από τη λίμνη Τσαντ από ότι στην υπόλοιπη Αφρική. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην καθημερινή κατανάλωση σπιρουλίνας.

Ε.Κ. – Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες για τη σπιρουλίνα, ιδιαίτερα για τη συμβολή της στην άμυνα του οργανισμού και την ενέργεια που προσφέρει. Πείτε μας για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

M. R. – Από τότε που η σπιρουλίνα ανακαλύφθηκε εκ νέου, τη δεκαετία του 1970, έχουν πραγματοποιηθεί για τη σπιρουλίνα ή τα παράγωγά της γύρω στις 200 επιστημονικές έρευνες, οι οποίες βασίστηκαν τόσο σε πειράματα σε ζώα όσο και σε μελέτες σε ανθρώπους. Οι έρευνες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η σπιρουλίνα ή τα παράγωγά της ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού και μπορούν να προσφέρουν φυσική προστασία απέναντι στους ιούς. Πολλές από αυτές, επίσης, έδειξαν ότι η σπιρουλίνα βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του αίματος.

Ε.Κ. – Πρόσφατη έρευνα έδειξε, επίσης, ότι η σπιρουλίνα Marcus Rohrer είναι η πιο αγνή και η πιο ισχυρή σπιρουλίνα στον κόσμο.

M. R. – Λόγω των ειδικών καλλιεργητικών μεθόδων και της 30ετούς εμπειρίας, αλλά και επίσης λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της Χαβάης και της ποιότητας του νερού, η σπιρουλίνα μας έχει ένα υψηλό επίπεδο σημαντικών θρεπτικών συστατικών και αγνότητας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από πολλά εργαστηριακά πειράματα.

Ε.Κ. – Πώς λοιπόν η σπιρουλίνα Marcus Rohrer συγκρίνεται με άλλες και γιατί η δική σας είναι τόσο αποτελεσματική;

M. R. – Μια εργαστηριακή σύγκριση που έγινε στις ΗΠΑ (US Covance Laboratories) έδειξε ότι η δική μας σπιρουλίνα έχει τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12, σιδήρου, βήτα καροτενίου και άλλων σημαντικών αντιοξειδωτικών και ενζύμων. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η συσκευασία της σπιρουλίνας.

spirulinaΕ.Κ. – Πείτε μας για την συσκευασία της σπιρουλίνας Marcus Rohrer που είναι μοναδική.

M. R. – Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά της φρέσκιας σπιρουλίνας, η μικροσκοπικό αυτό φύκι αποτελεί και μια σημαντική αποθήκη ηλιακής ενέργειας. Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι αυτή η αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια, τα βιοφωτόνια, είναι μεγίστης σημασίας για την υγεία μας. Τα βιοφωτόνια ρυθμίζουν, συντονίζουν και εναρμονίζουν όλες τις βιολογικές διεργασίες στο σώμα μας. Για να προστατεύσουμε αυτή την ευαίσθητη ενέργεια δημιουργήσαμε αυτό το ιώδες γυάλινο μπουκάλι. Το γυαλί Viosol, όπως λέγεται, προστατεύει από το ορατό φως και δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής ενέργειας στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Αυτό το πατενταρισμένο μπουκάλι κρατά την ενέργεια της σπιρουλίνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όταν η σπιρουλίνα τελειώσει, μπορείτε να φυλάξετε το μπουκάλι για να αποθηκεύσετε τα μπαχαρικά σας, ώστε να τα κρατήσετε φρέσκα και ισχυρά.

Ε.Κ. – Ποιες είναι έως τώρα οι αναφορές που έχετε από τους καταναλωτές για την σπιρουλίνα σας; Με ποιο τρόπο τους έχει βοηθήσει;

M. R. – Τα τελευταία 27 χρόνια που ασχολούμαι με τη σπιρουλίνα, έχω ακούσει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα από αυτούς που την χρησιμοποιούν. Γενικά, νιώθουν περισσότερο σε φόρμα, πιο υγιείς, πιο ζωντανοί και πιο ευδιάθετοι και το σώμα του μπορεί να ταχύτερα να επανέρχεται μετά από μια αγχωτική ημέρα στη δουλειά. Πολλοί, επίσης, μου έχουν αναφέρει ότι έχουν αναρρώσει γρηγορότερα μετά από ασθένειες, χειρουργεία και χημειοθεραπείες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είχαν μεγαλύτερες αντιστάσεις, δεν κρύωσαν, ούτε κόλλησαν γρίπη με την ίδια συχνότητα όπως πριν την κατανάλωσή της. Οι γυναίκες ανέφεραν πιο υγιές δέρμα, δυνατά νύχια και πιο πυκνά μαλλιά. Πολλές γυναίκες την έχουν χρησιμοποιήσει ως φυσικό σύμμαχο κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εμμηνόπαυσης και της εγκυμοσύνης. Πολύ καλές αναφορές έχουμε και από τους αθλητές, όπως τους μαραθωνοδρόμους, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερη αντοχή και γρήγορη ανάκτηση των δυνάμεών τους.

Ε.Κ. – Γιατί προτείνετε στους αναγνώστες μας την κατανάλωση σπιρουλίνας; Πώς πιστεύετε ότι θα τους βοηθήσει;

M. R.- Σε σύγκριση με τα συνθετικά, πολυβιταμινούχα σκευάσματα που δημιουργούνται στο εργαστήριο, η σπιρουλίνα είναι απόλυτα φυσική και περιέχει εκτός από βιταμίνες και μέταλλα, πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Είναι εύκολη στη χώνεψη και απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Είναι μια τέλεια, φυσική σύνθεση, την οποία οι επιστήμονες είναι αδύνατον να αναπαράγουν ή να μιμηθούν στο εργαστήριο. Όταν έχεις μια πολυάσχολη καθημερινότητα και δεν μπορείς να τρέφεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας σου σωστά, η λήψη έξι ταμπλετών σπιρουλίνας ισοδυναμεί με την κατανάλωση400 γραμμαρίωνφρούτων ή λαχανικών. Και παρεμπίπτοντος, μια ταμπλέτα περιέχει μια μόνο θερμίδα.

Τη σπιρουλίνα Marcus Rohrer μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινής διατροφής. Στην ιστοσελίδα www.spirulina-mr.com μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες για τη σπιρουλίνα και την ιδιαίτερη συσκευασία της.

 

-της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο