Σοκαριστικά πειράματα με σύφιλη Αμερικανών στη Γουατεμάλα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε τη θλιβερή και σοκαριστική παραδοχή ότι τη δεκαετία του 1940 μόλυνε ανθρώπους στη Γουατεμάλα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και κυρίως με σύφιλη.

σύφιλη ΓουατεμάλαΕπιτροπή που συστάθηκε πέρυσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αποκάλυψε ότι 83 άνθρωποι από τη Γουατεμάλα πέθαναν κατά τη διάρκεια πειραμάτων που έκαναν Αμερικανοί γιατροί με τις “ευλογίες” της κυβέρνησης από το 1946 έως το 1948. Κατά τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας μολύνθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες, φυλακισμένοι, εκδιδόμενες γυναίκες και τρόφιμοι ψυχιατρείων με το βακτήριο της σύφιλης και της γονόροιας για να μελετηθεί η πενικιλίνη. Έγινε γνωστό ότι δόθηκε το μικρόβιο της σύφιλης ακόμα και σε γυναίκα που πέθαινε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάστηκε με μέλη της κυβέρνησης της Γουατεμάλας και κάποιους τοπικούς γιατρούς, εκθέτοντας 1.300 άτομα σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό έγινε για να δοκιμαστεί η πενικιλίνη, νέο φάρμακο τότε. Περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι ήταν συνολικά αυτοί που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι επιστήμονες που μόλυναν τα άτομα αυτά με σύφιλη δεν ζήτησαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους.

Από αυτούς που μολύνθηκαν μόλις οι 700 έλαβαν θεραπευτική αγωγή. Οι 83 από αυτούς πέθαναν. Υπενθυμίζουμε ότι η σύφιλη, που προκαλεί  τύφλωση, παραφροσύνη και θάνατο, τη δεκαετία του 1940 ήταν μια ασθένεια σε έξαρση. Πιστεύεται ότι οι Αμερικανοί επιστήμονες γνώριζαν ότι με τα πειράματά τους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παρόλα αυτά τα έκαναν. Μια «θυσία» τελικά δεν άξιζε, αφού η έρευνα δεν απέδωσε χρήσιμες ιατρικές πληροφορίες.

Για πολλά χρόνια τα πειράματα ήταν μυστικά, μέχρι που βρέθηκαν τα έγγραφα του γιατρού Johnn Cutler, που ήταν επικεφαλής των πειραμάτων. Ειδική επιτροπή συστάθηκε πέρυσι για να ερευνήσει περισσότερο το θέμα. Και το ερεύνησε φέρνοντας το φως τα τραγικά στοιχεία.

Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί μιλούν για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία τους και θέλουν να παρουσιάζουν την τραγωδία σαν μεμονωμένο περιστατικό, πληθαίνουν οι φωνές που τονίζουν ότι τα παράνομα πειράματα σε φτωχούς πληθυσμούς του κόσμου και ιδιαίτερα της Αφρικής συνεχίζονται. Μάλιστα, συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία πειραματίζεται με φάρμακα κατά του AIDS αυτή τη στιγμή σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Σχολιάστε το άρθρο