Σκόρδο κατά του καμπυλοβακτηρίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση

καμπυλοβακτήριο

Συστατικό του σκόρδου είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από δυο δημοφιλή αντιβιοτικά στη μάχη κατά του καμπυλοβακτηρίου, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

καμπυλοβακτήριοΗ ουσία είναι το θειούχο διαλλύλιο και τα ευρήματα των επιστημόνων ανοίγουν την πόρτα για να την επινόηση νέων τρόπων επεξεργασίας του ωμού και του επεξεργασμένου κρέατος, αλλά και καθαρισμού των επιφανειών χειρισμού των τροφίμων, ώστε να μειωθεί η επίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης από το καμπυλοβακτήριο.

Η δράση του διαλλυλίου είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αυτή των αντιβιοτικών ερυθρομυσίνη και σιπροφλοξασίνη, ενώ η επίδρασή του ασκείται και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτόν που χρειάζονται τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά για να επιδράσουν.

Σύμφωνα με τον δρ Michael Konkel, «το καμπυλοβακτήριο αποτελεί την συνηθέστερη βακτηριακή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ και ενδεχομένως παγκοσμίως». Τα συμπτώματά της είναι διάρροια, κράμπες, πόνος στην κοιλιά και πυρετός.

Οι περισσότερες μολύνσεις από καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ή μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αυτά ευρήματα δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας» (JAC).

Σχολιάστε το άρθρο