Τα τελευταία χρόνια τα κινητά έχουν γίνει δεύτερη φύση μας. Δεν σκέφτεται κανείς να αποχωριστεί το κινητό του ούτε στον ύπνο του. Όμως, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις συνέπειες που έχει η χρήση τους λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Εκεί αρχίζει το θέμα να θολώνει.
Τα διάφορα κράτη έχουν όλα διαφορετικά όρια επιτρεπόμενης ακτινοβολίας και έτσι δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι γίνεται, τι επιτρέπεται αλλά και ποια όρια είναι ασφαλή.
Στην Ελλάδα, πρόσφατα το 2006 μειώσαμε τα όρια εκπομπής στα 35 Volt / μέτρο για το σύστημα GSM-900 και στα 49 Volt / μέτρο στο σύστημα GSM-1800 (Vodafone, Wind & Cosmote εκπέμπουν και στα 2 παραπάνω συστήματα), ενώ στο Σάλτσμπουργκ από το 2008 (SBM-2008) το αντίστοιχο όριο είναι μόλις 0,02 Volt/μέτρο (= 0,000001 W/m2=1 μW/m2) για εσωτερικούς χώρους πολύωρης παραμονής και 0,06 Volt/μέτρο (=0,00001 μW/m2=10 μW/m2) για εξωτερικούς χώρους. Πάνω δε από τα 1.000 μW/m2 ( 0,61 V/m), θεωρείται ως επίπεδο εξαιρετικής ανησυχίας (Building Biology Evaluation Guidelines for Sleeping Areas, 2008). Τα δε όρια της Ελλάδας έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) και δυστυχώς αφορούν μόνο όρια για τις θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο, δηλαδή πότε «καίγεται» το σώμα. Πώς γίνεται αυτό; Απλά, κάποιοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από τις διεθνείς μελέτες και χαμηλώνουν τα όρια εκπομπών. Για παράδειγμα, στη Γαλλία και στην Κύπρο το 2011 απαγορεύτηκε η χρήση κινητών από τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο.
Μα γιατί γίνεται τόσος λόγος για την ακτινοβολία;
Διότι όλες οι μελέτες, κατευθυνόμενες ή ανεξάρτητες, σε πειραματόζωα ή και από μελέτες σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους αποκαλύπτουν ιδιαίτερα ανησυχητικές συνέπειες για τον άνθρωπο, αλλά και για τη φύση.
Για παράδειγμα, οι ραδιοσυχνότητες των κινητών έχει αποδειχτεί πειραματικά ότι αποπροσανατολίζουν τα έντομα που δεν βρίσκουν το δρόμο για την επιστροφή στη φωλιά τους, στειρώνουν τις μύγες, επηρεάζουν τη διαδικασία σκέψης στα ποντίκια που δεν βρίσκουν το δρόμο τους και φυσικά εδώ έρχεται και ο άνθρωπος.
Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο εξάγουν σχεδόν καθημερινά νέα συμπεράσματα, που όλα δείχνουν σοβαρές βλάβες και στον άνθρωπο. Έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις όπως: κόπωση, αϋπνίες, ημικρανίες, ζαλάδες, ταχυκαρδίες, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, ολιγοσπερμία, στείρωση, διαταραχές στη λειτουργία ήπατος, προστάτη, ωοθηκών, ουροδόχου κύστης, αλλά και επιθετικότητα παιδιών, καρκίνος εγκεφάλου, προστάτη, ωοθηκών, όρχεων, ουροδόχου κύστης, νεφρών κ.α. Τέλος, έχει παρατηρηθεί αδυναμία συγκέντρωσης και επιθετικότητα σε παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό, αλλά και σε μωρά που η μητέρα τους χρησιμοποιούσε κινητό κατά την περίοδο της κύησης.
Σε ορισμένες χώρες, κάποια συμφέροντα έχουν φτάσει να απαγορεύουν ακόμα και την έρευνα των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στον άνθρωπο, αλλά όχι στην Ευρώπη. Ευτυχώς, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας της Ευρώπης είναι η επιμονή στην έρευνα για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας και έτσι υπάρχουν ανεξάρτητες μελέτες με πολλά αποτελέσματα.
Μόνη λύση φαίνεται πως είναι η ιδιαίτερα συνετή χρήση -κάποιοι ερευνητές λένε μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης-, η τήρηση αποστάσεων από τις πηγές ακτινοβολίας, αλλά και η προστασία με ειδικές θήκες που προστατεύουν από την ακτινοβολία σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όταν λέμε «ιδιαίτερα συνετή χρήση», εννοούμε ότι κάθε κλήση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20-25 δευτερόλεπτα για να μην αρχίσει η ακτινοβολία του τηλεφώνου να δημιουργεί μη αναστρέψιμες βλάβες. Εδώ, ο λόγος γίνεται για την μόνιμη διάσπαση του DNA που δημιουργεί η ακτινοβολία αυτή. Δηλαδή: η ακτινοβολία εκπέμπεται σε συχνότητες που πάλλουν τα κύτταρα του οργανισμού και μετά από λίγη ώρα τα διασπούν επί τόπου.
Στα παιδιά, τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, η ακτινοβολία που εκπέμπεται διαπερνά σχεδόν ολόκληρο το κρανίο τους για να επικοινωνήσει η συσκευή με την πλησιέστερη κεραία τηλεφωνίας.
Βέβαια, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, πόσο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού ένα τέτοιο φαινόμενο… Επειδή τα θηλαστικά έχουν παρόμοιες συμπεριφορές (παρά τις διαφορές τους) σε ασθένειες που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, είναι αρκετό να αναλογιστεί κανείς ότι σε πειράματα που έγιναν μόλις το 2009 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη, 350 μέτρα από το πάρκο κεραιών, μελέτησαν οικογένειες ασβών που τα μικρά τους ήταν θνησιγενή λόγω της ακτινοβολίας αυτής. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι όταν οι ασβοί ήταν συνεχώς κάτω από την επήρεια της ακτινοβολίας, δεν έδεναν τα κόκαλά τους, αλλά παρέμεναν χόνδροι σε μορφή gel.
Η επόμενη μεγάλη ερώτηση είναι γιατί στον άνθρωπο δεν εμφανίζονται τόσο έντονα και άμεσα τα ίδια αποτελέσματα από την ακτινοβολία; Η απάντηση είναι πολύ απλή: ο άνθρωπος είναι ένας οργανισμός με πολύ μεγαλύτερη μάζα σώματος από ένα πειραματόζωο, όπως μια μύγα, ένα ποντίκι ή ένας ασβός και έτσι η ακτινοβολία απορροφάται περισσότερο τοπικά. Γι’ αυτό και παρατηρούνται οι ίδιες βλάβες, αλλά παίρνουν μεγαλύτερο χρόνο να εμφανιστούν και προσδιορίζονται σε τοπικά όργανα (π.χ. εγκέφαλος) και όχι σε ολόκληρο το σώμα.
Όμως η τεχνολογία βρήκε διέξοδο για όλα αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από επίπονες έρευνες που έχουν γίνει στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η λύση ήρθε, σε μορφή ειδικής θήκης που προστατεύει από την ηλεκτρομαγνητική (EMF) ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Οι θήκες αυτές έχουν παραχθεί μετά από μακροχρόνιες έρευνες (περί τα 12 έτη) και προστατεύουν έως και 97,5% από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία. Περιέχουν εσωτερικά ένα ειδικό μονωτικό ύφασμα που απομονώνει την ακτινοβολία στις πλευρές της θήκης όπου τοποθετείται το ύφασμα. Οι θήκες αυτές μάλιστα, είναι ελληνική πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο και κατασκευάζονται (προς το παρόν) στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διάφορα σχέδια, χρώματα και μοντέλα για κάθε γούστο, αλλά και για όλα τα τηλέφωνα. Όλες οι θήκες είναι πιστοποιημένες και όλες οι παρτίδες παραγωγής ελέγχονται δειγματοληπτικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ δίνονται με αναλυτικές οδηγίες χρήσης, αλλά και αντίγραφο του πιστοποιητικού τους.
Οι ειδικές θήκες προστασίας από την ακτινοβολία έχουν παρουσιαστεί σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και σε εκθέσεις. Τέλος, υπάρχουν πλέον λύσεις και υλικά για πολλά άλλα θέματα, όπως η κάλυψη τοίχων με ειδικά ακτινομονωτικά χρώματα, ακτινομονωτικές κουρτίνες, κουνουπιέρες, ρούχα, διάφανα φιλμ τζαμιών, χαλιά κλπ.
Χρήσιμες διευθύνσεις
-Πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές μελέτες: http://www.powerwatch.org.uk/rf/phones.asp
-Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας – όρια ακτινοβολίας: http://www.eeae.gr/
Εξαιρετικό άρθρο, μακαρι να γίνει αντιληπτό.