Κι όμως …γυρίζει!

Ρίτσαρντ Μούλερ

Ρίτσαρντ ΜούλερΟ διακεκριμένος Φυσικός Ρίτσαρντ Μούλερ πέρασε δυο χρόνια από τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει ότι «η γη δεν γυρίζει», δηλαδή ότι δεν αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της γης, όπως η πλειοψηφία των επιστημόνων υποστηρίζει. Ο καθηγητής Μούλερ χρηματοδοτήθηκε από συντηρητικούς της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και από τα 600.000 δολάρια που χρειάστηκαν για τη μελέτη, το ένα τέταρτο καλύφθηκε από το Ίδρυμα Τσαρλς Κοχ. Η οικογένεια Κοχ (όλως τυχαίως) είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στα πετρέλαια και άλλες βιομηχανίες με μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χρηματοδοτεί επίσης αρνητές του κλίματος, καθώς και το συντηρητικό «Κίνημα του Τσαγιού».

Φαίνεται όμως πως, όπως λέει η λαϊκή σοφία «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι», αφού ο Μούλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία του εδάφους έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1950 κατά περίπου 0,6 βαθμούς Κελσίου, όσο είχε υπολογίσει η NASA και η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Τα δεδομένα της νέας μελέτης καταρρίπτουν δύο από τους βασικούς ισχυρισμούς των σκεπτικιστών του κλίματος. Πρώτον, ότι οι σταθμοί μέτρησης της θερμοκρασίας είναι αναξιόπιστοι· και δεύτερον, ότι οι μεγάλες πόλεις δημιουργούν θερμικές νησίδες που αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Και οι δύο ισχυρισμοί καταρρίπτονται και ο  καθηγητής Μούλερ αναγκάστηκε να παραδεχθεί αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν χρόνια τώρα: «τα αέρια του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να έχουν καταστροφική επίπτωση στον κόσμο»!

Σχολιάστε το άρθρο