Προβιοτικά κατά της κατάθλιψης

Γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου μας, και όχι μόνο. Θα μπορούσαμε, όμως, να φανταστούμε ποτέ ότι το γιαούρτι μας λειτουργεί όπως ένα αντικαταθλιπτικό, αλλά χωρίς τις παρενέργειες; Κι όμως κάποιοι επιστήμονες μας βεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

κατάθλιψηΗ Καναδή νευρολόγος, Jane Foster, ανακάλυψε ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει μια σημαντική σχέση με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Τα δυο συστήματα δεν είναι ξεχωριστά, αλλά τμήματα του ίδιου συστήματος, όπως υποστηρίζει.

Ο John Cryan του Alimentary Pharmabiotic Centre at University College Cork της Ιρλανδίας πήρε αυτή την έρευνα και την εξέλιξε περαιτέρω, μελετώντας το πώς τα βακτήρια lactobacillus (γαλακτοβάκιλλοι) στο έντερο επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ο Cryan ανακάλυψε ότι οι γαλακτοβάκιλλοι αλλάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα υποδοχείς του GABA με έναν θετικό τρόπο, μειώνοντας το άγχος. Το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εξισορροπεί τα εγκεφαλικά και νευρικά κύτταρα, προσφέροντας χαλάρωση και ηρεμία.

Οι γαλακτοβάκιλλοι, όχι μόνο δημιούργησαν περισσότερους υποδοχείς GABA, αλλά επίσης δημιούργησαν και τον ίδιο τον νευροδιαβιβαστή, ο οποίος κατόπιν μεταφέρεται στο αίμα μας. Όλα αυτά έχουν μια έντονη επίδραση στη συναισθηματική μας ισορροπία και το νευρικό μας σύστημα, που σημαίνει ότι τα πιο αξιόπιστα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά ίσως να βρίσκονται στο ψυγείο μας. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι (βιολογικό), λίγο κεφίρ και αντίο κατάθλιψη.

Σχολιάστε το άρθρο