Τα ξανθελάσματα, δηλαδή οι κίτρινες κηλίδες που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν στο δέρμα γύρω από τα μάτια, μπορεί να αποτελούν σήμα κινδύνου για επερχόμενο έμφραγμα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το νοσοκομείο του Χέρλεβ της Δανίας. Τα ξανθελάσματα οφείλονται σε συσσώρευση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα και είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών, αν και μπορούν να εκδηλωθούν σε όλες τις ηλικίες. Εντοπίζονται συνήθως πάνω στα βλέφαρα ή γύρω από αυτά και αποτελούν ένδειξη για τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στο σώμα.
Οι μελέτες των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Άννα Τίμπγιορκ-Χάνσεν του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, έδειξαν ότι όσοι είχαν ξανθελάσματα, είχαν πιθανότητα αυξημένη κατά 48% να πάθουν έμφραγμα και κατά 39% να αποκτήσουν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα.
Γενικά, όσοι έχουν ξανθελάσματα, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλού κινδύνου άτομα, γι’ αυτό πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και, παράλληλα, να κάνουν αλλαγές στο στιλ ζωής τους, όπως να ασκούνται περισσότερο σωματικά και να τρώνε πιο υγιεινά, κυρίως για να ρίξουν την «κακή» χοληστερίνη τους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να πηγαίνουν σε δερματολόγους προκειμένου να αφαιρούν τα ξανθελάσματα για αισθητικούς λόγους.
Σχολιάστε το άρθρο