Θετικά βήματα για απορρυπαντικά με ζεόλιθο – χωρίς φωσφορικά άλατα

απορρυπαντικά με ζεόλιθο

Ένα θετικό βήμα προόδου για την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πιάτων αποτελεί η σχετική απόφαση της ΕΕ. Όπως δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Econews, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στον περιορισμό των φωσφορικών αλάτων στα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πιάτων. Σε πολλές από τις χώρες –μέλη ήδη απαγορεύεται η χρήση των φωσφορικών αλάτων και έχουν αντικατασταθεί από ζεόλιθο.

Τα φωσφορικά άλατα χρησιμοποιούνται γιατί είναι αποσκληρυντικά του νερού και βελτιώνουν την απόδοση του απορρυπαντικού. Χωρίς αυτά η σκληρότητα του νερού απενεργοποιεί τα βασικά συστατικά καθαριστικά των απορρυπαντικών, τα τασιενεργά. Μπορούν να αντικατασταθούν από το ζεόλιθο, αλλά αυτός δεν προτιμάται από τις βιομηχανίες, γιατί είναι πιο ακριβή πρώτη ύλη.

Τα φωσφορικά άλατα βλάπτουν εξαιρετικά το περιβάλλον, γιατί δημιουργούν το λεγόμενο φαινόμενο του υπερτροφισμού. Καταλήγουν στις θάλασσες και τα ποτάμια, όπου τρέφουν τα βακτηρίδια που ζουν μέσα στο νερό. Ο πολλαπλασιασμός των βακτηριδίων οδηγεί σε υπερκατανάλωση του οξυγόνου νερό και οι υπόλοιποι οργανισμοί αδυνατούν να επιβιώσουν. Το φαινόμενο μπορεί να επιφέρει ακόμα και νέκρωση υδάτινων οικοσυστημάτων.

 

Σχολιάστε το άρθρο