Πως οι πεποιθήσεις μας και τα πιστεύω μας, περιορίζουν τις επιλογές και τη ζωή μας

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι οι αποφάσεις τους και γενικά οι επιλογές τους στη ζωή, επηρεάζονται καθοριστικά από τις πεποιθήσεις που έχουν διαμορφώσει στα πρώτα χρόνια της ζωής τους για το κάθε τι. Είναι σαν ένα φίλτρο που αλλοιώνει τελικά την πραγματικότητα, δίνοντας μια υποκειμενική, προσωπική αντίληψη για ό, τι συμβαίνει. Ένα «πιστεύω», γίνεται περιοριστικό όταν δεν απηχεί το σύνολο της πραγματικότητας, αλλά μέρος της.

Τα «πιστεύω» είναι σκέψεις που έχουν συνδεθεί με εμπειρίες φορτισμένες συναισθηματικά. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Λειτουργούν κατά βάση στο υποκειμενικό επίπεδο και ασκούν καταλυτική επιρροή στη ζωή μας. Π.χ. κάποιος που έχει δεχθεί αρνητική κριτική στην παιδική του ηλικία, όπως αδέξιος, ανόητος, τεμπέλης κ.λπ., ενδεχομένως να εγκαταστήσει αυτήν την κριτική ως προγραμματισμό. Οι προγραμματισμοί αυτοί όταν εγκατασταθούν τότε είναι πολύ ισχυροί.

Το άτομο δεν τους αξιολογεί, αν είναι θετικοί ή αρνητικοί, απλά τους αποδέχεται σαν αλήθεια. Είναι σημαντικό και απαραίτητο, να εξαλείψουμε παλιά πιστεύω που λειτουργούν περιοριστικά όπως: «δεν είμαστε επαρκείς», «δεν αξίζουμε», «είμαστε άτυχοι», «είμαστε θύματα» κ.α.

Ένα περιοριστικό πιστεύω είναι απλά μια σκέψη που δηλώνει τί δεν μπορείς να κάνεις, να γίνεις, να αποκτήσεις, να πετύχεις, να προσφέρεις, να νοιώσεις. Ο τρόπος με τον οποίο ένα περιοριστικό πιστεύω εγκαθιδρύεται στο υποσυνείδητο, το κατατάσσει σε μια από τις κάτωθι σχολές.

Η Σχολή του Ελέφαντα

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙΣτο τσίρκο ο ενήλικας ελέφαντας συγκρατείται από ένα απλό σκοινί που είναι δεμένο σ’ έναν πάσσαλο μπηγμένο στο έδαφος. Η πιο μικρή προσπάθεια θα έκοβε το σκοινί ή θα έβγαζε τον πάσσαλο, αλλά το τεράστιο ζώο δεν την κάνει. Το μικρό ελεφαντάκι αντίθετα είναι δεμένο με χοντρή αλυσίδα από τεράστιο πάσσαλο που όσο και αν προσπαθεί, και προσπαθεί συνεχώς, δεν καταφέρνει να ελευθερωθεί. Το μικρό ελεφαντάκι εκπαιδεύεται να μην τα καταφέρνει. Μαθαίνει την προσωρινή του αδυναμία (σε νεαρή ηλικία) να την κάνει μόνιμη και έτσι να μην αντιδρά και στο μέλλον.

Η Σχολή του Ελέφαντα μας μαθαίνει να πιστεύουμε ότι οι αρχικοί περιορισμοί είναι μόνιμα στοιχεία της ταυτότητάς μας και όχι προσωρινές προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ξεπεράσουμε με την εκπαίδευση, τον χρόνο και την εμπειρία.

Η Σχολή των Πιράνχας

Αν στη μια άκρη ενός ενυδρείου με πιράνχας βάλετε τροφή και μπροστά απ’ αυτήν ένα γυάλινο τοίχο τα ψάρια θα ορμήσουν προς την τροφή, αλλά θα πέσουν με τα μούτρα πάνω στο γυαλί. Θα οπισθοχωρήσουν και θα ξαναδοκιμάσουν μερικές φορές ακόμη, χωρίς φυσικά το ποθούμενο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή θα σταματήσουν να προσπαθούν, ακόμα και όταν αφαιρέσουμε το γυάλινο εμπόδιο.

Η Σχολή των Πιράνχας μας διδάσκει ότι αν αποτύχουμε σε μερικές απανωτές προσπάθειες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα παρατήσουμε και να μην δοκιμάσουμε ξανά ποτέ. Το λάθος που κάνουμε είναι ότι, δεν ξαναδοκιμάζουμε κάτι που ενώ παλιά ήταν σαν να χτυπάμε το κεφάλι μας πάνω σε τοίχο ή γυαλί, τώρα θα μπορούσε να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα.

Η Σχολή του Παντογνώστη

Είναι περιοριστικά πιστεύω που δημιουργούνται μέσα από διδαχές, σοφούς, μυθολογία, ιστορία, διδάγματα, γονείς κ.λπ. Αυτοί οι «δάσκαλοι» περνούν τους περιορισμούς των δικών τους ικανοτήτων και εμπειριών στους ανυποψίαστους μαθητές τους μέσα από τα γραπτά ή τα προφορικά διδάγματα τους.

Η Σχολή του Παντογνώστη μας διδάσκει ότι αφού δεν τα κατάφερε ο δάσκαλος πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε εμείς. Ή αν κάποιος σπουδαίος είπε κάτι, πως μπορούμε να το αμφισβητήσουμε;

Η μεγαλύτερη αναστολή που θα μπορούσατε να είχατε ποτέ (το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία) είναι μόνο νοητική. Ανεξάρτητα του ποια σχολή μπορεί να έχει επηρεάσει περισσότερο τη ζωή σας, ένα είναι βέβαιο, ότι έχετε περιοριστικά πιστεύω που σας δυσκολεύουν να αναπτύξετε το δυναμικό του ίδιου σας του νου και να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες σας.

Μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα τα περιοριστικά σας πιστεύω αρκεί ν’ αναρωτηθείτε σε ποιους τομείς της ζωής σας δεν τα πάτε τόσο καλά όσο θα θέλατε: Υγεία  Χρήματα  Σχέσεις  Εξυπνάδα  Σπορ  Επικοινωνία κ.α. Πίσω από κάθε μειωμένη απόδοση υπάρχει κάποιος περιορισμός, που μόλις τον ανακαλύψετε θα είστε σε θέση και να τον εξαλείψετε με τις κατάλληλες νοητικές τεχνικές.

Η αλλαγή πρώτα γίνεται στο νου σας και στη συνέχεια στη ζωή σας. Οι περισσότερες από τις σύγχρονες ψυχοτεχνολογίες βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πιο παλιά (από το 1966) και η πιο γνωστή (σε 131 χώρες) είναι η Μέθοδος Σίλβα. Ο διάσημος συγγραφέας, Wayne Dyer, έγραψε για αυτήν: Η Μέθοδος Σίλβα είναι «το εργαλείο» για να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις στη ζωή σου. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

-του Παναγή Μεταξάτου , Καθηγητή Μεθόδου Silva για τον  Έλεγχο του Stress & την εξέλιξη του Νου

Σχολιάστε το άρθρο