Πολλή ζάχαρη πολλές ρυτίδες

ρυτίδες

Αν νομίζετε ότι με τη ζάχαρη απλώς μπορεί να πάρετε κάποια παραπανίσια κιλά χωρίς άλλη επιβάρυνση για την εμφάνισή σας, κάνετε λάθος. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, εκτός από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στη συνολική μας υγεία,  μπορεί να προκαλέσει και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Age έδειξε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μέσα στα χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Οι Ολλανδοί χώρισαν 569 υγιείς εθελοντές σε τρία γκρουπ σύμφωνα με το αν είχαν χαμηλή, μέση ή υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα. 33 άτομα με διαβήτη που είχαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Μια ομάδα εθελοντών κλήθηκε να δει και να εκτιμήσει την ηλικία των συμμετεχόντων στο πείραμα. Η διαπίστωση ήταν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έκανε τους ανθρώπους να φαίνονται μεγαλύτεροι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η ζάχαρη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση. Η αιτία είναι μια φυσική διαδικασία, η γλυκοζυλίωση, κατά την οποία η ζάχαρη στο αίμα προσκολλάται στην πρωτεΐνες και σχηματίζονται επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGES (δεν είναι ειρωνεία, αλλά ακρωνύμιο του Advanced Glycation End Products). Τα μόρια προσκολλώνται στις πρωτεΐνες και τον ιστό του κολλαγόνου και της ελαστίνης και τον κάνουν τραχύ και σκληρό, με αποτέλεσμα τις ρυτίδες και τη γήρανση του δέρματος.

Σχολιάστε το άρθρο