Γύρη, η θαυματουργή!

ΓύρηΗ «μελισσογύρη» είναι μια τροφή θαυματουργική, που παίρνουμε από τη μέλισσα, είναι το προϊόν της κυψέλης, που η σύγχρονη πειραματική έρευνα έφερε στην επικαιρότητα. Όπως έχει ήδη εξακριβώσει η επιστήμη, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι ένα εδώδιμο με γνωρίσματα πολύ δυναμωτικά και η λήψη της με την καθημερινή τροφή φέρνει θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα σχεδόν απίστευτα. Παρόλο, που η μελισσογύρη ήταν γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες και τα παλιά βιβλικά χρόνια των προφητών, το σχεδόν ακατόρθωτο της συλλογής της, καθιστούσε τη χρησιμοποίησή της αδύνατη. Ορισμένοι από τους υγιέστερους και μακροβιότερους ανθρώπους του κόσμου, οι κάτοικοι των Ιμαλάϊων, του Καυκάσου και των βουνών Βικαμπόμπα στο Εκουαδόρ, χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Η σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της γυρεοπαγίδας, ήταν το πρώτο βήμα για το μάζεμα αρκετής ποσότητας μελισσογύρης, ώστε να γίνουν δυνατά τα πρώτα επιστημονικά πειράματα. Για την έρευνα πάνω στα θαυματουργά στοιχεία που περιέχει η μελισσογύρη και τη ζωτικότητα που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό η λήψη της, έχουν γίνει πολυάριθμες κλινικές παρατηρήσεις και πειραματισμοί. Όλες οι αναλυτικές επαληθεύσεις επιβεβαιώνουν τα εκπληκτικά σε ωφέλεια αποτελέσματα που η λήψη της παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελισσογύρη είναι πολύχρωμη και παχύρρευστη, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία έχει μαζευτεί. Η γνήσια μελισσογύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος που έχουν οι μικροσκοπικές φακές. Οι μέλισσες την ανακατεύουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και να σχηματίσουν τα σφαιρίδια που φέρνουν στην κυψέλη. Έτσι νωπή τη μαζεύουν, ενώ χαλάει πολύ εύκολα αν μείνει έξω από το ψυγείο. Για να διατηρηθεί, ξεραίνεται με τη μέθοδο του διάκενου, δηλαδή με αντλίες που απορροφούν τον αέρα και σχηματίζουν κενό μέσα στο θάλαμο της αποξήρανσης και έτσι η υγρασία αφαιρείται. Είναι προϊόν πολύ υγροσκοπικό και αν μείνει έξω μετά την αποξήρανσή της απορροφά υγρασία και χαλάει, οπότε χάνει τις ευεργετικές τις ιδιότητες. Και για αυτό πρέπει να κρατάει κανείς πάντα την ξερή μελισσογύρη μέσα σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία με σκέπασμα που εφαρμόζει (ερμητικά).

Η σύνθεση της γύρης από μεταλλικά στοιχεία διαφέρει πολύ και εξαρτάται από το φυτό από το οποίο προήλθε και κατ’ επέκταση τη σύσταση του εδάφους, που συχνά επηρεάζεται από την παρουσία βιομηχανιών στην περιοχή. Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.

Η γύρη διακρίνεται στην ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη. Η πρώτη συνήθως είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και φέρνει σε πολλούς αλλεργία (αναφυλαξία), ενώ δεν έχει τις θαυμαστές ιδιότητες που έχει η εντομόφιλη, που είναι εκείνη στην οποία αναφερόμαστε και την οποία συλλέγουν οι μέλισσες.Ευεργετικές ιδιότητες

Η γύρη αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή του βασιλικού πολτού. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και μεταλλικά στοιχεία. Η ισορροπία των αμινοξέων (22) είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της. Περιέχει πάνω από 5.000 ένζυμα και συνένζυμα απαραίτητα για το μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα. Περιέχει αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ουσίες, καθώς και φυτικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη φυσιολογική έκκριση των ενδοκρινών αδένων. Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού, θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία.

Συντελεί σημαντικά στις διανοητικές λειτουργίες, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση. Πειράματα που έγιναν σε ευρωπαϊκά και ρωσικά Ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική και πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας. Διορθώνει την ισορροπία του μεταβολισμού και συμβάλλει, όχι μόνο στη μείωση του βάρους, αλλά και στην αύξησή του. Επιπλέον, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία (αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια) και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, τονώνει την όρεξη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον εμπλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία. Επίσης, επιφέρει αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, βελτιώνει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης και της προστατίτιδας, προστατεύει την όραση, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης καροτίνης που περιέχει, όπως και ρουτίνης, η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Αυτή η ιδιότητα συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνουμε, η ένταξή της στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου αποφέρει απίστευτα αποτελέσματα.

γυρη ιδιοτητεςΠώς καταναλώνεται;

Καταναλώνεται αυτούσια ως έχει, διαλυμένη σε κάποιο χυμό ή αναμεμιγμένη με μέλι. Αποφύγετε να τη συνοδεύσετε με κάποιο γαλακτοκομικό, όπως γιαούρτι ή γάλα. Προτιμότερο είναι να λαμβάνεται το πρωί. Δεκαπέντε γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξεκίνημα χρήσης πρέπει να γίνεται με μια μικρή κουταλιά του γλυκού για επτά ημέρες και σταδιακά να αυξάνεται η ποσότητα της δόσης, ώστε σε 20 ημέρες να φτάσουμε στην κουταλιά της σούπας. Τα ευεργετικά αποτελέσματά της θα εμφανιστούν μετά από 1-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη θα πρέπει να καταναλώνεται 15-20 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν να πάρουν βάρος θα πρέπει να τη λαμβάνουν αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη συντηρείται στο ψυγείο. Οι υπερτασικοί θα πρέπει με προσοχή να δοκιμάζουν την κατανάλωση της γύρης, διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αυξημένης πίεσης.

Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό.

Ελιξίριο τόνωσης και ευεξίας

Αναμείξτε ένα κιλό μέλι με 400-500γρ νωπής γύρης (ψυγείου) και 20 γρ βασιλικού πολτού. Ανακατέψτε καλά το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα και φυλάξτε το μείγμα στο ψυγείο. Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια δοσολογία, όπως αναφέρεται παραπάνω.

-της Παντελέων Βασιλιάννας, Διατροφολόγος, Διαιτολόγος

Σχολιάστε το άρθρο