Πλύσιμο βρεφικών ρούχων και πανών
Το δέρμα των βρεφών και των παιδιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, αφού είναι λεπτότερο σε σχέση με τον ενηλίκων και αδυνατεί να αντιμετωπίσει εύκολα τις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως κάνοντας το δέρμα τους επιρρεπές σε ιούς και μικρόβια. Το πλύσιμο των μωρουδιακών ρούχων, πανών κτ.λ. χρειάζεται προσοχή και συγκεκριμένες προφυλάξεις.
Δερματίτιδα – έκζεμα
Σήμερα, ένα στα τέσσερα παιδιά πάσχει από αλλεργία και ο αριθμός αυτός ολοένα αυξάνεται. Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι μια από τις πιο συχνές μη-μεταδοτικές παθήσεις του δέρματος κι εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και μικρά παιδιά, παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και σε πολλούς ασθενείς υποχωρεί με την πρόοδο της ηλικίας. Αν και τα ακριβή αίτια που την προκαλούν δεν είναι γνωστά, έχει αποδειχθεί πως οι ερεθιστικές ουσίες (π.χ. καλλυντικά, συνθετικά ρούχα, απορρυπαντικά), συμβάλουν στην έξαρση των συμπτωμάτων. Οι δερματικές βλάβες χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονη φαγούρα, κνησμό, κοκκίνισμα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Στα βρέφη, οι εκζεματικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στα μάγουλα, το κεφάλι και τις εκτατικές επιφάνειες του σώματος. Αρκετά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα αναπτύσσουν αργότερα αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα.
Να αναφέρουμε τέλος, και την ύπαρξη κάποιων άλλων σημαντικών παραγόντων που συντελούν στην αύξηση των αλλεργικών παθήσεων. Αυτοί είναι οι αυξημένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η οικιακή ρύπανση, η έλλειψη θηλασμού, οι τροφές, οι σύγχρονες κατοικίες, το στρες, τα φάρμακα κ.ά.
Επιλέγοντας το κατάλληλο απορρυπαντικό
Το πλύσιμο των ρούχων των βρεφών και των παιδιών καλό είναι να γίνεται χωριστά από των ενηλίκων και σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών κελσίου μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Επίσης, ιδιαίτερα τα ρούχα των μωρών θα πρέπει να απλώνονται στον ήλιο, αφού η ακτινοβολία του ήλιου είναι μικροβιοκτόνα. Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, καθώς υπάρχει μια σύγχυση σε σχέση με το ποιο είναι πραγματικά φυσικό, παραδοσιακό ή οικολογικό απορρυπαντικό και κατά πόσον αυτό είναι πραγματικά ασφαλές και αποτελεσματικό.
Η σύγχυση αφορά κατά πρώτον το ότι πολλά –ακόμα και μεγάλης κυκλοφορίας απορρυπαντικά- δεν είναι ούτε φυσικά ούτε οικολογικά, αφού υποκρύπτουν την πραγματική τους σύνθεση κάτω από επιβλητικούς τίτλους και φωτογραφίες ευτυχισμένων μωρών και ταυτόχρονα δε διαθέτουν καμία απολύτως πιστοποίηση. Η μοναδική τους «πιστοποίηση» είναι ο ίδιος τους ο ισχυρισμός. Πολλά απορρυπαντικά που πλασάρονται στην αγορά ως «βρεφικά» δεν έχουν καμία φιλική προς το δέρμα του μωρού σύνθεση, αντίθετα πρόκειται για κοινά απορρυπαντικά γεμάτα χημικά συστατικά. Τα χημικά αυτά συστατικά έχουν ενοχοποιηθεί για ενδοκρινολογικά προβλήματα, προβλήματα αναπαραγωγής, αλλεργίες, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.
Η άλλη μεγάλη παγίδα που περιμένει τους γονείς κατά την επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων είναι αυτή του παραδοσιακού πράσινου σαπουνιού. Όταν ο νέος γονιός, ακούει «πράσινο σαπούνι» αυτομάτως θεωρεί ότι πρόκειται για ό,τι πιο αγνό μπορεί να επιλέξει συνδέοντας το ασυνείδητα με τις «μανάδες και τις γιαγιάδες μας που έπλεναν με πράσινο σαπούνι και κανείς δεν εμφάνιζε αλλεργίες». Η εικόνα της αγνής φροντίδας χαλάει αρχικά γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πράσινων σαπουνιών (πυρηνέλαιο) και των λευκών ελαιοσάπουνων φτιάχνονται νόμιμα από ακατάλληλα και ληγμένα ελαιόλαδα. Η δεύτερη απογοήτευση έρχεται με το αποτέλεσμα της πλύσης. Η χρήση σκόνης πράσινου ή λευκού σαπουνιού στο ηλεκτρικό πλυντήριο, απλώς φρεσκάρει τα ρούχα και δεν καθαρίζει τους λεκέδες! Η διαφορά από παλιά, είναι ότι οι γιαγιάδες μας έπλεναν τα ρούχα στο χέρι και όχι στο πλυντήριο. Πρώτα καθάριζαν με επιμονή τοπικά το λεκέ και κατόπιν έπλεναν το ρούχο. Οι σκόνες πράσινου σαπουνιού επίσης, στη θήκη του απορρυπαντικού δεν λειτουργούν, κολλάνε σαν λάσπη και δημιουργούν προβλήματα. Σημαντικό θέμα είναι ακόμα ότι στα σύγχρονα ecoπλυντήρια γίνεται οικονομία στο νερό και έτσι τα πράσινα σαπούνια δεν ξεπλένονται αποτελεσματικά, αφήνοντας υπολείμματα στα ρούχα, με όλα τα επακόλουθα υγείας. Πολλά φυσικά ή παραδοσιακά απορρυπαντικά, τέλος, είναι αρωματισμένα με χημικά αρώματα που ευνοούν ακόμα περισσότερο αλλεργίες και δερματικά προβλήματα στα παιδιά.
Αποφύγετε την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, χρησιμοποιώντας ένα σύγχρονο πιστοποιημένο υποαλλεργικό απορρυπαντικό για τα μωρουδιακά, αλλά και για τα δικά σας ρούχα, σεντόνια, κουβέρτες κλ.π. χωρίς πρόσθετα χρώματα ή αρώματα. Το δέρμα του μωρού σας είναι πέντε φορές πιο λεπτό από το δικό σας και πέντε φορές πιο ευάλωτο. Και μην ανησυχείτε, το μωρό σας θα αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας σιγά σιγά. Με την επαφή επάνω σας, στα έπιπλα, στη φύση. Αλλά σιγά σιγά!
Tips για το πλύσιμο των μωρουδιακών
- Πλένετε τα ρούχα των παιδιών έως 2-3 ετών ξεχωριστά από αυτά των ενηλίκων σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών κελσίου.
- Στεγνώνετε τα ρούχα των παιδιών στον ήλιο.
- Τα νέα ρούχα των μωρών πρέπει απαραιτήτως να πλένονται πριν φορεθούν.
- Τα ρούχα των παιδιών χρειάζονται καλό και σχολαστικό σιδέρωμα. Σιδερώνουμε τα ρούχα και από τις δυο πλευρές και αν είναι δυνατόν και από τη μέσα πλευρά.
- Προτιμήστε αγνά, πιστοποιημένα αντιαλλεργικά απορρυπαντικά για όλη την οικογένεια, γιατί το δέρμα και οι βλεννογόνοι του μωρού σας είναι ευαίσθητα ακόμα και στα υπολείμματα χημικών απορρυπαντικών των δικών σας ρούχων.
- Θυμηθείτε: οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό σας μπορεί να του προκαλέσει αλλεργία ή έκζεμα και οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό σας μπορεί να βρεθεί και στο στόμα του για μια γευστική εμπειρία…
Πηγή: www.bio-d.gr
Σχολιάστε το άρθρο