Πίτσα, ελαιόλαδο & κόκκινο κρασί μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο!

Οι επιστήμονες λένε ότι αν πίνουμε κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο θα μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Ανακάλυψαν ότι και τα δύο περιέχουν σημαντικές ουσίες, ουσίες-κλειδιά για επιμήκυνση της ζωής στη ζύμη! Δεδομένου ότι η ζύμη και οι άνθρωποι έχουν κοινά πολλά γονίδια, οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί ότι οι ουσίες αυτές μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

καρκινος διατροφηΟι επιστήμονες, από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και το ερευνητικό εργαστήριο Biomol στη Φιλαδέλφεια, έχουν προσδιορίσει το resveratrol ως βασικό συστατικό-κλειδί στο κόκκινο κρασί. Αυτό το μόριο είναι άφθονο στο κόκκινο κρασί, του δίνει ιδιότητες αντικαρκινικού και βοηθάει στις καρδιοπάθειες.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι το μόριο quercetin, που είναι άφθονο στο ελαιόλαδο, έχει μια παρόμοια επίδραση. Ειδικότερα, έχουν επιπτώσεις σε εκείνα τα γονίδια που έχει αποδειχθεί ότι επεκτείνουν τη ζωή, ως αποτέλεσμα μιας αυστηρής θερμιδομετρικά διατροφής διευκολύνοντας τα κύτταρα να ζήσουν περισσότερο.

Οι στατιστικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις μεσογειακές χώρες, ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους σε άλλες χώρες. Ο μέσος όρος διάρκειας ζωής είναι 75 έτη για τους άνδρες και 83 έτη για τις γυναίκες. Στην Αγγλία, οι άνδρες ζουν γύρω στα 75 έτη, αλλά οι γυναίκες ζουν γύρω στα 80 έτη. Στις ΗΠΑ, η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής είναι 74 για τους άνδρες και 80 για τις γυναίκες.

Ιταλοί ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση πίτσας θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο. Το AFP πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε: «Η πίτσα θα μπορούσε απλά να είναι ενδεικτική των συνηθειών ενός τρόπου ζωής και τροφίμων, με άλλα λόγια η ιταλική εκδοχή μιας μεσογειακής διατροφής». Μια μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια στο ελαιόλαδο, τις ίνες, τα λαχανικά, τα φρούτα, το αλεύρι και φρέσκα μαγειρεμένα τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένης της σπιτικής πίτσας. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση της πίτσας μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου κατά 59%! Ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου colon μειώθηκε επίσης κατά 26% και ο στοματικός καρκίνος κατά 34%!

lycopeneΤο μυστικό μπορεί να είναι η lycopene, μια αντιοξειδωτική χημική ουσία στις ντομάτες, η οποία προσφέρει κάποια προστασία κατά του καρκίνου και που δίνει στα φρούτα το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα. Μερικοί ειδικοί αμφιβάλουν για την ιδέα ότι η κατανάλωση πίτσας ήταν η εξήγηση, γιατί μερικοί άνθρωποι δεν ανέπτυξαν τον καρκίνο και είπαν ότι άλλα τρόφιμα ή οι διαιτητικές συνήθειες θα μπορούσαν να παίξουν έναν τέτοιο ρόλο. Προτού να αρχίσουν οι άνθρωποι τις παραγγελίες πίτσας πρέπει να σκεφτούν ότι η πίτσα μπορεί να έχει υψηλά ποσοστά διαποτισμένο λίπος, αλάτι και βέβαια θερμίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.300 ανθρώπους που είχαν αναπτύξει καρκίνο του στόματος, του οισοφάγου, του λαιμού ή colon και 5.000 ανθρώπων που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο. Ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες τους και πόσο συχνά έτρωγαν πίτσα. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι εκείνοι που έτρωγαν πίτσα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν τη λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο.

Προσοχή. Η κλασική ιταλική πίτσα απέχει πολύ από τις συνήθεις που σερβίρονται στα εδώ εστιατόρια ή διανέμονται κατ’ οίκον. Είναι υγιεινές και δε παρασκευάζονται με παχιά τυριά και λιπαρά κρέατα, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία, που από μόνη της είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας για καρκίνο.

Η συμβουλή μας είναι απολαύστε την πίτσα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιλαμβάνει όμως εξίσου άφθονα λαχανικά και φρούτα.

Σχολιάστε το άρθρο