Παρασιτική μύγα σκοτώνει τις μέλισσες

μελισσες ccd

Οι μέλισσες βάλλονται τελευταία από μια σειρά ασθενειών και παρασίτων. Διάφοροι παράγοντες έχουν κατηγορηθεί και τη «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας», το μυστηριώδες φαινόμενο που απονεκρώνει τα μελίσσια. Τώρα, οι κύριοι επικονιαστές της φύσης έχουν να αντιμετωπίσουν και μια παρασιτική μύγα που γεννά τα αβγά της μέσα τους οδηγώντας τις στο θάνατο.

μελισσες ccdΣε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, του Σαν Φρανσίσκο περιγράφεται η μύγα Apocephalus borealis, η οποία γεννά τα αβγά της στην κοιλιά των μελισσών. Λίγες ημέρες αργότερα οι νύμφες της μύγας εκκολάπτονται και αρχίζουν να τρώνε το θύμα από μέσα. Οι μέλισσες μετατρέπονται σε …ζόμπι! Εγκαταλείπουν την κυψέλη στη διάρκεια της νύχτας, πλησιάζουν τα φώτα και τελικά πέφτουν μισοπαράλυτες στο έδαφος. Οι νύμφες (έως και 12) της μύγας να βγαίνουν τελικά μέσα από το κεφάλι τους.

Την ανακάλυψη έκανε ο ερευνητής Τζον Χάφερνικ, εντομολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μάζεψε τυχαία μια μέρα μερικές νεκρές μέλισσες έξω από το εργαστήριο του. Ο επιστήμονες ξέχασε τελικά μέσα σε ένα κουτί τις μέλισσες και μερικές μέρες μετά είδε δεκάδες νύμφες της μύγας να βγαίνουν από τα κεφάλια των μελισσών. Οι παρασιτικές μύγες εντοπίστηκαν σε τρία από τα τέσσερα μελίσσια που εξετάστηκαν στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Οι μύγες Apocephalus borealis κατάγονται από τη Βόρειο Αμερική, αλλά οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επεκταθούν και στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το γεγονός η μύγα Apocephalus borealis να παίζει κάποιο ρόλο στη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), το φαινόμενο όπου οι μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη τους και πέφτουν νεκρές σε μεγάλη απόσταση.

Σχολιάστε το άρθρο