Παγωτά, ε όχι και αγνά!

Πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν ανά έτος, οι εταιρείες παγωτού στην Ελλάδα για τη διαφημιστική τους προβολή. Κι αυτά εποχή που άλλοι κλάδοι τροφίμων λιμοκτονούν κι έχουν εξαφανισθεί από τη δημοσιότητα.

Αν παρακολουθήσετε τα μηνύματα που προβάλλουν οι παγωτοβιομηχανίες, θα βρείτε πως κοινός κι απώτερος σκοπός είναι η παρουσίαση των προϊόντων τους ως αγνά! Έξυπνον μεν, αντιφατικόν δε.

Διότι, πολλοί παράγοντες συνηγορούν υπέρ της ελεγχόμενης κατανάλωσης παγωτού και κυρίως βιομηχανικής παραγωγής. Και συγκεκριμένα: Τα πρόσθετα που περιέχουν και οι κεκορεσμένες λιπαρές ουσίες, που αν και εγκεκριμένα, αθροιζόμενα με αυτά που περιέχουν άλλες βιομηχανικές τροφές που καταναλώνονται μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Στα παγωτά με γεύση φρούτων και στις γρανίτες πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, τα φυσικά φρούτα έχουν υποκατασταθεί με πρόσθετα γευστικά, αρωματικά και χρωστικά. Άλλα πρόσθετα γνωστά κι ως «Ε τάδε» που χρησιμοποιούνται είναι γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, συντηρητικά κ.ά.

Πρόσφατο δημοσίευμα του «Νew Scientist» επανέφερε το θέμα των «Ε» στην επικαιρότητα, τονίζοντας ότι τα προσθετικά των τροφίμων προκαλούν επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά που τα καταναλώνουν.

Η έρευνα επιστημόνων παιδιάτρων (συμμετείχαν 277 παιδιά ηλικίας 3 ετών) έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Επί δύο εβδομάδες οι γιατροί έδιναν στα παιδιά χυμούς φρούτων που περιείχαν συνολικά 20 χιλιοστά του γραμμαρίου προσθετικών ουσιών Ε102, Ε110, Ε122 και Ε124 (δόσεις κάτω των επιτρεπτών ορίων των τροφίμων και ποτών για τη Βρετανία). Επιπλέον οι χυμοί περιείχαν Ε211 πάλι σε επιτρεπτά όρια.  Οι γονείς κρατούσαν ημερολόγιο όπου κατέγραφαν τις συμπεριφορές των παιδιών τους. Οι παρατηρήσεις τους ήταν πανομοιότυπες. Τα παιδιά κλώτσαγαν κι έσπαγαν αντικείμενα, χτυπούσαν άλλα παιδιά χωρίς αφορμή κ.λπ. Ήταν υπερκινητικά. Όταν διακόπηκε η χορήγηση των συγκεκριμένων χυμών τα παιδιά συμπεριφέρονταν και πάλι «φυσιολογικά».

Στα παγωτά συνηθίζεται ως επικάλυψη ή πρόσθετα στη μάζα του, το κακάο και η σοκολάτα. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται λόγο οικονομίας το υποδεέστερο προϊόν που αναφέρεται ως απομίμηση σοκολάτας. Η καφεΐνη που περιέχει το κακάο και η σοκολάτα των παγωτών αθροιζόμενη με αυτή της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου «κόλα» που καταναλώνουν τα παιδιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου οργανισμού.

Το γάλα επιτρέπει η νομοθεσία να είναι νωπό, συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο, πλήρες ή με μειωμένα λιπαρά. Επίσης, βασικά συστατικά του παγωτού είναι οι λιπαρές ουσίες, η ζάχαρη, το αμυλοσιρόπι. Τα αυγά ιδιαίτερα στα βιομηχανικά παγωτά ή τις μεγάλης παραγωγής βιοτεχνίες σπάνια είναι φρέσκα, αλλά κυρίως σε σκόνη.

Τώρα να πούμε και λίγα για την επιλογή των πρώτων υλών. Ως γνωστό οι μοριακοί βιολόγοι και η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας κάνουν ριζικές αλλαγές στο διαιτολόγιό μας και στο περιβάλλον. Ανθρώπινα γονίδια εισβάλλουν σε γουρούνια, γονίδια ψαριών σε τομάτες, γονίδια εντόμων σε πατάτες. Τοποθετούν γονίδια ιών, βακτηρίων κ.λ.π. σε οτιδήποτε. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι γενετικά επεξεργασμένες τροφές υπάρχουν κιόλας στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα τρυπώνουν καθημερινά στη διατροφή μας. Η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους είναι οι κύριες πηγές της γενετικής ρύπανσης στη φύση και στα τρόφιμα. Τα παγωτά, αλλά και αγαπημένα μας προϊόντα όπως σοκολάτες, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κλπ μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως συστατικά ή πρόσθετα (π.χ. λεκιθίνη, γλυκόζη, αμυλοσιρόπια, ζελατίνη, φρουκτόζη κλπ). Ή ακόμα και έμμεσα ως ζωοτροφές μπορεί να πέρασαν στην διατροφική αλυσίδα.

Ένα αξιοσημείωτο συμβάν υπήρξε, το αμέσως μετά διοξινών καλοκαίρι. Σε αστυκτηνιατρικό έλεγχο για «ύποπτα» τρόφιμα με διοξίνη που έγινε στο εργοστάσιο της «ΑΓΝΟ», στη Θεσσαλονίκη ανακάλυψαν πως η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία είχε εισάγει από το Βέλγιο αρκετούς τόνους γάλακτος σε σκόνη για την παρασκευή των παγωτών της! Στη συνέχεια ζητήθηκε  από την εταιρεία να μη διαθέσει τις «ύποπτες» ποσότητες των παγωτών της στην αγορά και να τις διατηρήσει στα ψυγεία της, διότι θα αποσύρονταν. Σε μία εβδομάδα οι συγκεκριμένες ποσότητες παγωτού είχαν εξαφανιστεί από τα ψυγεία, όπως και οι καρτέλες παραγωγής που πιστοποιούσαν τη χρήση της «ύποπτης» σκόνης γάλακτος. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστήριξαν αόριστα ότι τις «έθαψαν», κάτι που δε γινόταν να εξακριβωθεί μιας και δεν υπέδειχναν τον τόπο ταφής τους!

Η φυλάκιση των 13 μηνών που καταδικάστηκε τότε ο πρόεδρος της «ΑΓΝΟ» επιβεβαιώνει, ότι το δικαστήριο «δεν αμφέβαλε» για τη διοχέτευση των διοξινούχων παγωτών στην αγορά!

Τέλος, επειδή τα παγωτά είναι ιδανικά υλικά για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών, συχνά ακούμε συμβουλές από διάφορα μέσα, για το πώς θα πρέπει να συντηρείται ένα παγωτό, να μην είναι παραμορφωμένη η συσκευασία του, να μην είναι ο χώρος πώλησης ρυπαρός κ.α. Αυτή όμως είναι η επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος.

Όπως πάντα, αυτή η συνήθης μασκαρεμένη προστασία που μας περιβάλει εξυπηρετεί τους πάντες! Την πολιτεία, διότι ενδιαφέρεται για τον πολίτη της. Τον βιομήχανο, γιατί δεν τον αγγίζει. Τον καταναλωτή, γιατί τον νανουρίζει.

Κατά τ’ άλλα, φάτε τα δικά μας αγνά παγωτά! Κοροϊδία και παραπλάνηση φουλ!

Σχολιάστε το άρθρο