Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Γέλιο, σοκολάτα, λίγη δουλειά και ποδήλατο για «καλή» καρδιά

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο που έγινε στη γαλλική Βιλπέντ, οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι συμφώνησαν ότι αν θέλουμε να βοηθήσουμε την καρδιά μας να είναι υγιής και εύρωστη, θα πρέπει: να μειώσουμε (με κάποιο τρόπο) το στρες, να μειώσουμε (με κάποιο τρόπο) τις ώρες εργασίας, να γελάμε (όσο αυτό είναι δυνατόν), να τρώμε σοκολάτες (με μέτρο) και να κάνουμε ποδήλατο.

Το γέλιο επηρεάζει τη λειτουργία των αγγείων και η σοκολάτα με τα αντιοξειδωτικά της μειώνει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες. Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, επιπλέον σε σχετική έρευνα έδειξε ότι μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.

Όσο για το ποδήλατο, ο έντονος ρυθμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και που μπορεί να προσφέρει έως 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ.

Σχολιάστε το άρθρο