Ελαιόλαδο …το καλύτερο ντρέσινγκ

ντρέσινγκΝέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue έδειξε ότι το ελαιόλαδο ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή ως ντρέσινγκ για τις σαλάτες, αφού απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέρχει, προσφέρουν αποτελεσματική απορρόφηση των καροτενοειδών, των χρωστικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Για την έρευνα του Πανεπιστήμιο Purdue, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition & Food Research, οι ερευνητές έδωσαν σε 29 εθελοντές μια σαλάτα με ντρέσινγκ κορεσμένων λιπαρών, μια με ντρέσινγκ μονοακόρεστων λιπαρών και μια με ντρέσινγκ πολυακόρεστων λιπαρών. Η κάθε σαλάτα είχε 3 γραμμάρια, 8 γραμμάρια ή 20 γραμμάρια λίπους. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, η β-καροτίνη και η ζεαξανθίνη.

Ενώ όλα τα λίπη βοήθησαν στην απορρόφηση καροτενοειδών, το ντρέσινγκ με τα μονακόρεστα λιπαρά (το είδος των λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο) δεν χρειάστηκε μεγάλη ποσότητα, αφού οδήγησε στο ίδιο αποτέλεσμα με μόλις 3 γραμμάρια λίπους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ χρειάζεται μεγάλες ποσότητες κορεσμένων ή πολυακόρεστων λιπαρών για το ίδιο αποτέλεσμα. Χρήσιμα τα ευρήματα της έρευνας και ιδιαίτερα για άτομα που θα πρέπει να ακολουθούν δίαιτες φτωχές σε λιπαρά.

Σχολιάστε το άρθρο