Νορβηγία – Εκεί όπου θέλω να γίνω μάνα

Νορβηγια μητροτηταΟι νέες μητέρες και γενικά οι μητέρες στην Ελλάδα είναι μια «πονεμένη» υπόθεση. Μικρές άδειες από τη δουλειά (εκτός κι αν είναι υπάλληλοι του Δημοσίου), ελάχιστες παροχές κτλ. Όμως η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα για να γίνετε μανούλες. Το Αφγανιστάν είναι μάλλον η χειρότερη, αφού έρχεται τελευταίο μεταξύ των 164 χωρών που μελέτησε η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children. Οι γυναίκες της χώρας έχουν προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 45 έτη και μία από κάθε έντεκα γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα. Ποσοστό 20% των παιδιών του Αφγανιστάν δεν ξεπερνούν το πέμπτο έτος της ηλικίας.
Η Αυστραλία κι η Ισλανδία κρατούν υψηλές θέσεις στην κατάταξη του Δείκτη Μητέρων, αλλά η καλύτερη χώρα του κόσμου για τις μητέρες είναι η Νορβηγία. Μία Νορβηγέζα φθάνει συνήθως τα 83 έτη, ενώ μόλις μία στις 175 χάνει το παιδί της πριν τα πέμπτα του γενέθλια. Εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό παρίσταται σε όλες τις γέννες στη Νορβηγία. 82% των γυναικών στη Νορβηγία χρησιμοποιούν σύγχρονα αντισυλληπτικά μέσα, ενώ η άδεια λοχείας τους φθάνει στον ένα χρόνο.
Παράδοξο φαίνεται το γεγονός ότι από τις χώρες της Δύσης οι ΗΠΑ είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας, ενώ οι Αμερικανίδες κινδυνεύουν 15 φορές περισσότερο να πεθάνουν στη γέννα από τις Ελληνίδες, ίσως λόγω της έλλειψης εθνικού συστήματος υγείας.

Σχολιάστε το άρθρο