Προσωπικές υποθέσεις – Υγιές, λαμπερό και νεανικό πρόσωπο χωρίς νυστέρι

χωρίς νυστέριΗ ρήση ότι «η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας» είναι πια κοινότυπη, αν και καθόλου επίκαιρη τελικά, αφού η εσωτερικότητα δεν είναι σίγουρα η τάση της εποχής. Το πρόσωπό μας, όμως, είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας, της προσωπικότητάς μας, της πνευματικότητάς μας, ο καθρέπτης της υγείας μας, αλλά και o καθρέπτης του πόνου, της κούρασης, του άγχους, των ψυχικών τραυμάτων, του θυμού. Ένα λαμπερό, υγιές πρόσωπο είναι ζητούμενο για κάθε γυναίκα, αλλά και άντρα.

Με την πάροδο των χρόνων το δέρμα του προσώπου μας χάνει την ελαστικότητά του και τα δομικά του συστατικά. Εμφανίζονται τότε οι πτυχώσεις, οι γραμμές, η χαλάρωση, οι ρυτίδες, …ο πανικός, ιδιαίτερα στο γυναικείο φύλο που συνδέεται περισσότερο με αυτού του είδους τη φιλαρέσκεια.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες μας (όπως και τα θετικά) κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στο δέρμα μας και ιδιαίτερα σε αυτό του προσώπου. Όσον αφορά το περιβάλλον, ο ήλιος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η έλλειψη άσκησης αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες γήρανσης του δέρματος. Η βιομηχανία των καλλυντικών, μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες του καιρού μας, μας προσφέρει μια πληθώρα λύσεων με χημικά συστατικά που προτιμούνται λόγω του χαμηλού κόστους τους, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους στο ράφι. Τα χρειαζόμαστε, όμως, όλα αυτά τα επιπλέον χημικά συστατικά και πόσο μας βοηθούν;

Μακριά από τον κόσμο των χημικών συστατικών μια πληθώρα φυσικών καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής έρχονται να ενυδατώσουν, να ανανεώσουν, να θεραπεύσουν, να αναδομήσουν και να ενδυναμώσουν τις φυσικές άμυνες της επιδερμίδας του προσώπου μας.

Οι εχθροί της επιδερμίδας

βιταμίνη DΤο δέρμα μας γερνάει, γιατί τα κύτταρα μας από μια ηλικία και έπειτα ανανεώνονται με πιο αργό ρυθμό. Εκτός, όμως, από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, το δέρμα μας μπορεί να ζημιωθεί και από τους παρακάτω εχθρούς:

  • Ηλιακή ακτινοβολία. Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαπτικά ένζυμα του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και κηλίδες. Οι αισθητικοί και οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση αντηλιακού, ακόμα και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και την αποφυγή του ήλιου τις επικίνδυνες μεσημεριανές ώρες, ειδικά το καλοκαίρι.
  • Κάπνισμα. Προάγει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που γερνούν το δέρμα. Προκαλεί διαταραχές στην παραγωγή κολλαγόνου και τη σύνθεση της ελαστίνης. Μειώνει τις αντιγηραντικές βιταμίνες Α και C.
  •  Άγχος. Ο ψυχολογικός παράγοντας καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την ποιότητα της επιδερμίδας μας. Μια αρνητική ψυχολογία, η νευρικότητα, το άγχος και κάθε συναίσθημα ή κατάσταση καθρεφτίζεται και στην επιδερμίδα του προσώπου μας.
  • Κατανάλωση αλκοόλ. Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ προκαλούν αφυδάτωση που επηρεάζει πολύ την εμφάνιση του δέρματος.
  • Λάθη στη διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και λιπών προκαλούν πρόωρη γήρανση. Περιορίστε τη ζάχαρη σε μία-δύο κοφτές κουταλιές σούπας το πολύ, ημερησίως. Η διατροφή μπορεί να «σώσει» ή να «καταστρέψει» μια επιδερμίδα.
  • Έλλειψη φροντίδας. Ένας καλός καθαρισμός, η ενυδάτωση, η τροφοδότηση της επιδερμίδας με τα απαραίτητα συστατικά και η φροντίδα της ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της συμβάλλουν στην απόκτηση ενός λαμπερού και υγιούς προσώπου.
  • Έλλειψη άσκησης. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο τόνος και η χροιά του δέρματος.
  • Μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα καυσαέρια προκαλούν ξηρότητα και πρόωρο γήρας στο δέρμα. Τοξικά χημικά που βρίσκονται παντού γύρω μας αποσταθεροποιούν τον οργανισμό σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο, προκαλώντας εκτός των άλλων και πρόωρη γήρανση του δέρματος.
  • Έλλειψη ύπνου. Η έκκριση μελατονίνης που προκαλεί το αίσθημα της νύστας διεγείρει ταυτόχρονα τους επανορθωτικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, οι οποίοι αποκαθιστούν τις φθορές από τις εξωτερικές επιθέσεις. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί την εξασθένισή του και τη μείωση της αντοχής του ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες του δέρματος.

Τρώγοντας, έρχεται η ομορφιά

ποιοτική γεωργίαΗ καλή εμφάνιση της επιδερμίδας του προσώπου μας σχετίζεται άμεσα και με τη διατροφή μας. Η σωστή διατροφή «φροντίζει» για την καλή υγεία του προσώπου μας και της επιδερμίδας μας δουλεύοντας από μέσα. Κατά καιρούς νέες επιστημονικές έρευνες μας τονίζουν ότι η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή μας εξασφαλίζει λαμπερή επιδερμίδα και βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης όσο τίποτα άλλο. Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών είναι απαραίτητοι σύμμαχοι για ένα δέρμα υγιές και λαμπερό.

Η ποιότητα του δέρματος μπορεί να διατηρηθεί, να ανακτηθεί ή να διαταραχθεί μέσα από τις τροφές μας. Οι βιταμίνες, τα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων για την επίτευξη του στόχου της απόλυτης ομορφιάς. Τα συστατικά αυτά φαίνεται να εμφανίζουν φωτοπροστατευτική δράση, να επηρεάζουν τις δερματικές ανοσολογικές αποκρίσεις και να δρουν θεραπευτικά σε περιπτώσεις διαταραχής της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

Μια κακή διατροφή γίνεται εμφανής στην επιδερμίδα μας. Για παράδειγμα, μελετητές έχουν αναφέρει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε δυσλειτουργία του κολλαγόνου του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση καφέ κηλίδων. Η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης, οδηγεί σε σκληροδερμία, ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα. Η έλλειψη ιδιαίτερα της Β2 προκαλεί άφθες, γωνιακή χειλίτιδα και σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φυλλικού οξέος και απαραίτητων λιπαρών οξέων. Άτομα που παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου κ.α.

Ακόμα και τα πιο αποτελεσματικά, ισχυρά ή ακριβά καλλυντικά δεν αρκούν χωρίς τη λήψη σημαντικών διατροφικών στοιχείων. Οι βιταμίνες είναι πρωταγωνιστές. Η πολύ αγαπητή στο δέρμα Βιταμίνη Ε διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθάει στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Κατά της καταστροφικής επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας λειτουργεί και το σελήνιο.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της βασικότερης δομικής πρωτεΐνης του δέρματος, ενώ η ρετινόλη (βιταμίνη Α) ενισχύει τη δομή της επιδερμίδας και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και δομής των επιθηλιακών κυττάρων του δέρματος. Ο ψευδάργυρος επίσης βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Η βιταμίνη Β (ιδίως Β2 ή ριβοφλαβίνη βιταμίνη) έχει παρόμοια λειτουργία με αυτήν της βιταμίνης Α, μόνο που αντί να αποτελεί το ίδιο ένα αντιοξειδωτικό, είναι ο καταλύτης για την αντίδραση που παράγει τα αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και στη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που προκαλούν φθορές στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται λόγω οξειδωτικού στρες, κατά τη φυσιολογική γήρανση, την έκθεση στον ήλιο κλπ. Θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση και φωτοπροστασία είναι τα καροτενοείδη (κυρίως το β-καροτένιο), το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (τα ω-3 περισσότερο από τα ω-6), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ευνοώντας έτσι την καλή υγεία του δέρματος κατά της γήρανσης ή σε φλεγμονώδεις νόσους (έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση). Το ίδιο ισχύει και για τα αντιοξειδωτικά.

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών, των παραπάνω συστατικών είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, κάποια συμπληρώματα διατροφής θα μας ωφελήσουν, χωρίς όμως να μπορούν υποκαταστήσουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειές μας. Καλό θα ήταν οποιοδήποτε συμπλήρωμα κι αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε να το προσλαμβάνουμε πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού επιστήμονα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το νερό, το οποίο ενυδατώνει την επιδερμίδα, βοηθά το μεταβολισμό να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς και συμμετέχει στην αποβολή βλαπτικών ουσιών από τον οργανισμό. Για τη διατήρηση της ελαστικότητας και την καλή υγεία του δέρματος, είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωσή του. Φροντίζετε να καταναλώνετε 6-8 ποτήρια υγρά ημερησίως ή παραπάνω αν υπάρχει έντονη εφίδρωση.

Συμπληρώματα διατροφής; Γιατί όχι;

ΛυκοπένιοΤα συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν σε ένα λαμπερό, υγιές πρόσωπο είναι η νέα τάση στον κόσμο της ομορφιάς και της αντιγήρανσης. Συμβάλλουν στη διαρκή βελτίωση της επιδερμίδας και στην ενίσχυση της άμυνάς της, αλλά και στην προστασία των μαλλιών και των νυχιών μας, καλύπτοντας τα κενά που ενδεχομένως αφήνει η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μας. Βασισμένα στη φιλοσοφία της «ομορφιάς εκ των έσω», έρχονται να συμπληρώσουν τη δράση της κρέμας και των άλλων προϊόντων που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και τη νεότητά μας.

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και την ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών μας και διατίθενται σε κάψουλες, χάπια, σκόνες κ.λπ. Βέβαια, ένα συμπλήρωμα δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κανονική τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει ένα φυσιολογικό γεύμα. Τα συμπληρώματα διατροφής για την ομορφιά δρουν τόσο στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, όσο και στις επιφανειακές στιβάδες, ενώ τα περισσότερα καλλυντικά δρουν συνήθως μόνο στην επιφάνεια. Συνήθως, περιέχουν βιταμίνες, κολλαγόνο, ελαστίνη, υαλουρονικό οξύ, μέταλλα, αμινοξέα, αλλά και βότανα και φυτά και βοηθούν τόσο στη μάχη κατά της γήρανσης όσο και στη συνολική υγεία του οργανισμού. Πολύ δημοφιλή, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, είναι τα συμπληρώματα διατροφής που στοχεύουν στην προστασία μας από την επικίνδυνη για την επιδερμίδα ηλιακή ακτινοβολία.

Εν αρχή ην η καθαριότητα

κολλαγονο τροφεςΤα σύγχρονα, συμβατικά καλλυντικά, όχι μόνο επιφορτίζουν πολλές φορές τον οργανισμό μας με άχρηστα ή και επικίνδυνα χημικά συστατικά, αλλά συχνά δεν είναι καν επαρκώς αποτελεσματικά για την επιδερμίδα μας. Έξω από αυτόν τον απατηλό κόσμο, η φύση και τα προϊόντα της μπορούν να μας εξασφαλίσουν την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας μας χωρίς χημικές επιβαρύνσεις προστατεύοντάς μας από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες.

Μιλήσαμε με την κα Λαπαθιώτη Κωνσταντίνα, αισθητικό και ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου παραγωγής χειροποίητων σαπουνιών και καλλυντικών Karite, για τον καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου μας με φυσικά υλικά. «Η φροντίδα του δέρματος του προσώπου ξεκινά με ένα σωστό καθαρισμό που θα αφαιρέσει το πλεονάζον λίπος και τη σκόνη από το δέρμα, καθώς και τα υπολείμματα του μακιγιάζ. Για τον καθημερινό καθαρισμό, μια λιπαρή ή νεανική επιδερμίδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απαλό σαπούνι ειδικό για το πρόσωπο, βασισμένο στο γάλα, το μέλι, την καλέντουλα, τη βρώμη ή συνδυασμό αυτών των συστατικών.

Αντίθετα μια ξηρή, ευαίσθητη ή ώριμη επιδερμίδα καθαρίζεται με φυσικά έλαια, όπως το σταφυλοκουκουτσέλαιο και το αμυγδαλέλαιο, που απομακρύνουν απαλά τις ακαθαρσίες από το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα το περιποιούνται και το τρέφουν. Τα έλαια αυτά είναι ιδανικά και για το ντεμακιγιάζ ματιών. Απαραίτητο συμπλήρωμα του καθαρισμού είναι η τόνωση που μπορεί να γίνει με φυσικά αποστάγματα λουλουδιών και βοτάνων. Φυσικά, εκτός από τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου, πολύ σημαντική είναι η εβδομαδιαία περιποίηση με απολέπιση και με φυσικές μάσκες αργίλου για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα».

Τα φυσικά μας όπλα

0beautyshotΡωτάω την κα Λαπαθιώτη για κάποιες από τις πιο σημαντικές, φυσικές πηγές ενυδάτωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: «Είναι εκπληκτικό το πόσες πολύτιμες εναλλακτικές πηγές ενυδάτωσης προσφέρει το φυτικό βασίλειο στην υπηρεσία της φροντίδας του δέρματος μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς από τους θησαυρούς της γης. Και καταρχήν το ζελέ της περίφημης αλόης βέρα, φυτό γνωστό για τις ιδιότητές του από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν για ενυδάτωση, προστασία και αναδόμηση του δέρματος. Το ζελέ της αλόης βέρα περιέχει ένα θησαυρό πολύτιμων συστατικών (πάνω από 75 γνωστά συστατικά) η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους.

Προτείνω επίσης και χρησιμοποιώ το βούτυρο καριτέ, που με την πλούσια σύνθεσή του, προστατεύει, θρέφει, ενυδατώνει βαθειά και αναζωογονεί άμεσα το δέρμα. Επειδή περιέχει βιταμίνες Α, Ε, F αλλά και Ω6 λιπαρά, προστατεύει τα κύτταρα και συμβάλλει στην διαδικασία αναγέννησής τους. Ενδείκνυται ως κρέμα νύχτας και ημέρας για τη θρέψη και αναζωογόνηση του δέρματος, αλλά και για την περιοχή κάτω και γύρω από τα μάτια για μείωση των ρυτίδων, ενώ προστατεύει και περιποιείται τα χείλη. Είναι ιδανικό για ξηρές κι ευαίσθητες επιδερμίδες, για την περιοχή του στήθους και της κοιλιάς, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την περιποίηση της ευαίσθητης βρεφικής επιδερμίδας, αλλά και ως ενυδατική κρέμα για όλο το σώμα. Εκπληκτινό είναι και το βούτυρο μάνγκο, βούτυρο που παράγεται με ψυχρή έκθλιψη από τον πυρήνα του καρπού μάνγκο και αποτελεί μια πλούσια πηγή των απαραίτητων για το δέρμα λιπαρών οξέων. Αυτό το εξαιρετικά περιζήτητο βούτυρο έχει ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργεί ως ήπιο λιπαντικό για το δέρμα».

Μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορίας της αισθητικής είναι τα φυτικά έλαια. Η κα Λαπαθιώτη αναλύει: «Πολλά φυτικά έλαια προσφέρουν τις καλλυντικές τους ιδιότητες στο δέρμα και μπορούν να συμπληρώσουν τον κατάλογο των φυσικών καλλυντικών προϊόντων. Τα φυτικά λάδια, οι χυμοί των φυτών, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Ε, Β και D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, εξαιρετικά πολύτιμα για τη φροντίδα του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την περιποίηση του δέρματος προσώπου και σώματος, εμποδίζουν την απώλεια της υγρασίας, ενισχύουν την ελαστικότητα και θρέφουν την επιδερμίδα με εμφανή αποτελέσματα στην εμφάνιση και την υγεία της. Η χρήση των φυτικών ελαίων αποτελεί ένα φυσικό και πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να περιποιηθούμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με χημικές ουσίες.

Ας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια σπουδαία για την ωφελιμότητα τους στο δέρμα φυτικά έλαια.

Το κορυφαίο και γνωστό από αιώνες είναι το λάδι αργκάν. Το λάδι αργκάν είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φυσική τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), πλούσιο σε φαινόλες και φαινολικό οξύ, σε καροτένιο, σε σκουαλένιο, σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και ανάλογα με τη μέθοδο εκχύλισης πιο ανθεκτικό στην οξείδωση από το ελαιόλαδο. Το γεγονός αυτό το καθιστά διάσημο για τις αντιγηραντικές, ενυδατικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το αργανέλαιο είναι σε θέση να διορθώσει τις ελλείψεις που σχετίζονται με την ηλικία στο δέρμα, με την αφυδάτωση και την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι διαπιστωμένο πως περιέχει τοκοφερόλες σε υψηλό ποσοστό, διπλάσιες από το ποσοστό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο. Αυτό το καθιστά ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και μπορεί να τονώσει την ενδοκυτταρική οξυγόνωση. Βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει τους μαλακούς ιστούς. Το αργανέλαιο συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και τη χαλάρωση του δέρματος. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ελαστικότητα και τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος. Βοηθά στην ανάπλαση και την αναζωογόνηση των λειτουργιών των κυττάρων που εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος η οποία οφείλεται στον ήλιο, τη ρύπανση, το στρες, το κάπνισμα κλπ.

Το πιο «νέο», αν και γνωστό στην αρχαιότητα, λάδι που προστέθηκε στη λίστα είναι το λάδι ιπποφαούς. Αυτό που το κάνει συγκλονιστικό είναι η απίστευτη αφθονία βιοενεργών συστατικών που το συνθέτουν και μεταφέρουν την ευεργετική τους δράση στο δέρμα. Πέρα από τον πλούτο του σε ιχνοστοιχεία, έχει 6 διαφορετικές λιποδιαλυτές βιταμίνες, 22 λιπαρά οξέα, 42 είδη λιπιδίων και 36 φλαβονοειδή. Είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμίνης Α και Ωμέγα 7. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, θεωρείται άριστο αντιρυτιδικό προϊόν και είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Λόγω του έντονου ερυθροκίτρινου χρώματός του, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο στο δέρμα, γιατί το χρωματίζει, αλλά λίγες σταγόνες του (1-2%) σε οποιοδήποτε άλλο λάδι φορέα αρκούν για να του δώσουν τις σούπερ ιδιότητές του.

Λάδι αβοκάντοΤο λάδι αβοκάντο παράγεται με έκθλιψη του σαρκώδη πολτού του καρπού αβοκάντο. Αυτό το εξαιρετικά πλούσιο λάδι είναι ένας θησαυρός της φύσης, που περιέχει σε υψηλά ποσοστά βιταμίνες Α, Β1, Β2, D και E.

Επίσης, περιέχει αμινοξέα, στερόλες, παντοθενικό οξύ, λεκιθίνη, καθώς και άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Στην μέχρι τώρα ιστορία του, έχει εξαιρετική φήμη για τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές του ιδιότητες. Είναι γνωστό ως θρεπτικό συστατικό για την αναζωογόνηση και ανάπλαση του δέρματος.

Ενυδατώνει βαθιά, τρέφει το δέρμα, αυξάνει την ελαστικότητά του και βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των σημαδιών του γήρατος. Είναι πολύ χρήσιμο σε δέρματα κατεστραμμένα από την συνεχή έκθεση στον ήλιο και τις κακές κλιματικές συνθήκες, σε δέρματα ξηρά, αφυδατωμένα και ώριμα. Συστήνεται ως κούρα περιποίησης αντικαθιστώντας την κρέμα νύχτας.

Το λάδι τζοτζόμπα, ένα υγρό κερί που παράγεται από τους σπόρους του φυτού τζοτζόμπα στην κεντρική Αμερική. Το τζοτζόμπα είναι από τα πιο σημαντικά έλαια για τη φροντίδα του δέρματος, γιατί η χημική του σύνθεση μοιάζει με αυτή του ανθρώπινου σμήγματος, που το κάνει εξαιρετικά διεισδυτικό στην επιδερμίδα. Ενυδατώνει, τονώνει τη μικροκυκλοφορία κι ενισχύει την ευκαμψία και την ελαστικότητα του δέρματος. Λόγω των σμηγματοστατικών και αντιερεθιστικών ιδιοτήτων του ενδείκνυται για λιπαρά, ευαίσθητα και ακνεϊκά δέρματα.

Το βερυκοκέλαιο, που παράγεται από το μαλακό σαρκώδη εσωτερικό καρπό του κουκουτσιού του βερίκοκου, απαλύνει και τρέφει ακόμα και τα πιο κουρασμένα και άτονα δέρματα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ δίνει στο βερυκοκέλαιο μεγαλύτερη συγγένεια με το δέρμα σε σύγκριση με τα άλλα έλαια, που σημαίνει πως απορροφάται πιο εύκολα. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B17 (η πλουσιότερη πηγή στον κόσμο) και βιταμίνη Ε. Απορροφάται ταχύτατα από το δέρμα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα, εμποδίζει την εξάτμιση του νερού και διατηρεί την ελαστικότητα, φωτεινότητα και την ευλυγισία του δέρματος».

Η κα Λαπαθιώτη θεωρεί τα φυσικά καλλυντικά κατά πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά από τα χημικά, αν και ως αισθητικός έχει χρησιμοποιήσει και πιο σύνθετα και ακριβά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος. Μετά από αυτήν την εμπειρία, όμως, μπορεί με σιγουριά να πει ότι τα αποτελέσματα είναι σπουδαία, χωρίς το φόβο των αλλεργιών, χωρίς πειράματα σε ζώα και με χαμηλότερο κόστος.

Η πρώτη κρέμα προσώπου

κεραλοιφη biohoneyΟ Κλαύδιος Γαληνός, ο γιατρός του 2ου μ.Χ. αιώνα ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε μια κρέμα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα προσώπου. Αν και προοριζόταν για το πρόσωπο των στρατιωτών που αφυδατωνόταν από το κρύο και τον αέρα, η κρέμα αυτή, απλή, θρεπτική και πολυχρηστική χρησιμοποιήθηκε ευρέως σαν κρέμα προσώπου, κρέμα σώματος και κρέμα ντεμακιγιάζ. Η κρέμα περιείχε φυσικά συστατικά: ελαιόλαδο, νερό, μελισσοκέρι και ροδόνερο και θεωρείται μέχρι και σήμερα ιδανική για το δέρμα. Ονομάστηκε κρύα κρέμα (cold cream), γιατί αφήνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα.

Προβλήματα του δέρματος και φυσική αντιμετώπιση

Συμβουλές ομορφιάς από την κα Λαπαθιώτη για δέρμα «χαρτί»:

2BIO2YOU-Organic 230x150 ENGΑκμή: η ακμή αποτελεί πρόβλημα της εφηβικής κυρίως ηλικίας, αλλά εντοπίζεται και σε μεγαλύτερες. Για την απλή, φυσιολογική ακμή μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, καθαρίζοντας το πρόσωπο με ειδικό σαπούνι, απόσταγμα τσαγιόδεντρου και μέντας, αλόη βέρα για ενυδάτωση, λάδι τζοτζόμπα για προστασία και μάσκες πράσινης αργίλου. Για τοπική εφαρμογή ένα σκεύασμα με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για αντιβακτηριδιακή δράση.

Αντιγήρανση: εκπληκτική αντιγηραντική θεραπεία μας προσφέρει το λάδι αργκάν, το ιπποφαές, το καριτέ και για βαθύ καθαρισμό του δέρματος ροζ και λευκή άργιλος.

Ενυδάτωση: αλόη για βαθειά ενυδάτωση και απόσταγμα από άνθη πορτοκαλιάς για τόνωση.

Ξηρό δέρμα: εκπληκτική αγωγή γίνεται με βούτυρο καριτέ κατά τη διάρκεια της ημέρας και λάδι αβοκάντο τη νύχτα. Η αλόη πάντα χρήσιμη σε όλα τα δέρματα για την υγρασία που προσφέρει στο δέρμα, εδώ είναι απαραίτητη. Για τόνωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποστάγματα από άνθη πορτοκαλιάς. Συστήνεται κίτρινη άργιλος με μέλι και αποξηραμένη μπανάνα για μάσκα καθαρισμού μία φορά την εβδομάδα.

Θαμπό δέρμα: χρειάζεται άμεση διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος, για καλύτερη οξυγόνωση των ιστών. Προτείνεται μασάζ με βερυκοκέλαιο, απόσταγμα μέντας, απολέπιση και μάσκα με κόκκινη άργιλο και σοκολάτα για αποτοξίνωση.

Και η ομορφιά έχει τα ελιξήριά της

Η κα Δήμητρα Γουλά είναι προσωπολόγος αισθητικός, συγγραφέας του βιβλίου «Ελιξίρια Ομορφιάς» και ιδιοκτήτρια του DG Beauty Studio και εκείνη που έφερε τα φυσικά καλλυντικά πιο κοντά στη σύγχρονη γυναίκα με τις εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές και τα άρθρα της σε διάφορα έντυπα.

Οι συμβουλές της για τη σωστή, φυσική ενυδάτωση της επιδερμίδας μας είναι εξαιρετικά χρήσιμες: «η σωστή ενυδάτωση είναι και πρόληψη γήρανσης. Η ενυδάτωση στην επιδερμίδα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως τη διατροφή, την καλλυντική φροντίδα, τις κλιματολογικές συνθήκες, το ph της επιδερμίδας, το κάπνισμα, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κ.α.

Ένας κάλος τρόπος για να κρατάμε την επιδερμίδα μας ενυδατωμένη είναι να διατηρούμε το ph της σε ισορροπία. Αυτό μπορούμε εύκολα να το κάνουμε με μια λοσιόν με μηλόξυδο. Την παρασκευάζουμε με 100 ml ροδόνερο και μισό κουταλάκι μηλόξιδο και την εφαρμόζουμε χρησιμοποιώντας ένα βαμβακάκι σε καθαρό δέρμα μία φόρα την ημέρα.

Απαραίτητο είναι το πίλινγκ μία φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε λάδι και ζάχαρη για ξηρά ή ροδόνερο και ζάχαρη για λιπαρά δέρματα. Για ευαίσθητα δέρματα χρησιμοποιήστε πολτό παπάγιας για ενζυματικό πίλινγκ. Μετά το πίλινγκ φτιάξτε τη δική σας μάσκα ενυδάτωσης, αναμιγνύοντας ένα κουταλάκι γιαούρτι και ένα κουταλάκι πολτό αβοκάντο. Μην παραλείπετε να φοράτε την ενυδατική σας κρέμα κάθε μέρα. Πέρα απ’ το ότι έχει προστατευτικό χαρακτήρα, φτιάχνοντας κλοιό προστασίας ανάμεσα στην επιδερμίδα και το περιβάλλον, βοηθά να μην εξατμίζεται το νερό από τα κύτταρά μας.

270X290collagenΓια αντιγήρανση καλό είναι να αθλείστε τακτικά, έτσι ώστε να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα μεταφέρει τις βιταμίνες και το οξυγόνο στον επιδερμικό ιστό. Επίσης, το μασάζ προσώπου είναι ευεργετικό, αντιγηραντικό όπλο, γιατί αποσυμφορεί το μυϊκό σπασμό και αποτοξινώνει την επιδερμίδα σε βάθος. Τέλος, ένα σέρουμ με αλόη και φρέσκο χυμό λεμονιού είναι ιδανικό για τη διέγερση του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι αλόη και 7 σταγ. χυμό λεμονιού και εφαρμόζετε κάθε βράδυ σε καθαρό δέρμα αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών για 15 λεπτά. Ξεπλένετε με δροσερό νερό και ενυδατώνετε κανονικά με την κρέμα σας».

Και τα πιο ισχυρά φυσικά όπλα ομορφιάς στη μάχη κατά της αντιγήρανσης: «Τα οξέα φρούτων σίγουρα είναι μια από τις σπουδαιότερες αντιγηραντικές ανακαλύψεις. Επίσης, τα αναπλαστικά αιθέρια έλαια (π.χ. λιβάνι) είναι πολύ δραστικά, γιατί έχουν την ικανότητα να διεισδύουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος και να αναδομούν άμεσα και αποτελεσματικά από μέσα προς τα έξω.

Τελευταία, Έλληνες επιστήμονες ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν ένα αληθινό «ελιξίριο νεότητας», το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Το μυστικό κρύβεται στον καρπό της ελιάς! Πρόκειται για μία ουσία πικρή, που ωστόσο αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθρωπίνων κυττάρων κατά 20%».

Εναλλακτικά και μυστικά

Οι επονομαζόμενες και εναλλακτικές θεραπείες, εκτός από τη γενική ευεξία και υγεία που μπορούν να προσφέρουν σε όλο τον οργανισμό και κατ’ επέκταση και στο δέρμα σας, μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν το λίφτινγκ, το μπότοξ και άλλες κοινές «θεραπείες» προσώπου. Κάποιες από αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το πρόσωπο είναι η αρωματοθεραπεία, ο βελονισμός προσώπου και το rejuvance.

– Η αρωματοθεραπεία στηρίζεται στη χρήση των αιθέριων ελαίων, που βγαίνουν με απόσταξη από τα φύλλα, τους μίσχους, το ξύλο, τον καρπό και τις ρίζες διάφορων φυτών και βοτάνων. Τα αιθέρια έλαια διαλύονται μέσα σε έλαια βάσεις παρασκευάζοντας μοναδικά θεραπευτικά και καλλυντικά έλαια και για το πρόσωπο, όπως και για όλο το σώμα δρώντας τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Τα αιθέρια έλαια διαπερνώντας τις στοιβάδες της επιδερμίδας, περνούν στο αίμα και από εκεί στα διάφορα όργανα του σώματος.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

– Ο βελονισμός προσώπου είναι ένα φυσικό λίφτινγκ χωρίς νυστέρι, που μειώνει τα σημάδια γήρανσης, βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος χωρίς παρενέργειες ή πόνο. Ονομάζεται και βελονιστικό «face lift» ή κοσμητικός βελονισμός. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για άτομα με παράλυτους μύες στο πρόσωπο. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες για να φανούν τα αποτελέσματα, ενώ κάποιες φορές αποτελέσματα εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Με την εισχώρηση λεπτών και μικρών βελόνων στο πρόσωπο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Το δέρμα πρέπει να τρέφεται, να οξυγονώνεται και να ενυδατώνεται από μέσα προς τα έξω. Όταν αυξάνεται η κυκλοφορία, αυξάνεται και η παραγωγή κολλαγόνου, η οποία κάνει το δέρμα πιο ελαστικό συμβάλλοντας στην κάλυψη και στο γέμισμα των ρυτίδων. Το πρόσωπο διατηρεί τη νεότητά του για 1,5 έως και 2 χρόνια, ενώ η διαδικασία γήρανσης του δέρματος επιβραδύνεται κατά πολύ. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

– Το Rejuvance είναι ένα επαναστατικό μασάζ ανανέωσης για το πρόσωπο. Το Rejuvance χαλαρώνει τους μύες με την απελευθέρωση του συνδετικού ιστού γύρω τους. Όταν ο συνδετικός ιστός είναι χαλαρός και υγιής ξαναγεμίζει με νερό, που δίνει σφρίγος και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Ο θεραπευτής εφαρμόζει βιοενεργειακό μασάζ σε ειδικά σημεία στους 91 μύες του προσώπου, της κεφαλής, του αυχένα και του λαιμού και πιέζει τα ενεργειακά σημεία στους μεσημβρινούς. Στόχος του Rejuvance είναι κυρίως το να φωτιστεί το πρόσωπο μας και να αποκτήσει ξεκούραστη όψη, να απαλλαγεί ουσιαστικά από τις κοινές εκφράσεις που μονιμοποιούνται στο πρόσωπό μας. Χρειάζονται κάποιες συνεδρίες για να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το ζητούμενο της ομορφιάς, ενός προσώπου λαμπερού, καθαρού και φρέσκου είναι ζητούμενο κάθε γυναίκας από αρχαιοτάτων χρόνων. Η φύση μας έχει «κεράσει» απλόχερα τα αγαθά της, αγαθά που εκτός από θρέψη μας προσφέρουν θεραπεία, αναζωογόνηση και φροντίδα για το δέρμα μας. Γιατί να μην αναζητήσουμε σε αυτή τις λύσεις και για μια επιδερμίδα που να ακτινοβολεί υγεία;

Tips ομορφιάς

από τη Δήμητρα Γουλά

aloe-ferox-Χρησιμοποιήστε την αλόη βέρα τζελ σαν ενυδατικό σέρουμ πριν από την κρέμα σας. Λόγω της λιγνίνης που περιέχει η αλόη έχει την ιδιότητα να διαπερνά σε βάθος το δέρμα και να κρατά τα κύτταρα υγιή.

-Αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση διαλύστε 9 σταγόνες από αιθέριο έλαιο από μάραθο σε 20 ml λάδι βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο). Χρησιμοποιήστε 4 σταγόνες από το μίγμα κάθε βράδυ πριν την κρέμα σας. Το μάραθο περιέχει φυτοοίστρογονα. Όταν είμαστε στην εμμηνόπαυση, μειώνονται τα οιστρογόνα στον οργανισμό και ελαττώνεται το κολλαγόνο στο δέρμα μας με αποτέλεσμα να προκαλείται επιδερμική χαλάρωση. Το μάραθο με τα φυτοοίστρογονα ξεγελά τον εγκέφαλο, ώστε να παράγει πάλι κολλαγόνο.

-Για τους μαύρους κύκλους και τα πρησμένα μάτια φτιάξτε ένα τσάι από δεντρολίβανο και μοιράστε το σε παγοθήκες. Για 3 λεπτά κάθε πρωί κάντε μασάζ γύρω από τα μάτια με ένα παγάκι δεντρολίβανου.

…και μια συμβουλή

Κάθε καλλυντικό περιέχει τα ενεργά συστατικά του και τα έκδοχα τα οποία είναι ουσίες που βοηθούν στην ενοποίηση, την υφή, το χρώμα και το άρωμα του καλλυντικού. Ζητήστε καλλυντικά με όσο γίνεται λιγότερα έκδοχα.

-της Ειρήνης Κάρου

Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό ή επαγγελματία υγείας.

Σχολιάστε το άρθρο