Μύρισε άνοιξη…. Ξεκινήστε!

ανοιξη διατροφη

Είναι η ώρα να υιοθετήσουμε τις διατροφικές αλλαγές οι οποίες θα αναζωογονήσουν το σώμα μας και θα μας δώσουν καλύτερη υγεία

ανοιξη διατροφηΟφείλουμε λοιπόν να δούμε διαφορετικά τη ζωή μας. Να ξαναποκτήσουμε τον έλεγχο του κορμιού μας, της σκέψης μας, των συνθηκών της ζωής μας και να επιληφθούμε ξανά των προβλημάτων υγείας μας.

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η χημικοσυντηρούμενη γεωργία, οι επεξεργασμένες τροφές (τώρα πια και τα μεταλλαγμένα), ο τρόπος ζωής και διατροφής, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, υπονομεύουν τη βιολογική μας λειτουργία, εξοντώνουν το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το ενδοκρινικό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, το σώμα μας γεμίζει με ποικίλους ρύπους που προκαλούν ασθένεια. Αυτές οι τοξίνες φθάνουν σε μας μέσω του αέρα που αναπνέουμε, με τα τρόφιμα που τρώμε, με τα φάρμακα που παίρνουμε και με το νερό που πίνουμε. Καθημερινά όλοι μας δεχόμαστε μικρές δόσεις πολλών τοξικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται σε προϊόντα ευρείας χρήσεως που θεωρούνται, κατά τα άλλα, αθώα! Οδοντόπαστες, καλλυντικά, κόλλες, εντομοκτόνα, παιδικά παιχνίδια, βαφές μαλλιών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έπιπλα «φιλοξενούν» επικίνδυνα χημικά, τα οποία, όπως αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα, απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Φυσικά, να μην ξεχνάμε και το φορτίο των τοξικών προϊόντων που μας προσφέρει το κάπνισμα.

Στον οργανισμό μας φυσικά γίνεται συνεχής προσπάθεια για την εξουδετέρωσή τους. Ένα από τα όργανα που είναι εντεταλμένο να μας αποτοξινώνει είναι το ήπαρ. Το ήπαρ είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος όργανα – αδένες του σώματος. Έχει σημαντικό μέγεθος (το βάρος του είναι περίπου 1.500gr), βρίσκεται στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας και καλύπτεται από τις κατώτερες πλευρές που το προφυλάσσουν από τραυματισμούς. Οι λειτουργίες του ήπατος είναι πολλαπλές και σύνθετες. Συμμετέχει σε περισσότερες από 500 χωριστές χημικές διεργασίες, είναι το «χημικό εργοστάσιο» του οργανισμού μας και δεν υπάρχει εργοστάσιο στον κόσμο που να γίνονται συγκεντρωμένες μαζί όλες αυτές οι χημικές διεργασίες.

– Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό λιπών, αμινοξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων.

– Βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου και την πέψη παράγοντας την χολή.

– Παράγει σημαντικές κυτταρικές δομές, όπως στοιχεία κυτταρικών μεμβρανών (φωσφολιπίδια), χοληστερόλη, δημιουργεί επίσης τους μεταφορείς πρωτεϊνών (τις λιποπρωτεΐνες), για να μπορέσουν να μεταφερθούν σε διάφορα σημεία του οργανισμού μας.

– Παράγει πολλές σημαντικές πρωτεΐνες του αίματος, συμπεριλαμβανομένων και παραγόντων του ανοσοποιητικού, πρωτεϊνών που συμμετέχουν στην πήξη του αίματος και την αιμογλομβίνη (από τα κύρια στοιχεία του ερυθρού αιμοσφαιρίου).

– Αποδομεί τα πλεονάζοντα αμινοξέα παράγοντας την ουρία (παρεμβαίνοντας έτσι στην αποβολή τους μέσω των ούρων).

– Αποθηκεύει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως πχ. Σίδηρο και Βιτ.12.

– Αποδομεί τα γερασμένα ερυθρά και ανακυκλώνει στοιχεία για την παραγωγή νέων.

Εκτός από τις άλλες εργασίες του, έχει σημαντικό ρόλο στην «αποτοξίνωσή» μας, αδρανοποιώντας επικίνδυνες για τον οργανισμό μας ουσίες, που παράγονται στις καθημερινές φυσιολογικές βιοχημικές εργασίες του οργανισμού μας, καθώς και αυτές πού λαμβάνουμε με την τροφή, αυτές που αναπνέουμε κλπ.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει τις τοξίνες που σωρεύονται μέσα του, αυτή είναι και μία εργασία στην οποία συμμετέχει το συκώτι. Άλλα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή είναι, οι πνεύμονες, το δέρμα τα νεφρά κ.ά. Αν το ίδιο το σώμα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ποιο το νόημα μιας δίαιτας «αποτοξίνωσης»; Η θεωρία πίσω από μια τέτοια δίαιτα, είναι ότι το ανθρώπινο σώμα διαρκώς «υπερφορτώνεται» με τοξίνες οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό και δημιουργούν προβλήματα στην υγεία.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, βρίσκονται στον πυρήνα μιας τέτοιας αποτοξινωτικής προσπάθειας. Η διατροφικές συνήθειες μπορούν να μειώσουν την πρόσληψη τοξινών, να προάγουν τη λειτουργία του ήπατος και να υποστηρίξουν την αναγέννηση μέρους των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων.

Όπως προαναφέραμε, το ήπαρ έχει δυο αποτοξινωτικές οδούς που ονομάζονται Φάση Ι και Φάση ΙΙ. Στις χημικές διεργασίες των φάσεων της αποτοξίνωσης χρειάζονται συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από την άλλη πλευρά, για να χρησιμοποιηθούν χημικά από τον οργανισμό, χρειάζονται άλλα διατροφικά στοιχειά που ονομάζονται φυτοχημικά και συγκεκριμένα αμινοξέα, για την διεκπεραίωση των χημικών αντιδράσεων που συμμετέχουν σαν καταλύτες.

Η διαδικασία αυτή είναι μεγάλη και πολύπλοκη. Κατά τη διαδικασία της Φάσης Ι στο ήπαρ, που μετατρέπει τις τοξίνες σε λιγότερο επιβλαβείς μορφές, δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες (είναι ασταθείς ενώσεις που αντιδρούν με δομικά στοιχειά του σώματος μας, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων μας). Εάν παραχθούν πολλές ελεύθερες ρίζες μπορεί να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα. Για να μπορέσει να εξουδετερώσει τις ελεύθερες αυτές ρίζες ο οργανισμός μας, χρειάζεται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά αντιοξειδωτικά όπως το Β-καροτένιο, η Βιταμίνη C, E, το σελήνιο. Τα διάφορα φυτοχημικά βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και στα δημητριακά που δεν είναι επεξεργασμένα.

Ένα από τα πλέον σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι το αμινοξύ γλουταθιόνη. Για την εργασία αυτή παρασκευάζεται στον οργανισμό μας, αλλά παράλληλα προσλαμβάνεται από μερικές τροφές. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος, είναι σημαντικές στην αποτοξινωτική αυτή Φάση Ι.

Κατά την διάρκεια της Φάσης ΙΙ στο Ήπαρ, μετατρέπονται οι προαναφερθείσες τροποποιημένες, χαμηλής πλέον τοξικότατος, χημικές ουσίες σε υδατοδιαλυτές, με την προσθήκη και ενσωμάτωση στη χημική τους δομή, άλλων ενώσεων όπως θειωδών ενώσεων. Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατή η αποβολή των υδατοδιαλυτών πλέον τοξικών παραγόντων, με τα ουρά και τα κόπρανα. Κατά τη διάρκεια της Φάσης ΙΙ επομένως, είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση στοιχείων θειούχων ενώσεων που προσλαμβάνονται από συγκεκριμένες τροφές με ιδιάζουσα οσμή, όπως είναι τα λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο. Να μερικές από τις τροφές που βοηθούν στις δυο προαναφερθείσες φάσεις αποτοξίνωσης, τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός μας στην Φάση Ι και ΙΙ.

-Σημείωση: Οι τροφές που προαναφέραμε εκτός από την αποτοξίνωση είναι σημαντικές για πολλούς άλλους λόγους.

Γενικοί κανόνες στη διατροφή που σχετίζεται με το ήπαρ

Τρώτε φρέσκα φρούτα και ελαφρά παρασκευασμένα λαχανικά (όπως στον ατμό), κατά προτίμηση με βαθύ πράσινο χρώμα, φυλλώδη λαχανικά καθώς και φρούτα με πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο, ιώδες χρώμα. Αυτά περιέχουν ένζυμα, ίνες, Βιτ. C, φυσικές αντιβιοτικές ουσίες και φυτικές αντικαρκινικές ουσίες, φυτοχημικά.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε γλουταθιόνη για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην αύξηση της παραγωγής της γλουταθιόνης (σπαράγγια, καρπούζια, μπρόκολα περιέχουν γλουταθιόνη ενώ η παπάγια και τα αβοκάντος βοηθούν το σώμα στην παραγωγή της). Οι τροφές με πικρή γεύση όπως τα πικροράδικα, οι βρούβες. Τα μαρούλια και τα μπρόκολα, βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος. Θα μπορούσατε ακόμα να αρχίσετε να καταναλώνετε ξεχασμένα φυτά όπως το ταραξάκο, η αγκινάρα, το γαϊδουράγκαθο και ο κουρκουμάς ή να προσθέσετε στη διατροφή σας ένα τονωτικό μίγμα όπως το Schweden Bitter, που περιέχει ένα συνδυασμό από βότανα που τονώνουν, αποτοξινώνουν και ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος.

Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά διαφέρουν από είδος σε είδος. Βότανα όπως άνηθος, γλυκάνισος, σκόρδο, κουρκουμάς, κόκκινη πιπεριά, βοηθούν στην παρασκευή του φαγητού και παράλληλα προστατεύουν το ήπαρ. Το Πράσινο τσάι, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και έχει παράλληλα μικρότερη ποσότητα καφεΐνης από τον καφέ.

Η πρόσληψη 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα, βοηθούν την εργασία των νεφρών στην αποβολή των απόδομημένων από το ήπαρ υδατοδιαλυτών τοξινών. Σχετικά με το νερό, πρέπει να αναφερθεί πως το νερό που πίνουμε από τη βρύση, έχει βρεθεί να είναι σε πολλά μέρη και σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτο (συχνά έχει σκουριά, ίχνη από τοξικές ουσίες, μικρόβια και ιούς, χημικές ουσίες, χλώριο που έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνο, ίχνη από βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, χαλκό και αρσενικό, ραδιενεργό κάδμιο και άλλα «καλά»). Αγοράστε ένα καλό φίλτρο νερού στο σπίτι σας. Το φίλτρο πρέπει να έχει ενεργό άνθρακα και σύστημα από ηθμούς (φίλτρα) με λεπτούς πόρους για την κατακράτηση ακόμα και των ιών. Επίσης, να έχει σύστημα ακτινοβολίας υπεριώδους φωτός που αποστειρώνει το νερό, αλλά και αποσκληρυντή. Νερό πρέπει να πίνετε αρκετό καθημερινά (χρειαζόμαστε κάπου 1,5 -2,5 λίτρανερό ημερησίως), για να βοηθήσετε τα νεφρά σας και να αποφύγετε την ανάπτυξη λίθων στα νεφρά. Πάντως, σε σπάνιες περιπτώσεις το ίδιο το νερό, αν έχει υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, μπορεί να προκαλέσει νεφρολιθίαση, όμως αν χρησιμοποιείτε νερό από φίλτρο, με την αποσκλήρυνση μειώνεται ο κίνδυνος.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πολύ χρήσιμα και υπάρχουν σε ψάρια (κυρίως στα παχιά ψάρια όπως σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα, τόνος και πέστροφα) και από φυτικές πηγές (όπως στον λιναρόσπορο, στον κολοκυθόσπορο, τα καρύδια, τα άγρια χόρτα, την αντράκλα).

Οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο είναι καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που είναι προτιμότερα από τα κεκορεσμένα λίπη (τα ζωικά λίπη).

Μερικές τροφές επιβαρύνουν το ήπαρ, επιβαρύνοντας και τη λειτουργία του. Αυτές είναι τα υδρογονωμένα λίπη τρανς λιπαρά (φυτικά λάδια), μαργαρίνες, σπορέλαια. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ζωικά – κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, βούτυρο. Μειώστε την πρόσληψη ζωικού λίπους, αφαιρώντας από τη διατροφή τα αλλαντικά όπως λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι και αποφεύγετε να τρώτε σε ποσότητες τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, τυριά και παγωτά. Επιπλέον, τροφές προς αποφυγή είναι οι έτοιμες ή προπαρασκευασμένες τροφές, τυρόπιτες, άλλες πίτες, τηγανητά, τσιγαριστά, κονσέρβες και λιπαρά σνακς, όπως τσιπς και γαριδάκια.

Αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές, όπως άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, κέικ, μπισκότα, γλυκίσματα και ζαχαρωτά, γλυκά, καραμέλες και κάθε λογής ραφιναρισμένες τροφές. Αυτές είναι «νεκρές» τροφές πλούσιες σε θερμίδες και πολύ φτωχές σε δομικά συστατικά. Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης υποθρεψίας, καταναλώνοντας επεξεργασμένες τροφές οι οποίες εκφυλίζουν τον οργανισμό, δημιουργούν πρόωρη γήρανση και χρόνια προβλήματα υγείας.

Περιορίστε την καφεΐνη και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά, το μαύρο τσάι. Η καφεΐνη διασπάται στο ήπαρ και καταστέλλει της αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Αντί για καφέ προτιμήστε το τσάι του βουνού ή τουλάχιστον τον ελληνικό καφέ.

Περιορισμός χρειάζεται στα τρόφιμα που πειράζουν το ερεθισμένο ήπαρ, για παράδειγμα η σοκολάτα. Επίσης, είναι προτιμότερο να τρώτε ελαφρά μικρά γεύματα πιο συχνά, γιατί μειώνετε τον φόρτο εργασίας του ήπατος στη διάρκεια της επιδιορθωτικής περιόδου του οργανισμού, τον ύπνο.

Τι πρέπει να αποφεύγετε: Το αλκοόλ, είναι τοξική ουσία και καταστρέφει το ήπαρ. Οι ναρκωτικές ουσίες επίσης επιβαρύνουν το ήπαρ. Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να μειώσετε την πρόσληψη των ακόλουθων επιβαρυντικών ουσιών που βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές (βιομηχανοποιημένες τροφές), χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, βελτιωτικά, γαλακτοματοποιητές, ομογενοποιητές, σταθεροποιητές, αρωματικές ουσίες, γλυκαντικά και άλλα βλαβερά χημικά όπως υπολείμματα εντομοκτόνων λιπασμάτων, και τα γονίδια της γενετικής μηχανικής (μεταλλαγμένα τρόφιμα). Επίσης μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτα σκευάσματα σιδήρου (αν δεν τα χρειάζεσθε) γιατί μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ αν εναποτεθούν σε αυτό.

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

*Σημείωση  Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία του και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο