Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ένας οικολογικός θησαυρός, έχει χαρακτηριστεί ως πνεύμονας της γης και πολλά από τα χιλιάδες είδη φυτών που διαθέτει (κάποια ανεξερεύνητα από τη δυτική ιατρική) μας παρέχουν ουσίες για την Παρασκευή πολλών φαρμάκων. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό δραστικών συστατικών των φαρμάκων στη μάχη κατά του καρκίνου σήμερα προέρχονται από οργανισμούς που βρίσκονται μόνο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Κατοικείται από φυλές Ινδιάνων που κινδυνεύουν από την «πολιτισμένη» δύση το ίδιο με το οικοσύστημά τους. Οι Ινδιάνοι «θερίστηκαν» πριν λίγα χρόνια από παράξενες ασθένειες που δεν ήξεραν να γιατρέψουν. Σύντομα ανακάλυψαν το γιατί. Η Texaco είχε ρίξει τα τοξικά απόβλητά της, αρνούμενη να τα επεξεργαστεί, στη ζούγκλα και τους ποταμούς. Οι Ινδιάνοι μόλις κατάλαβαν κατέβαλαν μήνυση με τη βοήθεια Αμερικανών δικηγόρων στην εταιρεία. Πολλές άλλες «ιστορίες για αγρίους» συνδέονται με την καταστροφή του Αμαζονίου. Ξυλεία, σόγια, μεταλλεύματα, πετρέλαιο, δρόμοι, εμπρησμοί μειώνουν το δάσος επικίνδυνα.
Οι υπερασπιστές του τροπικού δάσους πολλοί, οι εχθροί του ισχυρότεροι. Πρόσφατα ο ακτιβιστής José Cláudio Ribeiro da Silva και η γυναίκα του, πολέμιοι της παράνομης υλοτομίας και της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δράσης τους. Αλλά και άλλοι ακτιβιστές έχουν βρει το θάνατο, καθώς η μάχη συμφερόντων φουντώνει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας η αποψίλωση του δάσους επιταχύνθηκε κατά 15% τους τελευταίους 12 μήνες. Από τον Ιούλιο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2011, η έκταση του τροπικού δάσους περιορίστηκε κατά 2.654 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις πολιτείες του Μάτο Γκρόσο και της Πάρα έναντι 2.295 ένα χρόνο πριν. Το σύνορο της καταστροφής είναι το Μάτο Γκρόσο όπου υπάρχουν βοσκοτόπια και εκτάσεις καλλιέργειας σόγιας.
Η έκταση της αποδάσωσης υπολογίστηκε από το δορυφορικό σύστημα DETER που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις καταστροφές περιοχών μεγαλύτερων των 246 στρεμμάτων.
Η Βραζιλία είναι η πέμπτη σε επιφάνεια χώρα στον κόσμο με τη ζούγκλα και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να εκτείνονται σε 5,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων μόνο τα 1,7 εκατομμύρια βρίσκονται υπό κρατική προστασία. Η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου έχει καταστήσει τη Βραζιλία έναν από τους σημαντικότερους ρυπαντές στον κόσμο.
Σχολιάστε το άρθρο