Μηδενική ανοχή στην κλειτοριδεκτομή λέει η Κομισιόν

Μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο,  αιχμάλωτα της παράδοσης υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο της κλειτοριδεκτομής,  του ακρωτηριασμού δηλαδή των γεννητικών τους οργάνων, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή. Στις χώρες της «πολιτισμένης» Ευρώπης πάνω από 500.000 γυναίκες υποφέρουν για όλη τους τη ζωή από τις επιπτώσεις παρόμοιων επεμβάσεων.

ΚλειτοριδεκτομήΜηδενική ανοχή ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ακρωτηριασμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας την περασμένη εβδομάδα. Η Επιτροπή εξήγγειλε τη διάθεση ποσού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δραστηριοτήτων των κρατών μελών.

Επίσης η  Κομισιόν θα διαθέσει και 11,4 εκατ. ευρώ για τις ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που συνδράμουν τα θύματα.

«Η μη δημοσιοποίηση αυτών των θεμάτων για καιρό οδήγησε σε περιορισμένες δράσεις. Τώρα που επιτέλους μιλήσαμε για αυτό ελπίζουμε να ληφθούν δράσεις» τόνισε  η Κριστίν Λουντ, εκπρόσωπος της  Διεθνούς  Αμνηστίας.

Κλειτοριδεκτομή είναι ο συνήθης όρος με τον οποίο αναφερόμαστε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Συνίσταται στην εκτομή μέρους ή ολόκληρης της κλειτορίδας, ή και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Κάποιες φορές η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη συρραφή της σχισμής και το στένεμα της εισόδου του κόλπου. Η πρακτική παρομοιάζεται συχνά με την ανδρική περιτομή, στην πραγματικότητα, όμως, το ακριβές αντίστοιχο στους άνδρες είναι ο ευνουχισμός. Δεν είναι σπάνιο, μικρά κορίτσια να πεθαίνουν επιτόπου τη στιγμή της κλειτοριδεκτομής, από την ακατάσχετη αιμορραγία ή τον αφόρητο πόνο και το σοκ.

Περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, οι περισσότερες όσο ήταν ακόμα ανήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα πρωτεία στην πρακτική αυτή κατέχει η Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι 101 εκατομμύρια κορίτσια άνω των 10 ετών έχουν «κοπεί». Σχετική έκθεση της Unicef αναφέρει, εξάλλου, ότι οι χώρες της Αφρικής με τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γυναικών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%).

Σχολιάστε το άρθρο