Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέλισσα στρατιώτη

μέλισσα στρατιώτη

Μέλισσα –στρατιώτη που εκτελεί χρέη φύλακα της κυψέλης ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές στη Βραζιλία. Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού έντομα -στρατιώτες είχαν μέχρι τώρα εντοπιστεί σε μυρμήγκια και τερμίτες, αλλά ποτέ σε μέλισσες. Οι μέλισσες –στρατιώτες φυλάνε την είσοδο της κυψέλης, αλλά και εξασφαλίζουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση επίθεσης του εχθρού.

Η ανακάλυψη της μέλισσας –στρατιώτη έγινε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σάσεξ και του Σάο Πάολο, η έκθεση της οποίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Το βραζιλιάνικο είδος μέλισσας, στο οποίο συναντάμε τη μέλισσα –στρατιώτη λέγεται Tetragonisca angustula ή Jatai και οι μέλισσες – στρατιώτες αποτελούν το 1% περίπου της κυψέλης. Οι μέλισσες αυτές είναι 30% βαρύτερες από τις εργάτριες, έχουν μακρύτερα πόδια και μικρότερο κεφάλι, πράγμα που τις βοηθάει να προστατεύουν αποτελεσματικότερα την κυψέλη από τους εχθρούς και κυρίως από τη μέλισσα –ληστή (το είδος Lestrimelitta limao). Οι μέλισσες –ληστές απλά μπαίνουν στις κυψέλες, κλέβουν το μέλι και πετούν μακριά. Μια οργανωμένη επίθεση τέτοιων μελισσών πολλές φορές μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την αποικία. Παρά το γεγονός ότι η μέλισσα –στρατιώτης είναι άκεντρη, δεν είναι ανυπεράσπιστη. Πολεμάει τον εχθρό της ακινητοποιώντας το κεφάλι του και εμποδίζοντάς τον να πετάξει.

Οι μέλισσες –στρατιώτες σε αντίθεση με άλλες μέλισσες που αναλαμβάνουν το ρόλο του φύλακα μόνο για μια μέρα, μένουν στο πόστο τους για περίπου μία εβδομάδα, διάστημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι μέλισσες -στρατιώτες φθάνουν σε σημείο αυτοθυσίας προκειμένου να προστατεύσουν την κοινότητα και τη βασίλισσα.

 

Σχολιάστε το άρθρο