Με το θόρυβο «διώχνουμε» ζώα και φυτά

θορυβος

θορυβοςΝέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B διαπιστώνει ότι οι κάθε είδους θόρυβοι που προκαλούνται από τον άνθρωπο, επηρεάζουν αρνητικά εκτός από τα ζώα και τα φυτά. Μάλιστα, οι συνέπειες του θορύβου μπορούν να διαρκέσουν για δεκαετίες, ακόμα κι αν η πηγή του θορύβου έχει απομακρυνθεί. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ζώα απομακρύνονται από τις θορυβώδεις πόλεις, όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι και τα φυτά υποφέρουν από το θόρυβο.

Ο λόγος είναι απλός. Τα φυτά χρειάζονται διάφορα ζώα και έντομα για την επικονίασή τους, τους οποία όμως δεν φαίνεται να αρέσκονται στο θόρυβο και έτσι τα φυτά μένουν χωρίς μεταφορείς για τη γύρη και τους σπόρους τους. Μόνο τα ποντίκια φαίνεται ότι προτιμούν το θόρυβο από την ησυχία.

Το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι σε θορυβώδεις περιοχές υπάρχει μικρότερη επικονίαση και άρα μικρότερη ανάπτυξη φυτών. Λογικό συμπέρασμα, αφού στη φύση όλα τα είδη είναι αλληλένδετα και το ένα λειτουργεί σε απόλυτη εξάρτηση από το άλλο δημιουργώντας αυτό που λέμε οικοσύστημα. Όταν ένα είδος αντιμετωπίζει κάποιου είδους διαταραχή, συμπαρασύρει μαζί του και τα υπόλοιπα σε αντίστοιχη διαταραχή.

Σχολιάστε το άρθρο