Λίγο κρασί βοηθά στην πρόληψη δεύτερου καρδιακού επεισοδίου

κρασί καρδιά

Λίγο κρασί την ημέρα δεν συμβάλλει μόνο στην πρόληψη του εμφράγματος, αλλά μπορεί να βοηθήσει και όσους ήδη το έχουν πάθει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

κρασί καρδιάΌπως έδειξε, όσοι ασθενείς έπιναν έως τρία ποτήρια κρασί την ημέρα διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νέο καρδιακό επεισόδιο ή και να πεθάνουν εξαιτίας του, σε σύγκριση με όσους απέφευγαν εντελώς το κρασί.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Καρδιολογίας» (IJC), πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διάφορα ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας, σε 11.248 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είχαν περάσει έμφραγμα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους έπειτα από το έμφραγμα, καταγράφοντας αναλυτικά τα νέα καρδιακά συμβάματα τα πρώτα 3,5 χρόνια και τη θνησιμότητα έπειτα από 7,3 χρόνια.

Όσοι έπιναν έως μισό λίτρο κόκκινο ή λευκό κρασί την ημέρα, είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νέο καρδιακό επεισόδιο, καθώς και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιολογικά αίτια, σε σύγκριση με όσους απείχαν του αλκοόλ.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν μόνον για όσους ήδη έπιναν συστηματικά όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη και προειδοποιούν πως δεν είναι καλή ιδέα να αρχίσει ξαφνικά να πίνει ένας ασθενής για να αποφύγει τα περαιτέρω καρδιολογικά προβλήματα.

Εκτιμούν επίσης ότι η προστατευτική δράση των μετρίων ποσοτήτων κρασιού πιθανώς σχετίζεται και με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που παρατήρησαν ότι ακολουθούσαν όσοι εθελοντές τους έπιναν καθημερινά λίγο κρασί.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι στα άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο το κρασί ασκεί παρόμοια επίδραση με αυτή που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Στη μελέτη μας, οι εθελοντές που έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες κρασιού έδειχναν πιο υγιείς απ’ όσο εκείνοι που δεν έπιναν, ενώ αντιθέτως όσοι είχαν υψηλή πρόσληψη κρασιού είχαν χειρότερες διατροφικές συνήθειες».ΑΠΟ ΤΟ BIOSHOP.GR >>>


Σχολιάστε το άρθρο