Το λάδι καρύδας εκτός μια από τις πιο εκπληκτικές τροφές της φύσης, έχει αποδειχθεί και μια από τις πιο θεραπευτικές. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες, βοηθάει στην υγεία των οστών, λειτουργεί ως άριστο καλλυντικό και ενυδατικό για το δέρμα κ.α. Τελευταία μελετάται το λάδι καρύδας για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι στους ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, τα κετονικά σώματα, που παράγονται όταν τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας του ελαίου καρύδας μεταβολίζονται από το ήπαρ, μπορούν να είναι μια τέλεια πηγή καυσίμων για τον εγκέφαλο. Έχει βρεθεί ότι ένας εγκέφαλος που έχει εκφυλιστεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη ως καύσιμο. Οι κετόνες μπορούν να συμβάλλουν ενδεχομένως στην επίλυση αυτού του προβλήματος, παρέχοντας μια διαφορετική πηγή καυσίμων που ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αντί της γλυκόζης.
Η έρευνα πίσω από τη χρησιμότητα των κετόνων για την διανοητική υγεία είναι πολύ ελπιδοφόρα. Από την τόνωση του μεταβολισμού μέχρι τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, το λάδι καρύδας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει όσους υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας βρίσκονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους στο λάδι καρύδας και σε μικρότερα ποσοστά στους καρπούς του φοινικόδεντρου, στο κατσικίσιο γάλα και στη φέτα.
Η θεωρία των κετόνων συνδέεται με τη θεωρία που υποστηρίζει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι ουσιαστικά μια άλλη εκδοχή του διαβήτη και γι αυτό χαρακτηρίζεται ως «διαβήτης τύπου 3» ή «διαβήτης του εγκεφάλου» και συνδέεται με το ρόλο της ινσουλίνης στο σώμα και τον εγκέφαλο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ουσιαστικά το κύριο αίτιο πρόκλησης του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Συγκεκριμένες μαρτυρίες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Στο βιβλίο «Alzheimer’s Disease: what If there was a Cure? The Story of Ketones» της Δρ. Mary Newport και στο www.coconutketones.com μπορούμε να βρούμε μια τέτοια ζωντανή μαρτυρία θεραπείας ενός ασθενή που έπασχε από Αλτσχάιμερ και θεραπεύτηκε.
Εκτός από το λάδι καρύδας σημαντική συνεισφορά στη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει και το Γανόδερμα.
Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται ερευνητές του Πανεπιστήμιου Χονγκ Κονγκτ σε μελέτη που διεξήγαγαν και τα πορίσματα της οποία δημοσιεύονται και στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των ΗΠΑ.
ΓΙα αυτόν τον λόγο, όσοι πιστεύουν ότι μία σωστά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να συνεισφέρει στη νόσο αλτσχάιμερ, ας εξετάσουν σχολαστικότερα και το Γανοδερμα 90 ημερων