Καταπολεμήστε τη γρίπη και το κρυολόγημα με τη βοήθεια της Αγιουρβέδα

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι ασθένειες που οφείλονται σε ιούς και η θεραπεία τους βασίζεται στην συμπτωματική ανακούφιση. Η βοτανική θεραπεία παρέχει συμπτωματική ανακούφιση, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να καταπολεμήσει τη μόλυνση μόνος του.

υποχονδρίασηΗ καλύτερη βοτανική-αγιουρβεδική θεραπεία για την εξάλειψη των αιτιών του κρυολογήματος και της γρίπης, ενισχύει την κυκλοφορία και την αποστράγγιση του λεμφατικού συστήματος, απομακρύνει τις τοξίνες και τις βλέννες μέσω της πεπτικής οδού. Με τον τρόπο αυτό, αντί να σκοτώνουμε τα βακτήρια, οδηγούμε τη βακτηριακή λοίμωξη μέσα στο υψηλά όξινο πεπτικό σύστημα, όπου η ζωή των βακτηρίων τερματίζεται με φυσικό τρόπο.

Μερικά από τα παραδοσιακά αγιουρβεδικά βότανα, που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία συντελούν στη λύση του προβλήματος:

AMLA (Amalaki): Είναι η πιο δυναμική φυσική πηγή βιταμίνης C στον κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ πικρό εσπεριδοειδές φρούτο, που βοηθά να επιδιορθωθούν οι κατεστραμμένοι ιστοί του σώματος, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το Amla μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, στην επιδιόρθωση των ερεθισμένων βλεννογόνων μεμβρανών, τόσο του αναπνευστικού, όσο και του εντερικού συστήματος, και είναι σπουδαίος παράγοντας κατά του πυρετού και άλλων φλεγμονικών καταστάσεων.

CHYAVANPRASH: Πρόκειται για ένα πολύ-μεταλλικό και πολυ-βιταμινούχο βοτανικό συμπλήρωμα, το οποίο ανανεώνει και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αποτελείται κυρίως από ένα φρούτο που ονομάζεται Amla και το οποίο είναι γνωστό ως η πιο ισχυρή μορφή φυσικής βιταμίνης C στον κόσμο. Το Amla συνδυάζεται με 54 Αγιουρβεδικά βότανα και μαγειρεύεται επί δύο ημέρες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα ενεργά συστατικά στο Chyavanprash. Παραδοσιακά, το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται ως φάρμακο κατά της γήρανσης και του στρες, όμως αποτελεί και άριστα αποτελεσματική καθημερινή πρόληψη για τα κρυολογήματα, το στρες και την εξάντληση. Διεγείρει το λεμφατικό σύστημα με σκοπό τον καθαρισμό του, ενώ παράλληλα παρέχει δυναμικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που λειτουργούν πολύ καλά για την πρόληψη του κρυολογήματος. Το Chyavanprash θεωρείται περισσότερο διατροφικό συμπλήρωμα, παρά φάρμακο, παρόλο που οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι μοναδικές. Κατά παράδοση μπορεί να αλείφεται πάνω σε κράκερ και να καταναλώνεται σαν σνακ.

κρυολόγημαASHWAGANDHA: Τονωτικό, στυπτικό και ανανεωτικό. Αυξάνει την ανοσοποιητική απόκριση και την ικανότητα καταπολέμησης των ασθενειών.

GINGER: Θερμό, διεγερτικό, αντισηπτικό, σπασμολυτικό και μετατρεπτικό.

PIPPALI: Το piper longum χρησιμοποιείται επίσης κατά των ερεθισμών και ως αναλγητικό όταν απλώνεται τοπικά για τους μυϊκούς πόνους και τις φλεγμονές. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις παράλυσης, επιληψίας και πόνων των αρθρώσεων. Τόσο οι σπόροι, όσο και οι ρίζες του, χρησιμοποιούνται στο βήχα, τους ρευματισμούς, τη λέπρα και τη φυματίωση.

lookBLACK PEPPER (ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ): Δυνατό, καυτερό, θερμό, χωνευτικό και αντιπυρετικό. Χορηγείται ως σπιτική θεραπεία με μέλι και ginger για τη θεραπεία του πονόλαιμου και του κρυολογήματος.

ΑΛΛΑ ΒΟΤΑΝΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ

Turmeric, Licorice (Yasthi Mandhu – Γλυκόριζα), Aloe (Αλόη), Peppermint (Δυόσμος), Triphala, Mushrooms (Μανιτάρια), Shatavari, Olive leaf (Φύλλα ελιάς), Guggul, Neem, Astralagus, Brahmi

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ: Το λεμόνι είναι εξαιρετικό για τα κρυολογήματα. Το ρητό λέει, «Ένα λεμόνι την ημέρα, το κρυολόγημα κάνει πέρα». Αναμίξτε το χυμό δύο λεμονιών σε 2-1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό που έχετε γλυκάνει με μέλι. Πιείτε το μίγμα το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τα βαριά κρυολογήματα.

Η Αγιουρβεδική ιατρική υποστηρίζει επίσης, ότι οι διατροφικές αλλαγές βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Καταναλώνετε περισσότερες τροφές ολικής άλεσης και βρασμένα στον ατμό λαχανικά, και λιγότερα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά τρόφιμα, καρύδια, γλυκά και γλυκούς χυμούς, έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

-Γράφει η Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Αγιουρβέδα), www.ayurvedaingreece.gr.

Σε συνεργασία με το τμήμα R&D της εταιρείας Himalaya

Σχολιάστε το άρθρο