Και βιολογικά γερασμένα τα παραμελημένα παιδιά

τελομερή

Τη σχέση ψυχής, συναισθημάτων και ασθενειών έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης και του πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης. Τα ευρήματα της έρευνας αφορούν τα παιδιά και μάλιστα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά. Πιο γερασμένα, όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και βιολογικά και πιο ευάλωτα σε ασθένειες όπως διαβήτη, καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα και άνοια εμφανίστηκαν τα παιδιά που μεγάλωσαν με άγχος και στέρηση, παραμελημένα από τους γονείς τους ή χωρίς γονείς.
τελομερήΟι επιστήμονες μελέτησαν το γενετικό υλικό των παιδιών ενός ρουμανικού ορφανοτροφείου. Συγκεκριμένα, στα ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά έχει πρόωρα σμικρυνθεί το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων τους. Στα παιδιά που μεγάλωσαν με θετούς γονείς και όχι σε ορφανοτροφείο, άρα είχαν περισσότερη φροντίδα και λιγότερο στρες, τα τελομερή ήσαν μακρύτερα. Γενικά, όσο πιο γρήγορα φθείρονται τα τελομερή, τόσο ταχύτερα φθείρεται και το γενετικό υλικό των κυττάρων, κάνοντας το άτομο πιο ευάλωτο σε ποικίλες παθήσεις, ενώ μπορεί να συντομεύσει το προσδόκιμο της ζωής του.
Τα τελομερή ανακαλύφθηκαν το 2004, από την Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν -η οποία το 2009 πήρε το βραβείο Νόμπελ για τη συμβολή της στην ανακάλυψη των τελομερών- μαζί με την Ελίζα Έπελ, και οι δύο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο και οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που φρόντιζαν παιδιά με χρόνιες παθήσεις, είχαν συνεπώς μεγάλο ψυχικό εργασιακό στρες, είχαν τελομερή βραχύτερου μήκους, το ισοδύναμο του να έχουν χάσει 9 ως 17 χρόνια ζωής. Έκτοτε, άλλες μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη βραχύτερων τελομερών σε ενήλικες που έχουν περάσει δύσκολη παιδική ηλικία, με κακοποίηση και σοβαρές ασθένειες. Η βιολογία των τελομερών στα παιδιά αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας.
Τώρα οι επιστήμονες εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι δυνατό να μεγαλώσει ξανά το μήκος των τελομερών (άρα να κερδίσουν βιολογικά χρόνια ζωής) στα ορφανά και εγκαταλειμμένα παιδιά, τα οποία μετά το ορφανοτροφείο δόθηκαν σε θετούς γονείς ή αν η σμίκρυνση στα τελομερή είναι πια μόνιμη.

Σχολιάστε το άρθρο