Ιδρώτας, το φυσικό κλιματιστικό του σώματος

Ιδρώτας

ΙδρώταςΗ εφίδρωση είναι μια απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού που προλαβαίνει την υπερθέρμανση του σώματος μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα. Η διαδικασία αυτή, αν και απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να γίνει προβληματική κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κακοσμίας του σώματος. Ο υδράργυρος ανεβαίνει και ο ιδρώτας γίνεται ο μόνιμος, αλλά όχι πάντα ευχάριστος, σύντροφος του καλοκαιριού.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος και δεν είναι αυτός που προκαλεί την κακοσμία, όπως πολλοί νομίζουν. Αυτό που προκαλεί την κακοσμία είναι τα βακτήρια που κατοικούν στο δέρμα μας, διαλύουν τον ιδρώτα στα συνθετικά του μέρη και δημιουργούν παραπροϊόντα.

Ο ιδρώτας είναι ένα υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους «ιδρωτοποιούς» αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων. Είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος. Σε όλη την επιφάνεια του σώματός μας υπάρχουν περίπου 2,5-3 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες, αριθμός που διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς επίσης και από περιοχή σε περιοχή του σώματος στο ίδιο άτομο. Οι περισσότεροι από τους ιδρωτοποιούς μας αδένες βρίσκονται στις παλάμες, τα πέλματα και τις μασχάλες, σημεία στα οποία ιδρώνουμε περισσότερο.

Ο ιδρώτας είναι μέρος της ζωής μας και δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Το «κέρδισα με τον ιδρώτα του προσώπου μου», λέμε εννοώντας ότι δουλέψαμε σκληρά. «Με έλουσε κρύος ιδρώτας», λέμε όταν φοβόμαστε, «δεν ιδρώνει το αυτί μου», «ίδρωσα να τα καταφέρω» κτλ είναι ορισμένες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Η πολύτιμη διαδικασία της εφίδρωσης

Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κ.α. Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα, κυρίως όταν κάνει ζέστη, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει προκαλείται υπερθέρμανση στον οργανισμό, η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού βοηθώντας τον να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία. Ο άνθρωπος όμως μπορεί να ιδρώσει κατά τη διάρκεια μιας επίπονης εργασίας, μετά από έντονη προσπάθεια ή μετά από έντονη άσκηση. Επίσης, όταν νιώθει πίεση, άγχος, αγωνία, φόβο ή άλλες καταστάσεις ψυχικής έντασης. Συχνά, η έκκριση ιδρώτα προκαλείται και τεχνητά με φάρμακα, εντριβές, θερμά λουτρά, ζεστά ροφήματα και κάνει καλό σε δηλητηριάσεις και κρυολογήματα. Από όλα τα ζώα περισσότερο ιδρώνει το άλογο. Ο σκύλος δεν ιδρώνει καθόλου, γιατί δεν έχει καθόλου ιδρωτοποιούς αδένες.

Ο ιδρώτας, ουσιαστικά, επιτελεί δυο βασικές, σημαντικές λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μια είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος και η δεύτερη είναι το ότι μέσω αυτού αποβάλλονται οι τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα. Ο οργανισμός τοξινώνεται μέσω των τροφών, του καπνίσματος, των φαρμάκων, του μολυσμένου περιβάλλοντος και του αέρα. Το σώμα διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς για την αποβολή αυτών των τοξινών. Η αποβολή τους γίνεται μέσω της ούρησης, των κοπράνων, αλλά και του ιδρώτα. Αν το σώμα δεν αποβάλλει αυτές τις τοξίνες, δημιουργούνται πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, τριχόπτωση, κακή διάθεση και άλλες μικρές ή σοβαρές ασθένειες.

ΙδρώταςΔιαταραχές της εφίδρωσης

Η πιο συνηθισμένη διαταραχή της διαδικασίας της εφίδρωσης στον άνθρωπο, είναι η υπεριδρωσία , δηλαδή εφίδρωση η οποία υπερβαίνει τη φυσιολογική ποσότητα που απαιτείται για την διατήρηση  της σταθερής θερμοκρασίας του σώματος. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από υπεριδρωσία. Οι ασθενείς με υπεριδρωσία παράγουν τόσο μεγάλη ποσότητα ιδρώτα, που τους προκαλεί αμηχανία στις κοινωνικές συναναστροφές ή παρεμπόδιση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους. Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική και με ασαφές αίτιο (ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπεριδρωσία) ή μπορεί να είναι και σύμπτωμα άλλων ιατρικών καταστάσεων που περιλαμβάνουν μασχαλιαίες διαταραχές, δυσλειτουργία θυρεοειδούς, βλάβη νεύρων, εμμηνόπαυση ή και ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμακευτικής αγωγής (δευτεροπαθής υπεριδρωσία).

Λιγότερο συχνές είναι οι αναφορές στην υποϊδρωσία και την ανιδρωσία. Είναι φαινόμενα σπανιότερα, για τα οποία συνήθως οι ασθενείς δεν επισκέπτονται το γιατρό. Οι καταστάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μειωμένη εφίδρωση ή έλλειψη εφίδρωσης και μπορεί να αποτελέσουν μία επείγουσα ιατρική κατάσταση, οδηγώντας σε υπερθερμία και θάνατο. Γενικά, διαταραχές στην εφίδρωση μπορεί να προκληθούν από φαρμακευτικά ή ορμονικά αίτια, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους.

Πολλές φορές ο ιδρώτας μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης ή ενδεικτικό κάποιου ιατρικού προβλήματος. Π.χ. αν κάποιος παρατηρήσει ότι ιδρώνει περισσότερο από ότι συνήθως ή ότι έχει νυχτερινούς ιδρώτες χωρίς κανέναν εμφανή λόγο, θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του. Επίσης, οι κρύοι ιδρώτες είναι μια κατάσταση την οποία κανείς δεν πρέπει να αγνοεί αφού αποτελούν μια αντίδραση του σώματος σε σοβαρές ασθένειες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην οσμή του ιδρώτα, αφού και αυτή μπορεί να είναι ενδεικτική συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων.

Επιλέξτε σωστά ρούχα και παπούτσια

Η καθαριότητα και η υγιεινή είναι τα πρώτα και απαραίτητα βήματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας, όταν αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ιδιαίτερα όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και η ένδυση παίζει σημαντικό ρόλο. Προτιμήστε τα ρούχα από βαμβάκι ή άλλα φυσικά υλικά. Επίσης, αν το πρόβλημα είναι έντονο προσέξτε τις κάλτσες σας που θα πρέπει επίσης να είναι βαμβακερές, ακόμα και τα παπούτσια που θα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά. Αποφύγετε γενικά τα συνθετικά υφάσματα. Πλένετε τα ρούχα και τα εσώρουχά σας μετά από κάθε χρήση.

Παράγοντες  που προκαλούν κακοσμία του ιδρώτα

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία του σώματος είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς είναι η έλλειψη υγιεινής, η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, η ύπαρξη διαιτητικής ανισορροπίας σε μαγνήσιο και σε ψευδάργυρο, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, καθώς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών που μπορούν να ευνοήσουν την κακοσμία. Οι πιο διαδεδομένες από αυτές είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, τα εξωτικά μπαχαρικά και ο παστουρμάς. Ο καφές και το αλκοόλ γενικά και ειδικότερα η μπύρα προκαλούν δυσοσμία του ιδρώτα. Επίσης, σύμφωνα με του ειδικούς τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, ακόμα κι αν αυτά καθαυτά δεν έχουν δυσάρεστη οσμή (πχ, το βούτυρο). Επιπλέον, το κρέας έχει βρεθεί από έρευνες ότι επιβαρύνει τη μυρωδιά του ιδρώτα, κυρίως στους άνδρες.

Συχνά παρατηρείται και το φαινόμενο δυσκολίας μεταβολισμού τροφίμων όπως τα αυγά, το ψάρι και τα όσπρια, τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα χολίνης με αποτέλεσμα να αναδίδουν δυσάρεστη οσμή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία ανεπιθύμητη μυρωδιά μπορεί ακόμα να προκαλείται από έλλειψη ψευδαργύρου, ασθένειες του ήπατος, σακχαρώδη διαβήτη ή γαστρεντερικές διαταραχές που οδηγούν σε ανεπαρκή ή ημιτελή χώνεψη. Για να αποκλείσετε αυτά τα πιθανά αίτια πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Υπερβολική εφίδρωση μπορούν να προκαλέσουν και κάποια φάρμακα όπως τα αντιψυχωσικά, η μορφίνη και η θυροξίνη σε μεγάλες δόσεις, αλλά και διάφορα αναλγητικά.

«Αποσμητικά» βότανα

Τα αρωματικά φυτά, σύμφωνα με την φυσικοπαθητικό, κα Ματίνα Χρονοπούλου, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του ιδρώτα. Εκτός από την εξουδετέρωση των ισχυρών οσμών, ορισμένα βότανα και αρωματικά φυτά μπορούν να βοηθήσουν και στη μη παθολογική υπερέκκριση ιδρώτα. Η κα Χρονοπούλου αναφέρει μερικά από αυτά:

Μαϊντανός: περιέχει αντιβακτηριακούς παράγοντες και ψευδάργυρο. Ρίξτε τον στη σαλάτα ή πιείτε τον ως ρόφημα. Ψιλοκόψτε τον και ρίξτε τον για 5′ σε βραστό νερό.

Δενδρολίβανο: είναι ισχυρό βακτηριοκτόνο που χρησιμοποιείται ακόμη και σε αποσμητικά. Μπορείτε να πίνετε ένα με δυο ροφήματα με ένα κουταλάκι δενδρολίβανο την ημέρα.

Γαϊδουράγκαθο: δυο ροφήματα την ημέρα θεωρείται ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος και του ήπατος. Συνεπώς συντελεί στον «καθαρισμό» του σώματος.

Φασκόμηλο: ένα φλιτζάνι φασκόμηλο την ημέρα μπορεί να περιορίσει την έκκριση του ιδρώτα. Επίσης καταπολεμά τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία του ιδρώτα. Τριφύλλι (οι κόκκινες ανθοφόρες κορυφές):  τα άνθη του τριφυλλιού περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Μπορείτε να πίνετε ένα ρόφημα με τις ανθοφόρες αποξηραμένες κορυφές την ημέρα.

Κανέλα: θεωρείται ότι βοηθά ώστε το δέρμα να μυρίζει ευχάριστα. Μπορείτε να ρίχνετε κανέλα στα φρούτα σας ή να ετοιμάσετε ένα ρόφημα (ρίχνετε μια πρέζα κανέλα σε βραστό νερό για5’).

Αποσμητικά και αντιιδρωτικά

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά, αν και έχουν τον ίδιο σκοπό που είναι η αποφυγή δυσοσμίας του ιδρώτα.

Αποσμητικά (Deodorant)

Τα αποσμητικά απλά βελτιώνουν την μυρωδιά του ιδρώτα, εξουδετερώνοντας ή αρωματίζοντας τις οσμές. Περιέχουν άρωμα και αλκοόλη, που σκοτώνει τα βακτήρια που δημιουργούν τη μυρωδιά του σώματος. Δεν σταματούν την εφίδρωση, αλλά ο σκοπός τους είναι να κάνουν την περιοχή της μασχάλης να μυρίζει όμορφα.

Αντιιδρωτικά (Antiperspirants)

Τα αντιιδρωτικά μειώνουν την έκκριση του ιδρώτα, φράσσοντας του ιδρωτοποιούς αδένες με μικροσκοπικούς κόκκους αλάτων αλουμινίου. Τα άλατα αλουμινίου λειτουργούν και ως αντιβακτηριδιακή προστασία. Η ισορροπία του σώματος διαταράσσεται λόγω του μπλοκαρίσματος των σμηγματογόνων αδένων.

Είναι τοξικά τα προϊόντα κατά του ιδρώτα;

Το πιο κοινό συστατικό που βρίσκουμε στα αποσμητικά ή πιο σωστά στα αντιιδρωτικά είναι τα άλατα αλουμινίου. Οι συνθέσεις αλουμινίου, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία εφίδρωσης του σώματος. Μπορούν να συρρικνώσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να μπλοκάρουν τους πόρους. Τα άλατα του αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στα αντιιδρωτικά μένουν για πολύ καιρό πάνω στο δέρμα. Μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και από μια μερίδα επιστημόνων ενοχοποιούνται ακόμα για την ασθένεια Alzheimer. Κυρίως, όμως, τα άλατα αλουμινίου των αποσμητικών, έχουν κατηγορηθεί για αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Έρευνα του 2006 από το Πανεπιστήμιο του Ρήτινγκ διαπίστωσε ότι τα άλατα αλουμινίου αυξάνουν τη γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τα οιστρογόνα σε ανθρώπινα μαστικά καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για το αλουμίνιο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι εφαρμόζεται στη μασχάλη, κοντά δηλαδή στον μαστό και μένει πάνω στο δέρμα.

Η έρευνα ουσιαστικά έδειξε ότι τα άλατα αλουμινίου συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα μέσα στο σώμα. Επόμενη έρευνα που στηρίχθηκε σε αυτή, από το Πανεπιστήμιο του Keele έδειξε πως τα άλατα αλουμινίου συγκεντρώνονται στην περιοχή του στήθους, κάτω και πλάγια της μασχάλης, μία περιοχή που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στον καρκίνο. Η συγκέντρωση καλοηθών ογκιδίων και εξογκωμάτων στο στήθος ενδεχομένως να οφείλεται στη χρήση αποσμητικών και αντιιδρωτικών προϊόντων και γι αυτό οι γιατροί συστήνουν τη διακοπή της χρήσης τους.

Κάποια αποσμητικά επίσης μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα. Γενικά, τα αντιιδρωτικά (περισσότερο επικίνδυνα από τα αποσμητικά) σταματούν την διαδικασία της εφίδρωσης με αποτέλεσμα οι τοξίνες που θα έπρεπε να αποβληθούν να μην αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα, αλλά να συσσωρεύονται.

Μια άλλη δημοφιλής τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στα περισσότερα αποσμητικά είναι το BHT (Butulated Hydroxutoluene Βουτίλιο Υδροτολονόλιο), το οποίο βρίσκεται επίσης στις πάνες και ως συντηρητικό στα τρόφιμα. Είναι συνθετικό συστατικό (από πετρέλαιο) και έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές στο έμβρυο. Οι υπερασπιστές των αποσμητικών μιλούν για αστήρικτες εικασίες.

Γενικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν η σχέση μεταξύ καρκίνου του μαστού και αποσμητικών δεν έχει εξακριβωθεί, ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιούμε αποσμητικά που προέρχονται από φυτικά συστατικά.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή των αποσμητικών, αντιιδρωτικών για δύο λόγους. Τα αποσμητικά απομακρύνουν τη φυσική μυρωδιά της μαμάς και του γάλακτος που χρειάζεται το μωρό και επίσης τα χημικά συστατικά των αποσμητικών που περνούν στο γάλα και, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν είναι τοξικά, ενοχλούν τη μύτη και το στόμα του μωρού. Το μωρό βρίσκεται τόσο κοντά στη μαμά, που αναπνέει και τις αναθυμιάσεις από αυτό που έχει βάλει η μαμά στη μασχάλη της.

Είναι σαν έχεις ετοιμάσει ένα υπέροχο δείπνο και τελευταία στιγμή να ψεκάζεις με αποσμητικό χώρου το τραπέζι στο οποίο έχεις σερβίρει το φαγητό σου. Μάλλον θα είναι δυσάρεστο για τους καλεσμένους σου.

Αν όμως η μαμά δεν μπορεί να μην χρησιμοποιήσει αποσμητικό, καλό είναι να χρησιμοποιήσει κάτι αγνό και φυσικό, άοσμο ή με φυσική μυρωδιά, χωρίς τοξικά συστατικά.

Αποσμητικά με τη βοήθεια της φύσης

Κάποτε οι λαοί αντιμετώπιζαν το πρόβλημα του ιδρώτα με διάφορες φυσικές μεθόδους, αφού δεν υπήρχαν στα αποσμητικά. Π.χ. σε χώρες της Ασίας, χρησιμοποιούνταν οι κρύσταλλοι αλουνίτη, στη Ρωσία ενίοτε χρησιμοποιούν ξίδι, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου βάζουν χυμό λεμόνι και διάφορα άλλα εκχυλίσματα φυτών, φρούτων, βοτάνων.

Ο χυμός της αλόης και το φασκόμηλο έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως φυσικά αποσμητικά. Κάποια από αυτά τα φυσικά αποσμητικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά και άλλα όχι.

Φυσικά, σήμερα κανείς δεν διανοείται να βάλει ξίδι στη μασχάλη του, αφού την αγορά έχουν κατακλύσει μια πληθώρα σκευασμάτων, αποσμητικών ή αντιιδρωτικών. Προσπαθούμε, όμως, να επιλέγουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικά αποσμητικά και αν είναι δυνατόν αυτά από εκχυλίσματα φυτών βιολογικής καλλιέργειας, ή φυσικούς τους αποσμητικούς κρυστάλλους. Ο αποσμητικός κρύσταλλος είναι ορυκτό άλας σε στερεά ή υγρή μορφή.

Τόσο τα φυσικά αποσμητικά όσο και οι κρύσταλλοι δεν περιέχουν οινόπνευμα, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί ως τοξικές και επικίνδυνες, τα γνωστά parabens ή ενώσεις αλουμινίου.

Αποσμητικά φτιαγμένα από τα χεράκια σας

Αν δεν θέλετε πια να χρησιμοποιείτε αποσμητικά του εμπορίου επιφορτισμένα με διάφορες αμφίβολες ουσίες, φτιάξτε το δικό σας αποσμητικό και απαλλαγείτε από την κακοσμία με φυσικό τρόπο. Όλα τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή ειδών υγιεινής διατροφής.

Αποσμητικό με αμαμηλίδα και περγαμόντο

Υλικά

Αμαμηλίδα

Αιθέριο Έλαιο Περγαμόντο

Αιθέριο Έλαιο Τειόδεντρου

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας

Αποστειρωμένο μπουκάλι με απλικατέρ

Αναμείξτε μία κούπα αμαμηλίδα και 60 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο σε ένα μικρό κατσαρόλακι. Σκεπάστε και ζεστάνετε το μείγμα για δυο με τρία λεπτά. Προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδεντρου και 10 αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μεταφέρετε το μείγμα από το κατσαρολάκι σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι με απλικατέρ με ένα πλαστικό χωνί. Ανακινείστε το μπουκάλι και αφήστε το σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο για μια ημέρα πριν το χρησιμοποιήσετε. Ανακινείστε πριν από κάθε χρήση.

Αποσμητικό με λεβάντα

Υλικά

3/4 της κούπας αμαμηλίδα

1 κουταλάκι του τσαγιού βότκα

2 κουταλάκια του τσαγιού χυμό αλόε βέρα

15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πατσουλί

15 σταγόνες έλαιο κίτρου

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο

Αποστειρωμένο μπουκάλι με απλικατέρ

Αναμείξτε στο μπουκάλι όλα τα υλικά μαζί. Ανακινείστε καλά. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα δροσερό σκοτεινό μέρος. Ανακινείστε καλά πριν τη χρήση.

Και θυμηθείτε:

– Λίγος χυμός σέλινου ή μαϊντανού στο νερό του μπάνιου, μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές.

– Πολύ αποτελεσματικό αποσμητικό για το σώμα, είναι η μαγειρική σόδα. Προσθέστε λίγη στο νερό του μπάνιου και μετά το μπάνιο, αφού σκουπιστείτε, βάλτε λίγη στις μασχάλες αν έχετε πρόβλημα κακοσμίας.

Ατμόλουτρα  Χαμάμ, ο ιδρώτας ως μέσο εξαγνισμού σώματος και ψυχής

Το χαμάμ είναι η ανατολική έκδοση του ατμόλουτρου και θεωρείται η υγρή έκδοση της σάουνας. Τα χαμάμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα των Ανατολικών χωρών καθώς ήταν μέρη συναντήσεων, εξαγνισμού ψυχής και σώματος, αλλά και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τα χαμάμ μέσω επαφών με την Τουρκία.

Με τα παραδοσιακά χαμάμ ή ατμόλουτρα ενισχύεται η σωματική χαλάρωση και υπάρχει αίσθηση ελαφρότητας και ευεξίας. Αποτέλεσμα, η ευχάριστη αίσθηση και η ευδιαθεσία. Το ατμόλουτρο ή χαμάμ βοηθά στην αποβολή των τοξινών, οι οποίες αν μείνουν μέσα στο σώμα προκαλούν δυσφορία, βάρος, πρήξιμο, κακό μεταβολισμό, ψυχική αδιαθεσία, κόπωση,  κατάθλιψη, νεύρα, αμφιθυμία και θυμό. Με τον ατμό ανοίγουν οι πόροι μέσα από τους οποίους αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα τοξινών. Η εφίδρωση διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε ανεκτά επίπεδα.

Τη συνήθεια υιοθέτησε και η Δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα κατά τη βικτωριανή εποχή. Στην Ελλάδα υπήρχαν τουρκικά χαμάμ διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια ως κατάλοιπα της κατάκτησης. Πολλές πόλεις διέθεταν χαμάμ τα οποία λειτουργούσαν σε διαφορετικές ώρες ή μέρες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η λειτουργία τους συνδέθηκε και με την κοινωνική ζωή των πόλεων.

Σήμερα, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία ή σπα συμπεριλαμβάνουν υπηρεσίες χαμάμ στις υπηρεσίες τους με τη μορφή της σάουνας που δεν είναι ακριβώς το ίδιο βέβαια, αφού δεν έχει καμιά σχέση με τα επιβλητικά χαμάμ με τους μεγάλους σφαιρικούς τρούλους και τον κοινωνικό ρόλο. Στην Ελλάδα, λειτουργούν σήμερα μόλις δύο χαμάμ, ένα στην Πάτρα και ένα στη Ρόδο.

-της Ειρήνης Κάρου

-Πηγές: wikipedia, Journal of Applied Toxicology.

Σχολιάστε το άρθρο