Τα μούρα ενισχύουν τη μνήμη

μούρα

Άλλη μια μελέτη ευρείας κλίμακας έδειξε ότι η κατανάλωση μούρων τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό μας από προβλήματα ή απώλεια μνήμης.

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 16.000 γυναίκες που μελετήθηκαν από το 1980. Στις συνεντεύξεις που γινόντουσαν ανά δύο χρόνια, οι ερευνητές ζητούσαν από τις γυναίκες να θυμηθούν λεπτομέρειες από μια παράγραφο που μόλις τους είχαν διαβάσει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα μούρα, κυρίως μύρτιλλα και φράουλες, σε σχέση με αυτές που έτρωγαν λιγότερα είχαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης προβλημάτων μνήμης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Neurology και βασίστηκε και σε παλιότερες έρευνες σε ποντίκια και ανθρώπους που έδειξαν ότι γενικά τα μούρα ωφελούν τον εγκέφαλο.

Τα διάφορα είδη μούρων είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ένα συγκεκριμένο είδος αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες, οι οποίες περνούν από το αίμα στον εγκέφαλο. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες δρουν στο κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την μνήμη και τη μάθηση.

lookΟι επιστήμονες θεωρούν ότι περαιτέρω ακόμα έρευνα χρειάζεται για να αποδειχθεί με σιγουριά το αν και κατά πόσον τα μούρα ευθύνονται για την καλή κατάσταση του εγκεφάλου των γυναικών που μελετήθηκαν. Παρόλα αυτά, σίγουρα κανείς δεν ζημιώθηκε συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή του περισσότερα μούρα.

Σχολιάστε το άρθρο