Δελτίο υγείας της Αγιουρβέδα – Η υγεία της γυναίκας

Η υγεία της γυναίκας είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Βασίζεται στην ύπαρξη επαρκούς θρεπτικής ισορροπίας για την συντήρηση όλων των οργάνων, την παραγωγή ορμονών για την ρύθμιση της εμμηνορρυσίας και την αποβολή των τοξινών με σκοπό την διατήρηση της υγείας του σώματος. Η σωστή αντιμετώπιση του στρες, η κατάλληλη διατροφή, η συχνή άσκηση και η απόλαυση της ζωής αποτελούν τις βασικές αρχές για την επίτευξη της υγείας.

Σημάδια\ενδείξεις καλής υγείας:

υγεία της γυναίκας-Υγιής και ισορροπημένη όρεξη για φαγητό χωρίς βουλιμικές τάσεις

-Εκτίμηση της γεύσης και του αρώματος της τροφής. Ικανοποίηση και κορεσμός μετά το γεύμα

-Καλή πέψη χωρίς σημάδια ενόχλησης, δυσανεξίας, μετεωρισμού, πρηξίματος

-Καθαρή φωνή

-Ανακούφιση από κάθε πόνο ή ενόχληση

-Σωστή λειτουργία των αισθήσεων: ακοή, αφή, όραση, οσμή, γεύση

-Καθαρή επιδερμίδα

-Κατάλληλη διάρκεια και ποιότητα ύπνου 6-8 ώρες\βράδυ

-Τακτική αποβολή των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα

-Κανονική, τακτική, χωρίς πόνους και ενοχλήσεις έμμηνος ρύση

-Ενέργεια και ικανότητα άσκησης

-Ενθουσιασμός και όρεξη για ζωή

-Ισορροπημένα συναισθήματα: ούτε υπερβολική χαρά με την επιτυχία, ούτε υπερβολική στενοχώρια σε δύσκολες στιγμές

-Συμπονετική, γενναιόδωρη και ήρεμη

Η άποψη της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα αποτελεί το παραδοσιακό σύστημα υγείας της Ινδίας. Χρησιμοποιεί φυσικές θεραπευτικές συνταγές (θεραπευτικά σκευάσματα) και προτάσεις διαβίωσης για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Η έμμηνος ρύση αποτελεί μια σαφέστατη ένδειξη της κατάστασης της υγείας της γυναίκας. Η άποψη της Αγιουρβέδα για την εμμηνορρυσία εξετάζεται μέσα τις φάσεις της kapha, pitta, vata.

-Ο κύκλος κατά μέσο όρο εμφανίζεται κάθε 28 ημέρες περίπου και διαρκεί 4-5 ημέρες. Έχει κανονική ροή και χρώμα, χωρίς θρόμβους, ενοχλήσεις και προεμμηνοριακό σύνδρομο.

-Η πρώτη φάση από την 4η ημέρα μέχρι την ωορρηξία είναι η περίοδος κατά την οποία παράγεται το ενδομήτριο και αυξάνεται η kapha. Αυτήν την περίοδο η γυναίκα οφείλει να τρέφεται καλά και υγιεινά.

-Στη δεύτερη φάση από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της περιόδου τα επίπεδα pitta είναι υψηλότερα και παράγεται μεγαλύτερη θερμότητα. Αυτήν την περίοδο η γυναίκα πρέπει να γυμναστεί, να τραφεί με καθαριστικές τροφές και να αποφύγει τον καφέ, τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά.

-Η τρίτη φάση είναι η έναρξη της περιόδου, κατά την οποία η vata σπρώχνει τα έμμηνα προς τα κάτω και έξω από το σώμα, αδειάζοντας το περιεχόμενο της μήτρας. Είναι η ώρα λοιπόν για ξεκούραση. Σε αυτή την φάση σχηματίζονται τα μη μεταβολισμένα κατάλοιπα και ορμόνες, που οδηγούν σε συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, βουλιμικές τάσεις, αϋπνία, πρήξιμο του στήθους, άγχος, εκνευρισμός, κατάθλιψη.

Θεραπεία:

Υπάρχουν μερικά πολύ αποτελεσματικά φυσικά θεραπευτικά σκευάσματα για την αποκατάσταση της υγείας της γυναίκας. Η Αγιουρβέδα προτείνει:

-Organic Shatavari για την ενίσχυση του αναπαραγωγικού συστήματος και την αποκατάσταση της υγιούς ισορροπίας σε ορμονικό επίπεδο μέσω των στεροειδών που περιέχει. Ενεργητικά είναι γλυκόπικρο, ενυδατικό και καταπραϋντικό. Αυτό σημαίνει ότι θρέφει τον ξηρό ιστό και απομακρύνει τη θέρμη και τον ιδρώτα. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της προλακτίνης και επομένως και τα επίπεδα της προγεστερόνης. Έτσι αποκαθιστά την φυσική ισορροπία.

-Organic Shatavari Plus (μια συνταγή με Shatavari και δέκα βότανα) για την ρύθμιση του έμμηνου κύκλου. Πρόκειται για μια μίξη βοτάνων που καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, το πρήξιμο και την ανησυχία πριν την έναρξη της περιόδου.

-Organic Aloe Vera Juice (Χυμός οργανικής αλόης). Πρόκειται για ένα ήπιο, καταπραϋντικό βότανο. Είναι επίσης γλυκό και πικρό και για αυτόν τον λόγο θρέφει την ξηρή βλεννογόνο, ενώ απομακρύνει τη φλεγμονώδη θέρμη από το σώμα.

-Organic Hemp Seed Oil (Έλαιο οργανικής ινδικής κάνναβης). Είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3-6-9 λιπαρά οξέα και είναι εξαιρετικό για την ενίσχυση και τη ενυδάτωση της βλεννογόνου. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συντελούν στην δημιουργία προσταγλανδίνης, ορμόνης που μειώνει την κατακράτηση των υγρών και εξισορροπεί τα ορμονικά επίπεδα.

-Organic Harmonise Tea. Μια υπέροχη μίξη βοτάνων που περιέχει τριαντάφυλλο, ιβίσκο και Shatavari που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση και την αποκατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Προτάσεις διατροφής της Αγιουρβέδα

Η διατροφή εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Επομένως είναι σωστό να ακολουθήσετε μια διατροφή βασισμένη πάνω στις δικές σας ανάγκες. Μερικές γενικές συμβουλές:

-Τρώτε μόνο όταν πεινάτε.

-Ακούστε το σώμα και τις ανάγκες του- όχι το μυαλό σας.

-Αντιμετωπίστε το πεπτικό σας σύστημα όπως την φωτιά. Τροφοδοτείτε την με ήπια, εύκολο να αφομοιωθούν ελαφριά γεύματα.

-Μην τρώτε μέχρι να αισθανθείτε κορεσμό. Συνιστάται να φροντίζετε ώστε η τροφή να καταλαμβάνει στο στομάχι σας μόνο το 1\2 της χωρητικότητάς του. Το 1\4 να καταλαμβάνεται από υγρά και το υπόλοιπο 1\4 να παραμένει κενό για την διευκόλυνση της πεπτικής διαδικασίας.

-Καταναλώνετε φρούτα και χυμούς. Αφήνετε όμως να περάσουν τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν ή μετά το γεύμα.

-Τρώτε σε ήσυχο περιβάλλον. Ποτέ όρθιοι και βιαστικά.

-Καταναλώνετε ζεστό μαγειρεμένο φαγητό, καθώς είναι πιο εύκολο να χωνευτεί. Η κρύα, ωμή τροφή δυσχεραίνει την πεπτική διαδικασία.

-Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σπαράγγια, παντζάρια, σπανάκι, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, βούτυρο ghee, τερμινανθό, πιπερόριζα, ρύζι μπασμάτι, καθώς οι τροφές αυτές είναι εξαιρετικά θρεπτικές και ταυτόχρονα συμβάλουν στον καθαρισμό του ήπατος.

-Αποφύγετε τον καφέ και το αλκοόλ (προκαλούν ερεθισμό και πόνο), τη ζάχαρη (διαταράσσει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί κατακράτηση υγρών), τα πολλά κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πορτοκάλια (προκαλούν βλέννα και συμφόρηση).

Προτάσεις Διαβίωσης:

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα σας τονώσει, θα σας διασκεδάσει και θα σας εμπνεύσει όπως η γιόγκα. Κάντε συχνά μασάζ (εντριβές) για την τόνωση του δέρματος, την απομάκρυνση των τοξινών και την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος.

-Από τον Sebastian Pole Lic OHM, Ayur HC, Γενικό Ιατρό και διευθυντή της Pukka Herbs

* Παρακαλούμε λάβετε υπόψη σας: το παρόν αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ενημέρωσή σας. Για συμβουλές που αφορούν στις φυσικές ανάγκες της υγείας σας απευθυνθείτε στο θεραπευτή σας. Σε περίπτωση που ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

** Όλα τα προϊόντα της Pukka Herbs είναι βιολογικά και πιστοποιημένα.

Σχολιάστε το άρθρο