Το γκρέιπφρουτ – Πόσο καλά γνωρίζουμε αυτό το θαυμάσιο φρούτο;

Με φανατικούς φίλους και εχθρούς, το δημοφιλές αυτό εσπεριδοειδές με την ξινόπικρη γεύση δεν περνάει επ’ ουδενί απαρατήρητο.

Με καταγωγή που «παίζει» μεταξύ των νησιών Μπαρμπάντος, των Δυτικών Ινδιών και της Ασίας, το γκρέιπφρουτ -με τη χαρακτηριστική κιτρινωπή όψη- ήρθε στην Ευρώπη αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό και μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επιλέγεται για τους καρπούς του. Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά ουδέποτε συστηματικά. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Άρτα, στα Χανιά, στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία.

γκρέιπφρουτΣε γενικές γραμμές, θεωρείται μια επιβαρυμένη καλλιέργεια όσον αφορά τους ψεκασμούς με φυτοφάρμακα. Ιδίως τα εισαγόμενα γκρέιπφρουτ τις περισσότερες φορές είναι και «κερωμένα», δηλαδή μετά τη συγκομιδή έχουν απολυμανθεί με μυκητοκτόνα και επικαλύπτονται εξωτερικά με παραφίνη, για να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος συντήρησής τους. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και βιολογικά γκρέιπφρουτ, εγχώρια, αλλά και εισαγόμενα (δεν έχουν απολυμανθεί, ούτε επικαλύπτονται εξωτερικά με παραφίνη). Τα εγχώρια τα βρίσκουμε από τα τέλη του Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες η αγορά τροφοδοτείται από εισαγόμενα. Το μέγεθος δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά τους. Όταν τα επιλέγουμε, θα πρέπει να είναι γυαλιστερά από τη φύση τους, να είναι βαριά για το μέγεθός τους, να μην έχουν αμυχές, να μην είναι μαλακά και να μην έχουν σκούρα σημεία. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -εφόσον είναι φρεσκοκομμένα- μπορούν να διατηρηθούν για 2 – 3 εβδομάδες, ενώ στο ψυγείο ο χρόνος αυτός διπλασιάζεται.

Θησαυρός θρεπτικών συστατικών

Η θρεπτική αξία των γκρέιπφρουτ ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους, αφού τα κόκκινα και ρόδινα γκρέιπφρουτ έχουν περισσότερα βήτα-καροτένια, αντιοξειδωτικά,  που ο οργανισμός έχει ανάγκη να προσλάβει προκειμένου μόνος του να συνθέσει βιταμίνη Α. Μισό γκρέιπφρουτ παρέχει περισσότερο από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύττρα και το DNA από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί, πως το γκρέιπφρουτ, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C θα ωφελούσε στον έλεγχο της υπέρτασης, χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη προσοχή, εάν έχετε ήδη ξεκινήσει να λαμβάνετε αντιυπερτασικά φάρμακα, καθώς ουσίες που περιέχονται στο φρούτο εμποδίζουν τη διάσπαση και σωστή απορρόφηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων που ονομάζονται ανταγωνιστές ασβεστίου με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στο αίμα σε μεγάλες ποσότητες, προκαλώντας παρενέργειες. Συνεπώς, αν λαμβάνετε ανταγωνιστές ασβεστίου, μην πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ 2 ώρες πριν ή μετά το φάρμακο.

Συμβάλλει στον έλεγχο βάρους, όπως έχει διαπιστωθεί από κλινικές μελέτες, ελαττώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης στο πλάσμα του αίματος. Η μειωμένη συγκέντρωση της ινσουλίνης στο αίμα, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την όρεξη και την αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Αντίθετα, οι υψηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, επιδρούν στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου, που εντοπίζεται το σημείο όρεξης και κορεσμού στον οργανισμό μας.

Παρουσιάζει σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες ηρεμούν το πεπτικό έλκος και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία. Η ψίχα του «παραδοσιακού» αυτού διαιτητικού φρούτου περιέχει μια μοναδική ουσία, την πηκτίνη (υπάρχει στη φλούδα του φρούτου καθώς και στο εσωτερικό, όχι στο χυμό), η οποία βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης του αίματος και συμβάλλει στη θεραπεία της αθηρωμάτωσης, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα.

Παράλληλα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αρνητική επίδραση της οξύτητας του γκρέιπφρουτ στο σμάλτο των δοντιών και στα τοιχώματα του στομάχου σε όσους εμφανίζουν κάποια ευαισθησία, όπως πύρωση και καούρες κατά την κατανάλωσή του. Σκόπιμο είναι αυτά τα άτομα να αποφεύγουν την κατανάλωσή του είτε να τον συνοδεύουν με το χυμό άλλων φρούτων. Τέλος, περιέχει επίσης κάλιο, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Προτάσεις για το πώς να το καταναλώσετε;

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθημερινά:

•Τρώγοντας 1 / 2 γκρέιπφρουτ ή ένα κρασοπότηρο χυμού με το πρωινό.

•Ετοιμάστε ένα πρόχειρο σνακ με μισό γκρέιπφρουτ και 1 χούφτα ανάλατους άψητους ξηρούς καρπούς.

•Κομμένες φέτες γκρέιπφρουτ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική κάλυψη για τα δημητριακά σας, τις βάφλες κ.α.

•Αναμείξτε χυμό γκρέιπφρουτ με άλλους χυμούς, ώστε να μειώσετε την οξύτητά του.

•Συνδυάζεται εξαιρετικά φρέσκο σε συνδυασμό με σαλάτα παντζάρι.

•Συνοδεύστε ωμή σαλάτα με σπανάκι, όταν το κύριο πιάτο είναι κάποιο λιπαρό ψάρι ή επίσης σε πράσινες σαλάτες μαζί με αβοκάντο.

•Εξαιρετικό τονωτικό, καθώς και αποτοξινωτικό ρόφημα μπορείτε να ετοιμάσετε συνδυάζοντας 2 πορτοκάλια, 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση), 1 λάιμ, 1 κ. γλ. πράσινο τσάι, 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, λίγη τριμμένη πιπερόριζα.

•Δοκιμάστε να παρασκευάσετε χυμό, που να περιλαμβάνει καρότο, σέλινο, αγγούρι, σπανάκι, λεμόνι και γκρέιπφρουτ με την ψίχα του για το κρυολόγημα. Παρασκευάστε τον σε αναλογία περίπου 375ml χυμού αραιωμένου με περίπου 125 ml δροσερού νερού. Πίνετε καθημερινά περίπου 2 ποτήρια από το χυμό.

•Μπορείτε να ετοιμάσετε εξαιρετικό επάλειμμα ή μαρμελάδα και να συνοδεύετε τα πρωινά σας γεύματα όλο τον χρόνο.

Το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ

Το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ προέρχεται από τους σπόρους και μέρος του φλοιού του φρούτου, μέσα στα οποία βρίσκονται τα πολύτιμα φυσικά βιοφλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν την απορρόφηση βιταμίνης C από τον οργανισμό, είναι επίσης πολύτιμα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, εξουδετερώνουν δηλαδή τα επιθετικά μόρια οξυγόνου, τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες.

Τα βιοφλαβονοειδή είναι σημαντικά επίσης για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων και η λήψη τους μπορεί να ωφελήσει άτομα με προβλήματα στο κυκλοφορικό. Επίσης, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να ωφελήσουν άτομα με αιμορροΐδες, αλλεργίες, άσθμα και συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Έχει αποδειχθεί πως τα βιοφλαβονοειδή έχουν ελαφρώς αντιφλεγμονώδη και αντισταμινική δράση, ενώ σε αρκετές έρευνες σχετικά με το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ βρέθηκε ότι η απορρόφηση βιταμίνης C ήταν 35% υψηλότερη σε εκχύλισμα γκρέιπφρουτ σε σχέση με την πρόσληψη σκέτης βιταμίνης C.

Το εκχύλισμα των σπόρων του χρησιμοποιείται κατά κόρον ως τρόπος απολύμανσης σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ. Δέκα με δεκαπέντε σταγόνες στο ξέβγαλμα των σεντονιών καταστρέφουν τους σταφυλόκοκκους, τους στρεπτόκοκκους και τη σαλμονέλα.

Συντελεί σημαντικά στην καταπολέμηση των άφθων, επούλωση σκασμένων χειλιών, καταπραΰνει τους πονόδοντους, όπως και τις ουλίτιδες και απολυμαίνει την οδοντόβουρτσά μας. Είναι σύμμαχος του οργανισμού στο κρυολόγημα, στο βήχα, στην υγιεινή των αυτιών, στο ξύρισμα, στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, στις ψείρες, στα επιφανειακά κοψίματα, τα ελαφρά εγκαύματα, τα σπυράκια, τα τσιμπήματα εντόμων, μυρμηγκιές και στην ενδυνάμωση των νυχιών. Σε εσωτερική χρήση (3 με 15 σταγόνες, ανάλογα, 2-3 φορές την ημέρα σε ένα ποτήρι νερό) βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ megalium

Συνταγή ομορφιάς με λεβάντα και αιθέριο έλαιο κουκουτσιών γκρέιπφρουτ

Υλικά: 2 κουτ. σουπ. έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, 2 κουταλιές σούπας έλαιο jojoba, 1 κουταλιά κερί μέλισσας σε φλοίδες, 1 κάψουλα βιταμίνη E, 1 κουτ. σουπ.  χυμού αλόης, 3 σταγόνες απόσταγμα κουκουτσιού γκρέιπφρουτ, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ.

Εκτέλεση: Θα χρειαστείτε 2 καθαρές κατσαρόλες, ένα χτυπητήρι, ένα βαζάκι και μια κούπα. Αποστειρώστε αρχικά τα σκεύη σας και έπειτα ζεστάνετε σε σιγανή φωτιά το έλαιο από σταφύλι, το jojoba και το κερί μέχρι να λιώσει. Ζεστάνετε την αλόη -πρέπει να είναι χλιαρή- και έπειτα βγάλτε τα από τη φωτιά και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Χτυπήστε πολύ καλά. Όπως κρυώνει, το μίγμα πήζει και ασπρίζει. Προσθέστε τα αιθέρια έλαια, τη βιταμίνη Ε, το απόσταγμα από κουκούτσι γκρέιπφρουτ, ανακατέψτε σιγά και τοποθετήστε το μείγμα στο βαζάκι. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε το καπάκι. Η κρέμα είναι έτοιμη. Διατηρείται αρκετούς μήνες σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Αν το χρησιμοποιείτε καθημερινά, μπορείτε να το διατηρήσετε για ένα μήνα.

-της Παντελέων Βασιλιάννας, Διατροφολόγος, Διαιτολόγος

Σχολιάστε το άρθρο