Τζίντζερ – Η ρίζα του καλού

Μπορεί να έλκει την καταγωγή του από την μακρινή Ασία, αλλά το Τζίντζερ -η πιπερόριζα καθ’ ημάς- η ρίζα με τις πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες, γνωρίζει μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο για τη γεύση, το άρωμα, αλλά και για τη συμβολή της στην υγεία.

ΤζίντζερΣτις θετικές επιδράσεις του Τζίντζερ, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας όπως το κρυολόγημα, η ναυτία, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, οι φλεγμονές, οι λοιμώξεις κτλ, θα πρέπει πιθανότατα να προστεθεί και η ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Ερευνητές εξέτασαν 60 υγιείς γυναίκες στην Ταϊλάνδη μεταξύ 50 και 60 ετών που έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο (placebo) είτε εκχύλισμα Τζίντζερ για δυο μήνες.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, αναφέρεται ότι οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα τζίντζερ σημείωσαν σημαντική βελτίωση των γνωστικών τους λειτουργιών και της μνήμης τους σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, χωρίς καμία παρενέργεια. Οι γυναίκες ήταν εντελώς υγιείς και αποκλείστηκαν οι ομάδες πληθυσμού που είχαν ασθένειες που σχετίζονται με την απώλεια μνήμης ή επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες.

Αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο μηχανισμός πίσω από αυτό, η ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης ενδεχομένως οφείλεται κατά ένα ποσοστό στην αντιοξειδωτική δράση της πικάντικης ρίζας. Φαίνεται πως το Τζίντζερ είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης εξασθενημένων γνωστικών λειτουργιών και μνήμης, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπερβολική ποσότητα, καθώς μπορεί να δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές, υπνηλία, ανησυχία, καταστολή και καούρα, αλλά και να προσέξουμε την αλληλεπίδρασή του με κάποια φάρμακα.

Το Τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των προβλημάτων του θυροειδούς, λόγω του μαγνησίου που περιέχει, ενώ στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του καρκίνου, ως αφροδισιακό, ως καρδιοτονωτικό κ.α. Ο κάθε λαός το έχει χρησιμοποιήσει με διάφορους τρόπους στην κουζίνα του, ενώ αναφέρεται στο Κάμα Σούτρα, τα γραπτά του Κομφούκιου και το Κοράνι. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά το συναντάμε ως συστατικό της τζιτζιμπύρας (μπύρα με τζίντζερ) στην Κέρκυρα, μια συνήθεια που έμεινε στο νησί από την εποχή της Αγγλοκρατίας. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, ως τσάι κτλ, φρέσκο ή σε σκόνη. Χρειάζεται προσοχή κατά την αφαίρεση της φλούδας, καθώς ακριβώς από κάτω βρίσκεται το πιο αρωματικό μέρος της ρίζας.

bannerb

Σχολιάστε το άρθρο