Φθηνά ρούχα – τοξικά λιμάνια

Επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται σε ρούχα, και όχι μόνο, έχουν μετατρέψει τα λιμάνια των χωρών της Ευρώπης σε περιοχές υψηλού τοξικού κινδύνου, σύμφωνα το πρόβλημα που επανέφερε στη δημοσιότητα η γαλλική Le Monde. Θέμα που έχουν θίξει κατά καιρούς καταναλωτικές και οικολογικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace.

Φθηνά ρούχαΣύμφωνα με το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, το 15-20% των κοντέινερ που φτάνουν στα λιμάνια της Ευρώπης είναι γεμάτα χημικές ουσίες, που έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες και νευροτοξικές, όπως το βενζένιο και η τολουένη, χημικά που συναντάμε κυρίως σε είδη ρουχισμού. Το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μάλιστα, στην Ολλανδία πριν δυο χρόνια δυο υπάλληλοι δηλητηριάστηκαν κατά την παραλαβή γυάλινου κοντέινερ από την Κίνα και ένας εκ των δύο έμεινε για πέντε μέρες σε κώμα.

Κάποια από τα τοξικά αέρια που περιέχονται στα κοντέινερ οφείλονται και στη διαδικασία απολύμανσης για την αποφυγή της μούχλας και των παρασίτων κατά τη μεταφορά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται «κίνδυνος αυτό το αντικείμενο έχει ψεκαστεί».

Σχολιάστε το άρθρο