Πολύ εκλεκτό έδεσμα το φουά γκρα (foie gras) αλήθεια. Αλλά πώς θα μπορούσες να κατεβάσεις έστω και μια μπουκιά από αυτό αν ήξερες από το πόσο ακραία κτηνωδία προκύπτει. Η γκουρμέ λιχουδιά σημαίνει λοιπόν λιπώδες ήπαρ και είναι το πρησμένο συκώτι πάπιας ή χήνας που προκύπτει από το βίαιο τάϊσμα τους μέχρι να πεθάνουν.
Η «τεχνική» αυτή αποδίδεται όχι στους Γάλλους φυσικά, αλλά στους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι πρώτοι παρατήρησαν ότι οι χήνες, πριν από την τακτική ετήσια αποδήμησή τους για θερμότερα μέρη, έτρωγαν υπερβολικά, μέχρι το συκώτι τους να γίνει τεράστιο και να το χρησιμοποιήσουν έτσι ως «ρεζερβουάρ» ενέργειας για τα μακρινά και δύσκολα ταξίδια τους. Οι ίδιοι μέσω αυτής της παρατήρησης ανακάλυψαν και την τεχνική της «βίαιης πάχυνσης», η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στις παραγωγικές μονάδες του «βασιλικού» αυτού εδέσματος. Πολύ αργότερα οι Εβραίοι διέδωσαν την τεχνική και το εκλεκτό έδεσμα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στους Γάλλους που κυρίως συνέχισαν την παράδοση για να περάσει μετά στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα σύγχρονα εκτροφεία είναι πραγματικά κολαστήρια για τα ζώα, όλα τα πτηνά που εκτρέφονται σε εντατικά συστήματα συγκράτησης, υφίστανται ωμή, εντατική βίαια διατροφή, πολλές φορές την ημέρα, κατά τις εβδομάδες πριν από το θάνατό τους.
Καταρχήν, ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Παίρνουν μόνο τα αρσενικά, αφού και τα θηλυκά έχουν πολύ ιστώδες συκώτι. Τα τελευταία, πετιούνται σε κάδους σκουπιδιών για να πεθάνουν. Στη συνέχεια τους κόβουν με ένα ψαλίδι το ράμφος. Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη διαλογή και πολλά ακόμη μωρά-πάπιες ή χήνες πετιούνται στα σκουπίδια. Από τα ζωντανά οι εργαζόμενοι διαλέγουν κάθε μέρα τα μικρότερα και τα σκοτώνουν επιτόπου με κλωτσιές ή απλά κοπανώντας τα στο πάτωμα. Τα ζώα πεθαίνουν αργά και βασανιστικά.
Μετά από 14 εβδομάδες τα ζώα που έχουν κρατηθεί για εκτροφή οδηγούνται (συνήθως με κλωτσιές) στο δωμάτιο εξαναγκαστικής πάχυνσης. Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν στενά μικρά κλουβιά από τα οποία το μόνο που προεξέχει είναι το κεφάλι τους. Τα τοποθετούν ένα σωλήνα μεταλλικό,30 εκατοστών στον οισοφάγο και έτσι τα ταΐζουν μια πολύ λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή με σκοπό να τους προκαλέσουν πρήξιμο του συκωτιού. Πολλά ζώα μετά το τάϊσμα προσπαθούν να το φτύσουν, μάταια όμως. Ένα άλλο αποτέλεσμα του υπερτροφισμού τους είναι ότι σύντομα αποκτούν αναπνευστικό πρόβλημα, αφού με το πρήξιμο των εσωτερικών τους οργάνων πιέζονται και οι πνεύμονες. Τα ζώα δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά ούτε να περπατήσουν. Όλα τα εσωτερικά τους όργανα έχουν καταστραφεί. Δεν κοιμούνται, αφού ταΐζονται συνεχώς. Μερικά ζώα έχουν ερεθισμένα οπίσθια, αφού αφοδεύουν και αίμα. Τα πόδια τους είναι πρησμένα από την καθημερινή ορθοστασία.
Έπειτα από 12-18 μέρες ακινητοποιημένα στην αναγκαστική πάχυνση, έρχεται –ευτυχώς για αυτά- η ώρα του σφαγείου. Κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, στο τέλος της οποίας τους περιμένει το μαχαίρι του σφαγέα. Τούς κόβει το κεφάλι, ενώ αυτές χτυπιούνται από τον πόνο.
Για τους δύσπιστους και για όσους νομίζουν ότι μπορούν να εξακολουθούν να καταναλώνουν το έδεσμα υπάρχει το βίντεο των Global Action Network και Farm Sanctuary, που δείχνει με κρυφή κάμερα τις συνθήκες που επικρατούν στη φάρμα του μεγαλύτερου παραγωγού φουά γκρα στον Καναδά. Η σελίδα http://www.stopgavage.com/ έχει δημιουργηθεί για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το φρικαλέο τάισμα της χήνας και μέσω δράσεων να βάλει τέλος στην παραγωγή του φουά γκρα.
Φουά γκρα – εκλεκτό έδεσμα «η φρίκη»

Σχολιάστε το άρθρο