Εθελοντική εργασία και διακοπές

Φθηνές διακοπές, πλούσιες εμπειρίες

Βρέθηκες μέσα στο καλοκαίρι χωρίς χρήματα και με μια ακόρεστη επιθυμία για νέες εμπειρίες και τόπους. Ίσως δεν είσαι τόσο άτυχος όσο νομίζεις και μπορείς μέσα στην ατυχία σου να περάσεις καλύτερα από όλους αυτούς που ξεκουράζονται ανιαρά σε κάποιο resort ή σκορπίζουν το χρόνο τους σε κάποιο κοσμικό νησί. Πώς; Μέσω των εθελοντικών προγραμμάτων των ΜΚΟ και οργανώσεων που προσφέρουν φθηνές διακοπές με εθελοντική εργασία και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Αν είσαι άτομο της δράσης, τότε κάποιο από τα διαφορετικά προγράμματα των οργανώσεων ταιριάζει σε σένα. Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να ετοιμάσεις τις βαλίτσες σου για ταξίδια μακριά από τη γενέτειρά σου, σε άγνωστους τόπους και ενδιαφέρουσες κουλτούρες, μπορείς να επισκεφθείς τις ιστοσελίδες www.season-workers.com, www.wwoof.org, για να κανονίσεις κατευθείαν ένα ταξίδι για εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

Ως εθελοντής μπορείς να προσφέρεις την εργασία σου τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, ανάλογα με την οργάνωση και την ΜΚΟ σε δεντροφυτεύσεις, στην ανακαίνιση παραδοσιακών κτισμάτων και οικισμών, στη συντήρηση αρχείων και εκθεμάτων, στην πυροφύλαξη των δασών και την προστασία σπάνιων φυτών και ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, γνωριμίες, όμορφα τοπία και προσφορά θα σου δώσουν το «τερπόν μετά του ωφελίμου» και την πολυπόθητη «ψυχική ανάταση» που αλλιώς θα δυσκολευτείς να βρεις.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, το επάγγελμα ή τις ευαισθησίες σου μπορείς να διαλέξεις από ένα πλήθος προσφερόμενων προγραμμάτων που θα σου χαρίσουν εμπειρίες αξέχαστες και ουσιαστικές. Η επαφή με τη φύση, η προσφορά, η αποχή από την τηλεόραση και τις «βλαβερές» τελικά ανέσεις της σύγχρονης ζωής, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία και η ομαδικότητα θα σου προσφέρουν διακοπές που αλλιώς ούτε θα ονειρευόσουν.

ΈΛΙΞ: Εμπειρία ζωής σε όλο τον κόσμο

Η μη κυβερνητική οργάνωση ΈΛΙΞ καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά από το 1987. Η ΈΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά.

Για την πραγματοποίηση των δράσεών της, η οργάνωση συνεργάζεται με οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς φορείς, εταιρίες, ιδρύματα, καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Η ΕΛΙΞ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of Voluntary Organizations, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον.

Η οργάνωση διοργανώνει και συντονίζει διεθνή προγράμματα εργασίας στην Ελλάδα, διάρκειας 2 εβδομάδων, μονοήμερες ή διήμερες δράσεις εθελοντισμού σε εθνικό επίπεδο, προσελκύει εθελοντές από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αποστέλλει Έλληνες εθελοντές σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό, διάρκειας 2 εβδομάδων, μέσω της συνεργασίας του διεθνούς δικτύου οργανώσεων Alliance of Voluntary Service Organizations, υποδέχεται ξένους εθελοντές σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας που γίνονται σε συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς, ιδρύματα και κρατικούς φορείς που παράγουν κοινωνικό έργο για διάστημα 6-12 μηνών (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία).

Η ΈΛΙΞ επίσης έχει τη δυνατότητα αποστολής Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Ευρώπη για διάστημα 6-12 μηνών (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία), διοργανώνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τον συντονισμό διεθνών ομάδων εθελοντών, την διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.α. Τέλος, διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων: «Νέα Γενιά σε δράση» (Ανταλλαγές Νέων, Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, Υποστηρικτικά μέσα), EQUAL, LEONARDO, GRUNDTVIG, με σκοπό τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την προώθηση και την πιστοποίηση της εθελοντικής εργασίας.

Τι είναι ένα Πρόγραμμα Εθελοντικής Εργασίας (workcamp); Είναι η προσφορά εργασίας για 15 μέρες από διεθνή ομάδα εθελοντών σε μια περιοχή της Ελλάδας ή άλλης χώρας, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τοπική ανάπτυξη, και την ενεργοποίηση των πολιτών. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 15 περίπου εθελοντές από όλο τον κόσμο, που καθοδηγούνται από εκπαιδευμένους ομαδάρχες. Οι εθελοντές φιλοξενούνται σε απλές εγκαταστάσεις (π.χ. σχολεία, γυμναστήρια, ξενώνες), δουλεύουν 5-6 ώρες κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) με την καθοδήγηση ειδικευμένων ομαδαρχών – συντονιστών και στον ελεύθερο χρόνο τους συμμετέχουν σε γιορτές, εκδηλώσεις, εκδρομές κ.ά., γνωρίζοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και τους κατοίκους του τόπου που τους φιλοξενεί. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 18 ετών και άνω και να μπορούν να επικοινωνούν στα αγγλικά (εκτός αν στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας).

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύπτονται από το φορέα φιλοξενίας. Τα έξοδα ταξιδιού καλύπτονται από τους ίδιους τους εθελοντές. Το ποσό συμμετοχής στα περισσότερα από τα προγράμματα είναι περίπου €100, καταβάλλεται μαζί με την αίτηση και περιλαμβάνει ασφάλιση, ενώ παράλληλα καλύπτει μέρος των λειτουργικών και διοικητικών εξόδων της οργάνωσης. Για συμμετοχή σε περισσότερα από ένα πρόγραμμα, το ποσό συμμετοχής για κάθε επιπλέον πρόγραμμα είναι €80.

Η ΈΛΙΞ, σε συνεργασία με Δήμους και Κοινότητες, καθώς και με εθελοντές από όλο τον κόσμο, διοργανώνει φέτος 17 προγράμματα εθελοντικής συμμετοχής και εργασίας σε 7 περιοχές, ενώ αποτελεί φορέα αποστολής Ελλήνων εθελοντών σε πάνω από 50 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, συνεχίζεται το έργο της συντήρησης παραδοσιακών πετρόκτιστων κτιρίων στα Μαστοροχώρια για 18η συνεχόμενη χρονιά και για 4η χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία με το Δασικό Χωριό Κέρδος στην Ήπειρο. Στην Κέα συνεχίζεται το έργο της συντήρησης των αρχαίων μονοπατιών που είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά το 1995, για 4η χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία με το δήμο της Νέας Μάκρης και για 2η χρονιά θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά προγράμματα στην Τήνο, ενώ νέα προγράμματα ξεκινούν στη Θεσσαλία σε διάφορα χωριά όπως Ανατολή, Μελιβοία, Αμυγδαλή.

Η δραστηριότητα της ΈΛΙΞ συνεχίζεται και εκτός Ελλάδας, αφού σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, η οργάνωση δίνει τη δυνατότητα σε εθελοντές να βρεθούν σε περισσότερες από 50 χώρες, να γνωρίσουν νέους τόπους και ανθρώπους καθώς και άλλους πολιτισμούς και να μοιραστούν μαζί τους εμπειρίες σημαντικές για τη ζωή τους. Από τη Φιλανδία έως την Ιταλία, από το Νεπάλ έως την Ιαπωνία και από τον Καναδά έως το Μεξικό, οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες προγράμματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη τόπων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, τη στήριξη παιδιών ή ενήλικων που ζουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς επίσης να βοηθήσουν στην διοργάνωση πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Στην ιστοσελίδα και στα γραφεία της οργάνωσης μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο με τα προγράμματα, καθώς και την αίτηση συμμετοχής.

-ΈΛΙΞ, Βερανζέρου 15 10677, Αθήνα, Τηλ.: 2103825506, fax:  2103814682, e-mail: elix@elix.org.gr, www.elix.org.gr

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Εθελοντής για το περιβάλλον

Σε όλες τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετέχουν εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού (EVS).

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής είναι η διάθεση για δουλειά και η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. O εθελοντής δεν έχει καμία οικονομική υποχρέωση και του παρέχεται δωρεάν διαμονή στις περιοχές δράσης. Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας υλοποιούνται εποχιακά (εργασίες πεδίου) ή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού).

Ως εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετέχετε: σε δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού (εκδηλώσεις, εκθέσεις) σε όλη την Ελλάδα και τον τόπο σας, σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (δράσεις με μαθητές ή ομάδες παιδιών), σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας ή λύκου), στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (πυροφύλαξη των δασών κατά τους θερινούς μήνες), στη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου του Αρκτούρου στο νομό της Φλώρινας.

Προσφέροντας τον ελεύθερο σας χρόνο στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ θα έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δεν συνηθίζετε στην καθημερινή σας ζωή, να γνωρίσετε ορεινούς τόπους μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας και ομορφιάς, ζώα και σπάνια φυτά. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας θα γνωρίσετε ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και ενδιαφέροντα, θα προσφέρετε για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, θα συμμετέχετε στην επίτευξη ενός κοινωφελή σκοπού και να γίνετε ενεργοί πολίτες.

Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μπορείτε να μείνετε την Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο. Η απασχόλησή σας θα είναι η υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών, κατασκευαστικές εργασίες, εργασίες συντήρησης, συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εξασφαλίζει τη διαμονή των εθελοντών. Ο ξενώνας φιλοξενίας βρίσκεται στον Αετό της Φλώρινας και έχει χωρητικότητα 8 ατόμων. Μπορείτε να κανονίσετε να μείνετε Σαββατοκύριακα, 7ήμερα και 15ήμερα.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι εθελοντές προσφέρουν εργασία και στον τομέα καταγραφής ιχνών της άγριας πανίδας σε ορεινές περιοχές, όπου δραστηριοποιείται η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Στα αστικά κέντρα η εθελοντική προσφορά αξιοποιείται σε δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για την άγρια ζωή και τις ορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

-ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ρογκότη 3, 54624, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310 555920 & Μαρία Στυλιάδου Περιβαλλ. Κέντρο, τηλ.: 23860 41500, e-mail: mstyliadou@arcturos.gr και arcturos@arcturos.gr, www.arcturos.gr

WWF: Απολαύστε και προστατέψτε την ελληνική φύση

Τα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς σας δίνουν τη δυνατότητα να περάσετε τις διακοπές σας σε περιοχές μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα ενεργά στην προστασία τους! Επιπλέον, ενισχύουν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν στην εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνονται από το WWF Ελλάς τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, με την υποστήριξη της Amita Motion. Στόχος των προγραμμάτων που φέτος θα πραγματοποιηθούν σε τρεις σημαντικές οικολογικές περιοχές της Ελλάδας, είναι να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό δυναμικό του WWF Ελλάς, εκδρομές αλλά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18-35 ετών, υπό την καθοδήγηση των τοπικών συνεργατών του WWF Ελλάς. Το κόστος συμμετοχής είναι €105 και καλύπτει τη διαμονή, τη διατροφή, την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και όλες τις παραπάνω δραστηριότητες.

Οι συμμετέχοντες στα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, να διασκεδάσουν, αλλά και να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της Ελλάδας. Έτσι, πέρα από τη σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά των τόπων και τους ανθρώπους των περιοχών που θα επισκεφτούν.

Το πρώτο, από τα τρία θερινά προγράμματα, θα λάβει χώρα στις Πρέσπες (13-27 Ιουλίου 2009). Την περιοχή των Πρεσπών μοιράζονται τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, πολλά είδη φυτών και ψαριών είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι συναντώνται μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα, πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση. Η εργασία περιλαμβάνει παρακολούθηση και καταγραφή των πελεκάνων που περνούν από το όρος Βαρνούντας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Οι εθελοντές θα διαμείνουν στο βιολογικό σταθμό φιλοξενίας εθελοντών στο χωριό Μικρολίμνη Πρεσπών, έπειτα από παραχώρηση της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Το δεύτερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην παραλία Σεκανίων στη Ζάκυνθο (20 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2009). Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994 αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, που αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η διαμονή θα γίνει σε σχολείο της περιοχής.

Το τρίτο πρόγραμμα θα γίνει στη Δαδιά Έβρου (12 Ιουλίου – 06 Σεπτεμβρίου 2009). Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στον Νομό Έβρου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες περιοχές της χώρας. Το WWF Ελλάς μετρά ήδη 18 χρόνια παρουσίας στην περιοχή και έχει υλοποιήσει προγράμματα διαχείρισης και μελέτης του προστατευόμενου δάσους και των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί. Φέτος, θα οργανωθεί για πρώτη φορά πρόγραμμα πυροφύλαξης στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και το Πυροσβεστικό Σώμα. Το πρόγραμμα θα έχει εφαρμογή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, με έδρα το κοινοτικό διαμέρισμα της Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου. Κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα είναι πλήρως εφοδιασμένη και θα συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Διδυμοτείχου. Η εργασία περιλαμβάνει περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του δάσους, στελέχωση επιλεγμένου πυροφυλακίου, καθημερινή εκπαίδευση για τις αιτίες και την προέλευση των πυρκαγιών, την πρόληψη και καταστολή τους, καθώς και ενημέρωση για τη γεωγραφία, τη μορφολογία, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Οι εθελοντές θα διαμείνουν στο δασικό κατάλυμα Τσάμι στο χωριό Δαδιά.

-WWF, Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα, τηλ.: 210 3314893, fax: 210 3247578, e-mail: support@wwf.gr, www.wwf.gr

Ελληνική ορνιθολογική εταιρεία: Γνωρίζοντας τον μαγικό κόσμο των πουλιών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) διεξάγει προγράμματα για την προστασία των άγριων πουλιών, των βιοτόπων τους και του περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, εκδηλώσεις αλλά και δουλειές στα γραφεία της ΕΟΕ, στις οποίες μπορεί κανείς να συμμετέχει.

Κάθε πρόγραμμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την φύση να γνωρίσουν σπάνια είδη πουλιών, τους κινδύνους που τα απειλούν, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην προστασία τους. Πολλοί είναι αυτοί που κάθε χρόνο συμμετέχουν σε κάποιο από τα προγράμματα πεδίου που οργανώνονται και αποκτούν μοναδικές εμπειρίες, ενώ μετά την επιστροφή τους, διατηρούν επαφή με την ΕΟΕ, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

Οι εθελοντές αποτελούν τη ζωτική δύναμη της EOE. Οι εκατοντάδες εθελοντές που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της ΕΟΕ έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Είναι άνθρωποι με μεράκι, που προσφέρουν μέρος από την ψυχή τους σ’ αυτό με το οποίο ασχολούνται. Αυτό ακριβώς τους κάνει πολύτιμους και αναντικατάστατους για μια οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το μερίδιο ευθύνης τους. Ο εθελοντισμός για το περιβάλλον αποτελεί μια ευκαιρία να διοχετεύσουμε ενέργεια σε κάτι που θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα ως άνθρωποι, αλλά και ως κομμάτι της φύσης. Άλλωστε, πώς θα ήταν ένας κόσμος χωρίς πουλιά να πετούν γύρω μας;

Φέτος, υπάρχουν τέσσερα ενδιαφέροντα προγράμματα που αξίζει να συμμετάσχετε. Το ένα αφορά την «Παρακολούθηση της μετανάστευσης των Αρπακτικών στα Αντικύθηρα», στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων. Το εθελοντικό πρόγραμμα αφορά την καταγραφή των αρπακτικών πουλιών που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά την διάρκεια της μετανάστευσης τους και τη σύλληψη πουλιών με ειδικά δίχτυα που τοποθετούνται στο πεδίο για το σκοπό αυτό. Ο εθελοντής θα πρέπει να παραμένει σε συγκεκριμένα σημεία στο νησί για καταγραφή της μετανάστευσης σε πρωτόκολλα πεδίου και καταχώρηση στη βάση δεδομένων. Η διάρκεια των ημερήσιων παρατηρήσεων και καταγραφών είναι από 8-10 ώρες. Οι εθελοντές συμμετέχουν στην διαδικασία των δακτυλιώσεων ανάλογα με την εμπειρία που έχουν. Οι δακτυλιώσεις γίνονται μόνο από άτομα που έχουν σχετική άδεια ή από εκπαιδευόμενους με εποπτεία. Εθελοντές χωρίς σχετική εμπειρία συμμετέχουν στο πρόγραμμα βοηθώντας τους δακτυλιωτές, ενώ σταδιακά εκπαιδεύονται στον χειρισμό των πουλιών και την εξαγωγή τους από τα δίχτυα. Στα καθήκοντα των εθελοντών συμπεριλαμβάνεται και η εισαγωγή των στοιχείων δακτυλίωσης σε βάση δεδομένων. Η εργασία είναι καθημερινή, ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται όταν συμπληρωθούν 7-8 ώρες. Δακτυλιώσεις μπορούν να γίνουν και για 2-3 ώρες το απόγευμα ανάλογα με τον αριθμό των εθελοντών.

Το δεύτερο πρόγραμμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Οικοπεριηγήσεις στη Σύρο» διαρκεί 15 ημέρες (25 Ιουλίου – 6 Σεπτεμβρίου) και οι εθελοντές θα συμμετέχουν σε οικοπεριήγηση στα μονοπάτια της Άνω Μεριάς, η οποία εντάσσεται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Η εργασία είναι καθημερινή και ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται όταν συμπληρωθούν 7-8 ώρες.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση στην Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου» και διαρκεί 15 ημέρες (15 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου). Η εθελοντική εργασία εστιάζεται σε δύο κυρίως τομείς: α) την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον υγρότοπο της Γιάλοβας, την ενημέρωση τους για τις αξίες του και την οργάνωση εκπαιδευτικών ξεναγήσεων και περιπάτων στην περιοχή, β) την προστασία του βιοτόπου του χαμαιλέοντα, την προστασία των φωλιών και την παρακολούθηση του πληθυσμού. Η εργασία είναι καθημερινή και αφορά την λειτουργία ενημερωτικού σταθμού στη Πύλο αργά το απόγευμα, την ξενάγηση επισκεπτών στον υγρότοπο και την προστασία του βιοτόπου του χαμαιλέοντα από κατασκηνωτές και συλλέκτες, καθώς και την προστασία των φωλιών. Το ωράριο και το καθημερινό πρόγραμμα ορίζεται από τον υπεύθυνο εθελοντών. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται από τους υπευθύνους του προγράμματος για όλες τις δραστηριότητες δίνοντας βάρος στις ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες του κάθε εθελοντή.

Το τέταρτο πρόγραμμα με περιορισμένο αριθμό εθελοντών, αφορά την «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση στον Υγρότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου» και διαρκεί επίσης 15 ημέρες (15 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου). Η εθελοντική εργασία εστιάζεται στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον υγρότοπο της Άγρας, στην ενημέρωση τους για τις αξίες του και την οργάνωση εκπαιδευτικών ξεναγήσεων και περιπάτων στην περιοχή. Η εργασία είναι καθημερινή (6-8 ώρες) και αφορά: την συστηματική παρακολούθηση πουλιών στον υγρότοπο, αλλά και στα υπόλοιπα οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής, υποστήριξη στη διατήρηση του υγροτόπου (διαχείριση καλαμιώνων και άλλων σημαντικών οικοτόπων), φροντίδα για τη συντήρηση των υποδομών και την καθαριότητα της περιοχής περιμετρικά του υγροτόπου, υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης και συμβάλλουν στις οικο- ξεναγήσεις, ενώ τέλος, είναι σε εγρήγορση για καταγραφή παράνομων ενεργειών.

-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Βασ. Ηρακλείου 24, 10682, Αθήνα, τηλ/Fax. 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr, www.ornithologiki.gr

Mom: Κολυμπώντας με τη Monachus monachus

Αν θέλετε στις διακοπές σας να προστατέψετε την απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, τότε κλείστε θέση στο Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της ΜΟm. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στα Κέντρα Ενημέρωσης της MOm σε Αλόννησο, Σκόπελο, Κίμωλο και για πρώτη φορά φέτος στην παραλία «Κακή Θάλασσα» στην Κερατέα Αττικής!

Η MOm έχει φροντίσει για το κατάλυμα σας στα νησιά, αλλά και για την εκπαίδευσή σας, με σχετικό σεμινάριο. Οι εθελοντές θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να διαθέτουν δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια. Επωμίζονται τα έξοδα μεταφοράς τους από και προς το νησί της προτίμησής τους, ενώ η MOm τους παρέχει τη διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένα σπίτια και σε camping, ανάλογα με το νησί της επιλογής τους. Φέτος, η MOm γιορτάζει 20 χρόνια δράσης και ευχαριστεί τους εκατοντάδες εθελοντές της που έγιναν Σύμμαχοι στην Επιβίωση της Monachus monachus. Το περασμένο καλοκαίρι οι εθελοντές της οργάνωσης ενημέρωσαν περισσότερους από 23.000 επισκέπτες νησιών για τις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσογειακή φώκια.

Οι εθελοντές θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την αρετή της προσφοράς στο κοινό όραμα. Άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών, ηλικιών και επαγγελμάτων γίνονται συμμέτοχοι στο πνεύμα της ομαδικότητας και της προσφοράς. Αν πιστεύετε κι εσείς στις ίδιες αξίες και θέλεις να τις μοιραστείτε με την υπόλοιπη ομάδα των εθελοντών της MOm τις εμπειρίες σας το Πρόγραμμα Ενημέρωσης παραθερίζει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβρη στα Κέντρα Ενημέρωσης της MOm, στην Αλόννησο και τη Σκόπελο.

Η εθελοντική εργασία διαρκεί δύο βδομάδες (7 ώρες την ημέρα) και βασικός στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών των Κέντρων. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν το κρίσιμο έργο της ενημέρωσης του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σπανιότερου είδους φώκιας στον κόσμο, καθώς και τους τρόπους προστασίας και διατήρησής της. Και επιπλέον όλα αυτά συνδυάζονται με σημαντικές οικολογικά περιοχές της χώρας. Παράλληλα, έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και να περάσετε 15 αξέχαστες ημέρες. Σε περίπτωση που μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε όλη τη διάρκεια του έτους, έχετε να επιλέξετε μεταξύ: της ομάδας εθελοντών Περίθαλψης, της ομάδας εθελοντών Εκπαίδευσης, της ομάδας εθελοντών Ανάπτυξης και Επικοινωνίας.

-ΜΟm, Σολωμού 18, 10682, Αθήνα, τηλ.: 210 5222888, fax: 210 5222450, e-mail: support@mom.gr, www.mom.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ: Στα βήματα της Καρέτα Καρέτα

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, ανεξάρτητη, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, ασχολείται με την προστασία και τη μελέτη της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και των βιοτόπων της σε ολόκληρη την Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια. Επίσης, λειτουργεί στη Γλυφάδα το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης για τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να είναι ικανοί να επικοινωνούν στα Αγγλικά και κατά προτίμηση να διαθέτουν ασφάλιση. Άτομα με δίπλωμα αυτοκινήτου έχουν προτεραιότητα συμμετοχής. Το ελάχιστο διάστημα συμμετοχής είναι 2 εβδομάδες (προτείνεται όμως διάστημα 21 ημερών και άνω για την αποδοτικότερη συμμετοχή).

Ως εθελοντές θα εργαστείτε α) στη Ζάκυνθο, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάζεται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που ιδρύθηκε το 1999 β) στην Πελοπόννησο, όπου θα προστατεύετε τις φωλιές και θα συμμετάσχετε σε εκδηλώσεις των Περιβαλλοντικών Σταθμών στον Ευρώτα Λακωνίας και τον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, γ) στην Κρήτη, όπου θα συμβάλετε στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί με στόχο να εξασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του και τέλος δ) στο Κέντρο Διάσωσης, όπου θα έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε στην καθημερινή φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες έχουν τραυματιστεί.

Από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου (αναπαραγωγική περίοδος των θαλάσσιων χελωνών) μπορείτε να εργαστείτε στις παραλίες ωοτοκίας. Οι νεοσσοί κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα, η εργασία αποσκοπεί κυρίως στην προστασία των θηλυκών χελωνών που ωοτοκούν, των φωλιών και των νεοσσών. Η εργασία περιλαμβάνει: πρωινή παρατήρηση, η οποία γίνεται κάθε αυγή, για να καταγραφεί η αναπαραγωγική δραστηριότητα των χελωνών κατά την προηγούμενη νύχτα. Απαιτεί σωματική αντοχή και είναι δυνατό να συνεχιστεί και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, προστασία των φωλιών από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τη θήρευση από διάφορα ζώα, νυχτερινή παρατήρηση κατά την οποία λίγοι, καλά εκπαιδευμένοι εθελοντές μαρκάρουν τις θηλυκές χελώνες χωρίς να παρενοχλούν τη διαδικασία ωοτοκίας, εκσκαφή των φωλιών μετά την ολοκλήρωση της εξόδου των νεοσσών για την εκτίμηση του αριθμού των νεοσσών που βγήκαν τελικά από τη φωλιά.

Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας γίνεται εντατική ενημέρωση του κοινού, αφού όλες είναι λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένες και οι εθελοντές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συχνή επικοινωνία με τους επισκέπτες των παραλιών, μέσα από: σταθμούς ενημέρωσης που λειτουργούν σε κεντρικά σημεία στις περιοχές ωοτοκίας, προβολές διαφανειών, με θέμα τη βιολογία και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, που πραγματοποιούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες, ενημέρωση στην παραλία, που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, και φύλαξη των παραλιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η παρενόχληση των χελωνών ή των φωλιών από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι εθελοντές διαμένουν σε κατασκηνώσεις που στήνονται αποκλειστικά για τα προγράμματα του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Διαθέτουν στοιχειώδεις υπαίθριες εγκαταστάσεις υγιεινής και μαγειρέματος (κρύο ντους, εστίες και ψυγεία υγραερίου, μαγειρικά σκεύη, μαχαιροπήρουνα, πιατικά).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εργαστούν, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και στο Κέντρο Διάσωσης. Το Δίκτυο Διάσωσης περιλαμβάνει την παραλαβή από ολόκληρη την Ελλάδα τραυματισμένων χελωνών και τη συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων. Η περίθαλψη περιλαμβάνει προετοιμασία και παροχή τροφής, λειτουργία των συστημάτων παροχής θαλάσσιου νερού, μεταφορά και καθαρισμό των χελωνών, καθώς επίσης καθαρισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Οι δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ενημέρωσης του κοινού περιλαμβάνουν τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου, την ενημέρωση επισκεπτών και οργανωμένων ομάδων. Στο Κέντρο παρέχεται κατάλυμα και εγκαταστάσεις προετοιμασίας γεύματος, για τους εθελοντές που θα επιλέξουν να μείνουν εκεί. Τέλος, το Κέντρο Διάσωσης έχει τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών για μία μέρα την εβδομάδα σε τακτική βάση.

Η οικονομική συμμετοχή των εθελοντών σε όλα τα προγράμματά μας είναι €250. Για να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών παρέχεται ειδική έκπτωση. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση συμμετοχής, ο εθελοντής οφείλει να καταβάλει €50 για το κόστος διαμονής και κατάρτισης. Οι εθελοντές καλύπτουν τα έξοδα τόσο για τη μετάβαση όσο και για τη διατροφή τους. Στα προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν και οικογένειες.

-ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 104 32, Αθήνα, τηλ.: 210 5231342, fax: 210 5231342, e-mail: volunteers@archelon.gr, www.archelon.gr

Service Civil International: Διαπολιτισμική εκπαίδευση και εκπαίδευση για την ειρήνη

Η Service Civil International είναι ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υφίσταται από το 1920 και προωθεί την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μέσα από διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamps), προγράμματα μεσαίας και μεγάλης διάρκειας, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια, καμπάνιες, κ.ά., συνεργαζόμενη με φορείς και ομάδες που προωθούν ανάλογες ιδέες.

Συνεχίζοντας αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα η Service Civil International δραστηριοποιείται σε 37 χώρες (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και στην Ελλάδα.

Έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, είναι εκ των ιδρυτών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διεθνή Εθελοντική Υπηρεσία της UNESCO (CCIVS) και βραβεύθηκε για το έργο της από τα Ηνωμένα Έθνη το 1987 ως «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης». Το ελληνικό τμήμα της SCI ονομάζεται «Κίνηση Εθελοντών SCI Ελλάς», και λειτουργεί συνεχώς από το 1983.

Η SCI, προωθώντας την άτυπη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την ειρήνη, διοργανώνει προγράμματα διεθνούς εθελοντικής εργασίας μικρής (workcamps) ή μεγάλης διάρκειας (long term volunteering) και βοηθά στην αποστολή εθελοντών από την Ελλάδα σε αντίστοιχα προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Η SCI εμπνέεται πάντα από το όραμα των ιδρυτών της: έναν ειρηνικό κόσμο, με κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, σε περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς κανένα λόγο προσφυγής σε οποιαδήποτε μορφή βίας για τη διαχείριση των διαφορών.

Η συμμετοχή στα περίπου 1.000 προγράμματα της SCI που διοργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, είναι ανοικτή σε όλους και όλες. Καταρχήν, δεν απαιτείται η ιδιότητα μέλους της SCI, προηγούμενη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση. Τα θέματα των workcamps είναι: αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά, αλληλεγγύη βορρά-νότου, ειρήνη, άτομα με ειδικές ανάγκες, νέοι-έφηβοι-ηλικιωμένοι, οικολογία, φύλα, κοινωνικές μειονότητες, πολιτισμός, εναλλακτικές κοινότητες κ.α. και τα προγράμματα διοργανώνονται πάντα από τοπικούς φορείς σε συνεργασία με την τοπική SCI ή συνεργαζόμενο φορέα.

Για να συμμετάσχετε σε ένα workcamp, καταρχήν επιλέγετε το workcamp στο οποίο επιθυμείτε να συμμετάσχετε από τη βάση δεδομένων των workcamp της SCI. Υπάρχει δυνατότητα επιλογής με βάση χώρα / ημερομηνίες / θέμα. Στη βάση δεδομένων παρέχονται πολύ βασικές πληροφορίες για το work-camp που αναλύονται εκτενώς στο έντυπο που παρέχεται μόνο στους εθελοντές που έχουν γίνει δεκτοί. Αν μία πληροφορία είναι καθοριστική για την επιλογή σας, τότε αυτή περιλαμβάνεται στη μικρή περιγραφή του workcamp στη βάση δεδομένων (π.χ. απαραίτητη η γνώση Ιαπωνικών, πολύ σκληρή χειρονακτική δουλειά, έλλειψη τρεχούμενου νερού κλπ). Διαφορετικά, μπορείτε να θεωρείτε ότι οι συνθήκες είναι ανάλογες με μία κατασκήνωση.

Μέσα σε 3-4 μέρες ενημερώνεστε για το αν έχετε γίνει δεκτοί στο workcamp. Αν έχετε γίνει δεκτοί, τότε στις επόμενες εβδομάδες λαμβάνετε το infosheet, ένα έντυπο με λεπτομερείς πληροφορίες για το workcamp και το πώς ακριβώς θα φτάσετε, αν χρειάζεται να φέρετε κάτι και πληροφορίες για τις συνθήκες διαμονής, διατροφής και οτιδήποτε άλλο κρίνεται απαραίτητο από τους διοργανωτές ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν φτάσετε. Μόλις ενημερωθείτε ότι έχετε γίνει δεκτοί πρέπει να αποστείλετε στους διοργανωτές με γράμμα επιβεβαίωση για τη συμμετοχή σας .

Είναι καλό να έχετε στοιχειώδη γνώση αγγλικών ή της γλώσσας της χώρας του workcamp. Θα πρέπει να ενδιαφέρεστε για το θέμα του, να είστε έτοιμοι να λειτουργήσετε στα πλαίσια μιας ομάδας και να είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσκολίες. Πρέπει να φτάσετε έγκαιρα στην αρχή του προγράμματος και να μην το εγκαταλείψετε πριν το τέλος του. Προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο εργασίας συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Ορισμένα από τα προγράμματα φιλοξενούν και εθελοντές με ειδικές ανάγκες ή κοινωνικά προβλήματα και γονείς με τα παιδιά τους. Οι εθελοντές πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών για να συμμετάσχουν σε workcamp στην Ελλάδα, 18 για το εξωτερικό και 21 για τις ανταλλαγές Βορρά-Νότου.

-SCI Hellas, Κιάφας 9, Αθήνα, τηλ.: 210 3823635, 210 3823636, e-mail: info@sci.gr, www.sci.gr

Σχολιάστε το άρθρο