Έρευνα: Το ένα τρίτο των καλλυντικών στη γερμανική αγορά είναι τοξικά

Σύμφωνα με τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση BUND το ένα τρίτο των καλλυντικών καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν στη γερμανική αγορά είναι επικίνδυνα για πρόκληση ορμονικών διαταραχών.

Πολλά προϊόντα καθημερινής περιποίησης προσώπου και σώματος, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμενες, λοσιόν ενυδάτωσης αλλά και γυναικεία καλλυντικά που κυκλοφορούν ευρέως στη γερμανική αγορά, δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνονται. Εμπεριέχουν τοξικές ουσίες, γνωστές ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες», που ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρές μεταβολές στη λειτουργία των ανθρώπινων ορμονών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που διεξήχθη από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland).

H οργάνωση αξιολόγησε πάνω από 60.000 προϊόντα καλλωπισμού και προσωπικής υγιεινής που κυκλοφορούν ευρέως στα ράφια των γερμανικών καταστημάτων. Ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα εταιρειών, πολλά προϊόντα των οποίων κρίθηκαν προβληματικά. Οι έλεγχοι αφορούσαν τον εντοπισμό 15 συγκεκριμένων επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Τα αποτέλεσμα εκπλήσσουν ειδικούς και καταναλωτές. Παρά τις εγγυήσεις ασφάλειας και τα τεστ ποιότητας που πρέπει να αναγράφονται στις συσκευασίες, ένα μεγάλο τμήμα των επίμαχων προϊόντων απέτυχε να περάσει αυτό τον έλεγχο καταλληλότητας. Σημειωτέον ότι οι Γερμανοί ξοδεύουν ετησίως 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε καλλυντικά είδη, σύμφωνα με την BUND.

Προβληματισμός στους καταναλωτές εν μέσω καλοκαιριού

Kρέμες σώματος, τζελ μαλλιών, κραγιόν αλλά και αντιηλιακές κρέμες στο μικροσκόπιο της BUND Kρέμες σώματος, τζελ μαλλιών, κραγιόν αλλά και αντηλιακές κρέμες στο μικροσκόπιο της BUND

Τα προϊόντα που κρίθηκαν ύποπτα για πρόκληση ορμονικών διαταραχών ήταν κατά βάση αντηλιακές κρέμες, κρέμες ξυρίσματος, τζελ μαλλιών, κρέμες χεριών, ενυδατικές λοσιόν αλλά και κραγιόν. Η τοξικότητά τους εντοπίζεται κυρίως σε ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των προϊόντων ή για την αύξηση της αντηλιακής προστασίας στα λεγόμενα φίλτρα UV. Σύμφωνα με τη Σάρα Χόιζερ, χημικό και συντάκτρια της έκθεσης της BUND, πρόκειται για ουσίες οι οποίες κυκλοφορούν νόμιμα για χρήσεις στην κοσμετολογία. Ο συνδυασμός τους, ωστόσο, με άλλες ουσίες είναι αυτός που κρίνεται επικίνδυνος για την υγεία.

Οι ορμονικές διαταραχές που ενδέχεται να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά, τα μόνο προϊόντα που κρίθηκαν εντελώς ασφαλή ήταν τα πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά. Στο μεταξύ μία νέα εφαρμογή για smartphones oνόματι «ΤοxFox-App» ειδοποιεί έγκαιρα και έγκυρα τους καταναλωτές για την περιεκτικότητα καλλυντικών προϊόντων σε επικίνδυνες τοξικές ουσίες, σκανάροντας τις ετικέτες τους.

Πηγή: DW

Dpa / Δήμητρα Κυρανούδη/ Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Σχολιάστε το άρθρο