Επιστροφή στα θρανία

κυλικεια

Χαράξτε το διατροφικό μέλλον του παιδιού σας από νωρίς

Τα σχολεία ανοίγουν, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία και μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά, δίνοντας την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, για ένα νέο ξεκίνημα και στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Η διατροφή του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ίδια την ποιότητα της υγείας του. Αλλά εκτός από την εξασφάλιση της καλής υγείας μέσα από τη διατροφή, εξίσου σημαντική είναι και η υιοθέτηση των διατροφικών εκείνων συνηθειών που θα το ακολουθούν ενδεχομένως σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τα γεύματα που καταναλώνει ένας άνθρωπος από την παιδική του ηλικία αποτελούν τον οδηγό για τις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη ζωή του, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

κυλικειαΟι υγιεινές διατροφικές συνήθειες για ένα παιδί, προϋποθέτουν τρία γεύματα την ημέρα και δύο υγιεινά σνακ, περιορισμό της πρόσληψης υψηλής ποσότητας ζάχαρης και λιπαρών και πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ένα παιδί θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή σωματική και ψυχική του ανάπτυξη, τα οποία θα το προφυλάξουν κρατώντας το μακριά από προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, την αδυναμία οστών και το διαβήτη. Στο παιδί, γενικά, θα πρέπει να προσφέρετε ποικιλία φαγητών. Για να αποφύγετε τυχόν διατροφικά προβλήματα, μάθετε στο παιδί σας να τρέφεται μόνο του όσο το δυνατόν νωρίτερα, δίνοντας του ερεθίσματα για υγιεινές επιλογές και δοκιμή νέων φαγητών. Ο πιο σοφός τρόπος προσέγγισης δεν είναι οι φωνές και το ζόρισμα του παιδιού, αλλά το να μάθει το παιδί ότι κάποιες τροφές του κάνουν καλό και να εκτιμήσει τη γεύση τους. Ακούστε το παιδί και δοκιμάστε παραλλαγές σε κάτι που δεν του αρέσει. Μην ξεχνάτε: ο στόχος είναι το παιδί να αγαπήσει τις υγιεινές τροφές και όχι να τρώει με το ζόρι. Η σωστή, υγιεινή διατροφή μαθαίνεται από την παιδική ηλικία και το παιδί ουσιαστικά εκπαιδεύεται σε αυτήν, όπως και σε όλα τα άλλα.

Εκτός από τον ευαίσθητο παιδικό οργανισμό και τη συμβολή της διατροφής στην υγεία του, η «διατροφική εκπαίδευση» είναι ένας από τους λόγους που θα πρέπει να μας κάνει να προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή των παιδιών. Η σωστή, υγιεινή διατροφή μαθαίνεται από την παιδική ηλικία και το παιδί ουσιαστικά εκπαιδεύεται σε αυτήν, όπως και σε όλα τα άλλα. Ένα παιδί που δεν έχει μάθει να τρώει σωστά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το μάθει ως ενήλικας.

Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο; Πώς μπορεί ένας γονιός να εμπιστευτεί «με κλειστά μάτια» τα σχολικά κυλικεία, αφού συχνά σε αυτά μπορεί να διατίθενται προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο κατάλογο, αλλά και πολλές φορές δεν ακολουθούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής για την παρασκευή και τη φύλαξη των τροφίμων;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί τους γονείς στο γνωστό «χαρτζιλίκι», το οποίο οι μικροί μαθητές τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν για να αγοράσουν και να καταναλώσουν άχρηστα, αλλά και επικίνδυνα τρόφιμα, σύμφωνα με νεότερες έρευνες. Τα παιδιά, συχνά, καταφεύγουν στην αγορά τροφίμων και αναψυκτικών κακής ποιότητας και στα περίπτερα, τους φούρνους ή τα ψιλικατζίδικα που συνήθως υπάρχουν γύρω από τα σχολεία. Έτσι, μεγαλώνουμε γενιές παχύσαρκων παιδιών και παιδιών που δεν ξέρουν να τραφούν σωστά με αποτέλεσμα να συναντάμε προβλήματα υγείας ήδη σε μικρές ηλικίες. Εκτός από την παιδική παχυσαρκία στα παιδιά συναντάμε προβλήματα υγείας όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ακόμα και υπέρταση εξαιτίας της κακής διατροφής!

Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν τη σημαντικότητα του σχολικού κολατσιού, αφού είναι το καθημερινό γεύμα που σίγουρα δεν θα παραλείψει το παιδί. Χωρίς να καταφεύγετε σε υπερβολές και συζητώντας με το παιδί είναι θέμα χρόνου (και ίσως λίγο κόπου) αυτό να μάθει να τρώει σωστά, εκτιμώντας και συνηθίζοντας τις σωστές τροφές και απορρίπτοντας τις βλαβερές και άχρηστες.

Επιπλέον, πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη μεγάλη σημασία ενός πλούσιου πρωινού γεύματος που θα δώσει στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητές του. Μετά το πρωινό, όσο κι αν πιέζουν οι υποχρεώσεις, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ετοιμάζετε εσείς ένα κολατσιό για το σχολείο, αφού έτσι θα έχετε τον έλεγχο του τι θα περιέχει αυτό.

Σχολικά κυλικεία.  Τι επιτρέπεται;

Με βάση την Υγειονομική Διάταξη για τους κανόνες υγιεινής και τον καθορισμό των προϊόντων, που διατίθενται, από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, όπως αυτή δημοσιεύτηκε, στο ΦΕΚ 1183/31.08.2006, τα σχολικά κυλικεία των σχολείων της χώρας μας πρέπει να πωλούν:

Σχολικά Κυλικεία Δημοτικών Σχολείων

– Σάντουιτς  τοστ, με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Καλό είναι να μη προστίθεται ούτε μαργαρίνη, αλλά αν προστεθεί, τότε η περιεκτικότητά της, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

– Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία (μέχρι 50g). Αν περιέχουν λιπαρές ουσίες, δεν πρέπει τα trans λιπαρά να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων.

– Σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).

– Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60g), η περιεκτικότητα των οποίων, σε trans λιπαρά, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Επίσης, ανά 100g, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10g, τα ολικά λιπαρά τα 10g, τα κορεσμένα λιπαρά τα 5g, το νάτριο (αλάτι) τα 0,5g.

– Τυρόπιτα  σπανακόπιτα (έως 200g), με τυρί φέτα ή κασέρι.

– Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.

– Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

– Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία (έως50 g).

– Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα  κακάο, έως 330ml το άσπρο).

– Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml.

– Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).

– Εμφιαλωμένο νερό το0,5 λίτρου.

Κυλικεία Γυμνασίων  Λυκείων  Νυχτερινών Σχολείων

– Όλα τα παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται, σε συσκευασία έως 500ml.

– Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

– Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

– Χαλβάς  παστέλι, σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

– Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30g.

Από όλα τα κυλικεία, διατίθεται καφές, και αφεψήματα, μόνο για το προσωπικό.

Βιολογικά προϊόντα για υγιή παιδιά

lookΠαρά την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου και επειδή, τα κυλικεία είναι εμπορικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, ενδεχομένως πολύ συχνά να διαθέτουν και μη εγκεκριμένα είδη και επειδή τα παιδιά μπορούν πολύ συχνά να προμηθεύονται «απαγορευμένα είδη», τότε ο γονιός θα πρέπει να «πάρει το τιμόνι στα χέρια του» και να αποκτήσει τον έλεγχο του κολατσιού του παιδιού του, όταν εκείνο είναι στο σχολείο.

Πέρα όμως από το είδος των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο, μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητά τους. Δηλαδή, ποιο είναι το νόημα να φάει ένα παιδί ένα καρότο γεμάτο με κατάλοιπα φυτοφαρμάκων μόνο και μόνο για να φάει καρότο; Και εδώ έρχεται η πρόταση των βιολογικών προϊόντων. Εκτός από τις συμβουλές των διατροφολόγων για την υγιεινή διατροφή και τον πρώτο ρόλο των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή των παιδιών, μεγάλη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στην ποιότητα της τροφής είτε αυτή είναι μπισκότο είτε είναι μαρούλι. Εξάλλου, το παιδί έχει ανάγκη και το μπισκότο, αρκεί αυτό να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία του, επιφορτίζοντάς το με άχρηστες θερμίδες ή επικίνδυνα πρόσθετα και συντηρητικά.

Μια σειρά υγιεινών σνακ, που μπορεί το παιδί να παίρνει μαζί του στο σχολείο, με αγνά βιολογικά υλικά που δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία του, αλλά αντίθετα θα το βοηθήσουν να συνηθίσει σε γεύσεις αυθεντικές και τη σωστή διατροφή, κυκλοφορούν στην αγορά, «λύνοντας τα χέρια» του ανήσυχου γονιού. Τα βιολογικά προϊόντα βοηθούν να μεγαλώσουμε γενιές απαλλαγμένες από τα βιομηχανικά χημικά πρόσθετα και τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που βρίσκουμε στα συμβατικά τρόφιμα. Ό, τι καλύτερο δηλαδή για τα παιδιά μας και για ένα καθαρότερο κόσμο.

-της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο