Ελληνική Εταιρεία

Ελληνική ΕταιρείαΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών για την τριαντάχρονη προσφορά της στην διάσωση του περιβάλλοντος. Είναι η μόνη οργάνωση που αγωνίζεται ταυτόχρονα για την προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Οι κυριότεροι στόχοι είναι η διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η διάσωση οικοτόπων, παραδοσιακών οικισμών και μεμονωμένων κτιρίων, καθώς και η αναστήλωση μνημείων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στεγάζεται σε ένα από τα ιστορικότερα νεοκλασικά σπίτια στην Πλάκα, όπου διασώζεται τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων, ενώ ο δυτικός του τοίχος χρονολογείται από τον 5o ή 4ο αιώνα π.Χ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στηρίζεται στα εκατοντάδες μέλη και φίλους της, που κινητοποιούνται σε εθελοντική βάση στον τομέα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι όλο και πιο πολλοί να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας.

Κατάλογος με τα Βιολογικά & Παραδοσιακά Προϊόντα που διαθέτει το Εντευκτήριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Βιολογικά

Εταιρεία ΣΤΑΤΗΡ: Μελιτζανοσαλάτα (καπνιστή) – Μεζές με ελιές Καλαμών (λεμόνι & κόλιανδρο).

Παραδοσιακά

Εταιρεία ΣΤΑΤΗΡ: Βύσσινο (γλυκό του κουταλιού) – Κουτί συσκευασία με γλυκά του κουταλιού από Περγαμόντο, από Κυδώνι και από Μανταρίνι.

Εταιρεία Gaea: Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο, «Σητεία Κρήτη» – Πατέ Ελιάς Καλαμών  Μελιτζανοσαλάτα – Φάβα Σαντορινιά.

Εταιρεία Το Ντουλάπι της Γιαγιάς (Τήνου): Κρίταμος στο Ξύδι – Κάπαρη στο Ξύδι  Μαρμελάδες Σταφύλι, Σύκο, Πορτοκάλι, Κυδώνι.

Στους χώρους αυτούς όπου η ιστορία συνδιαλέγεται με την καθημερινότητα, λειτουργεί πωλητήριο με πλούσια συλλογή βιβλίων για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά και αντικείμενα που εμπνέονται από την παράδοση.

Στον ίδιο χώρο το εντευκτήριο για τους φίλους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ έχει γίνει στέκι όλων όσων ενδιαφέρονται για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΜΕΙΣ

1. Για την προστασία της φύσης: Εκτέλεσε ή συμμετείχε σε σειρά διαχειριστικών και ερευνητικών προγραμμάτων σε πολλές περιοχές. Έχει αγωνιστεί για την προστασία οικοσυστημάτων και βιοτόπων σε διάφορα μέρη της χώρας. Συντόνισε το Εθνικό Πρόγραμμα για την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και προωθεί δραστηριότητες σχετικά για την διάσωση ελληνικών φυλών αλόγου.

2. Για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης: Πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης . Προτείνονται μεταβολές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ευνοϊκές για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Οργανώθηκε το 2001 η πρώτη μεγάλη έρευνα για την «Περιβαλλοντική Συνείδηση του Έλληνα». Οργανώνεται κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικη εορταγορά με είδη που σχετίζονται με βιολογικές παραγωγές, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά. Οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2003-2004 Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών. Επίσης εκδίδονται βιβλία και δημοσιεύονται άρθρα.

3. Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση: Εκπονεί προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχεδιάζει και παράγει παιδαγωγικό υλικό, οργανώνει συνέδρια και οικολογικές θερινές κατασκηνώσεις. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

4. Για την αρχιτεκτονική κληρονομιά: Προτείνει και επεξεργάζεται αναστηλώσεις μνημείων που κινδυνεύουν, μεριμνά για την προστασία παραδοσιακών οικισμών. Μελετά και προτείνει προστατευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον τομέα της χωροταξίας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητος ζωής. Με ετήσιες υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών, έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα υποδομή ειδικευμένων αναστηλωτών που δραστηριοποιούνται με ευαισθησία στον τομέα αυτό.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δρα σε όλη την επικράτεια με ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και φίλων. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί Παράρτημα, ενώ Τοπικές Επιτροπές μελών έχουν συσταθεί σε διάφορες πόλεις της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – Προστασία του Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα, τηλ.: 210-3225245, 3226693, φαξ 210-3225240, e-mail: elet@ellinikietairia.gr,  www.ellinikietairia.gr

Σχολιάστε το άρθρο