Η έκθεση σε μικρόβια νωρίς στη ζωή, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η άνοια όταν είναι μεγάλα.
Σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής τον Thomas McDade του Πανεπιστημίου του Northwestern, τα παιδιά που ζουν σε λιγότερο αποστειρωμένα περιβάλλοντα στο Εκουαδόρ είχαν καλύτερα ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι καλό τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα στα μικρόβια, αυτή είναι η πρώτη που δείχνει ότι η έκθεση των παιδιών στα μικρόβια τα προστατεύει και στην ενήλικη ζωή τους. Στο Εκουαδόρ οι επιστήμονες δεν εντόπισαν χρόνιες φλεγμονές και ασθένειες που έρχονται με τη γήρανση, όπως διαβήτη, άνοια και καρδιοπάθειες στους ενήλικες. Η ομάδα του McDade μελέτησε επίσης το ίδιο θέμα και στις Φιλιππίνες με τα ίδια αποτελέσματα.
Η έρευνα του McDade μελέτησε την παραγωγή στον οργανισμό της CRP, C-αντιδραστικής πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης που αυξάνεται όταν το σώμα παρουσιάζει φλεγμονές. Υψηλά επίπεδα CRP έχουν συνδεθεί με καρδιοπάθειες. Στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα της CRP. Αντίθετα, νεότεροι άνθρωποι που ζουν σε λιγότερο υγιεινές συνθήκες δεν εμφάνιζουν CRP στο αίμα τους. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι η έκθεση στα μικρόβια βοηθά το σώμα να αναπτύξει μεγαλύτερες άμυνες απέναντι στις ασθένειες.
Σχολιάστε το άρθρο